Magyarországon jobb az élet mióta fidesz van? Mindenkinek van munkahelye.
"Orbán azt mondta 2010-ben hogy munkába állitja magyarországot"
Sikerült neki, csak az a baj, hogy külföldön dolgoznak, az "eltüntetett" munkanélküliek!
"jaaaa... te úgy érted, hogy a közmunkás az elvégzett munkája alapján kapja a zsozsót? hát nem."
Még szerencse, mert én se ezt mondtam.
Értem, hogy elbeszélünk egymás mellett, holott neked is igazad van abban, hogy a fogyasztási oldalról a közmunkások is hozzájárulnak a GDP-hez. Az egyetlen, amiért én nem nevezem igazi munkának az az, hogy nem állítanak elő (többségében) értéket. Pénzt én is adhatok bárkinek, aki aztán a fogyasztásával hozzájárul a GDP-hez, ilyen alapon a hajléktalanok az aluljáróban is GDP-t emelnek, mert az aprópénzt ők is elköltik. Ezzel szemben, sem a közmunkásra, sem a hajléktalanra (és nagyon nagy bocsánatot kérek most attól, aki közmunkás és olvassa a hozzászólásomat, tudom, hogy nem fair ilyen párhuzamot vonnom, de lelkem rajta, hogy nem emberek, hanem rendszer ellen beszélek) nem mondjuk, hogy "Nézd, fejlődik az országunk!" v. "Nézd, milyen jól megoldották a helyzetüket" stb. stb.
És szerintem ezzel tényleg túltárgyaltuk a dolgot.
Amúgy lenne egy kérdésem 31%-os.
Ha szerinted az növeli a fogyasztást (és miért ne növelné?), hogy a közmunkásoknak, mint társadalmunk egy szegényebb rétegének adunk pénzt, akkor mivel indokoltabb az egykulcsos adó, mint a többkulcsos?
Azt szeretném, hogy megértsd, a GDP nem ítélőtábla, hanem egy szám. A munka minőségéről nem nyilatkozik, csupán konstatálja, hogy az a pénz forgott a gazdaságban.
"ilyen alapon a hajléktalanok az aluljáróban is GDP-t emelnek, mert az aprópénzt ők is elköltik."
nem emelik, mert a koldulásból szerzett jövedelem nem kimutatható, ha elkölti az már igen, de a köztes állomást a csövinél nem regisztrálja semmi, mintha meg sem történt volna (szemben a közmunkással, aki bérpapírt kap)
ezt a rendszert pedig a közmunkához elég hasonló dolog az "út a munkához" vagy valami hasonló névvel, a fidesz annyit tett, hogy a segélyezést nagyüzemi közmunkára cserélte (és megbénította a feketemunkát)
---------------
Egyrészről azért indokolt, mert a többkulcs (meg az adómentes legalacsonyabb bér) nem teljesíti be a legerősebb, társadalmi érvet sem. A legtöbb minimálbéres ugyanis nem valódi minimálbéres, hanem feketén kapja a többit.
Sokkal kisebb volt a kockázat, mint amekkorát nyerni lehetett vele.
Másrészről a többkulcs egyszerű polgárokat büntet (150-200 nettótól nevetséges), hiszen egy kezemen meg tudnám azokat számolni, akik 4-5 millió ft havi jövedelem után fizetnék az SZJA-t.
Ha jobb lenne nem mennének tömegesen külföldre dolgozni,
és nem keveselnék az ithoni fizetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!