A magyar állam miért költ 760 millióval többet, mint amennyit tudna?
Ha én keresek ( nettó ) 150 ezer forintot, akkor max annyit költök, jobb esetben kevesebbet.
Akkor az állam miért nem tud ilyen "józan paraszti ésszel" gondolkodni, hogy ha 16 200 milliárd forint a bevétel, nem költünk majdnem 17 000 milliárdot?
4# nem egészen ezt mondtam. Sőt, semmit nem mondtam, én a "miért" kérdést tettem fel.
Egyébként ezt is meg lehetne csinálni. Vagy be lehetne vezetni a többkulcsos adót, csökkenteni az áfát. Ha több pénzt kapnak az emberek többet is költenek, mert az, aki 200 ezer forintot keres 99%-ban itthon költi el a pénzt ( ellenben például azzal, aki 2-3 milliót keres ). Azaz minél több pénz marad az embereknél, annál többet keres az állam. Legalábbis a nyugati logika ezt diktálja és egyelőre úgy tűnik, hogy beválik.
Mert sok a senkiházi herevere, akit el kell tartani, mert csak tátják a lepénylesőjüket, de semmi hasznuk, csak a pénzt viszik.
Adócsökkentés, kiadáscsökkentés, kisebb állam, hatékonyabb működés, piaci verseny, innováció kell.
Azért, mert az állam nem egy józan paraszt, itt annál sokkal bonyolultabb, és más jellegű mechanizmusok vannak.
Nagyon-nagyon leegyszerűsítve: a GDP-hez mért 3%-os államháztartási hiányt a közgazdasági ökölszabályok szerint hosszú távon is fenntarthatónak tartják, hiszen jó esetben közel ennyit növekszik a GDP is az adott évben. Kevesebbet költve kevesebb lenne a beruházás és/vagy a lakosság fogyasztása az adott évben, s így a várt GDP növekedés is karcsúbb lenne.
Ha mindenáron le akarod fordítani egy háztartás költségvetésére, akkor képzeld el, hogy a karácsony utáni leértékelések idején (de még a fizetés emelés előtt) hitelből vásárolsz jó áron ruhákat a család összbevételének max. 3%-ért, így év közben sokat spórolsz. Vagy esetleg korszerűbbre (=gazdaságosabbra) cseréled valamelyik háztartási géped hasonlóan.
Azért, mert az állam bevétele nem konstans évről évre, mivel a gazdaság növekszik. Így az állam megteheti, hogy ebben az évben 17 000 milliárdot költ 16 200 bevétel mellett, mivel várhatóan jövőre 17 000 bevétele lesz, "amiből fizeti" az idei költségvetési kiadásokat. A jövő évi, kb 18 000 milliárdos kiadásokat pedig a 2 év múlva jövő bevételből fizeti. Könnyű látni, hogy ez bizony működőképes.
Na most, ha ezt tudjuk, miért nem megyünk tovább? Költsünk 10 évre előre,és mindjárt remekül élünk. Ezzel az a baj, hogy nincs az a bank, aki így adna nekünk gitelt, hogy majd 10 év múlva biztos elég gazdagok leszünk kifizetni, illetve ha lenne, akkor olyan szinten a kezébe kerülne az állami költségvetés, ami megengedhetetlen kockázat.
De akkor mégis mire jó ez? Azzal, hogy az állam elkölti ezt az extra 800 milliárdot, nagyban hozzájárul a gzdaság növekedéséhez. Sőtt, az íratlan szabályok szerint ez a 800 milliárd nem is mehet fenntartásra (pl egészségügy), hanem "kötelezően" beruházások, gazdaságélénkítés, infrastruktúra, stb kell legyen.
Ha szeretnél jobban belemerülni a témába, akkor ajánlom az 1929-1933-as gazdasági világválságot, valamint a New Dealt tanulmányozni, ott használták először tudatosan a költségvetési hiányt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!