Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miben lehetne jó és versenykép...

Miben lehetne jó és versenyképes Magyarország, amihez az adottságaink is megvannak? Van ilyen?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 25. 13:41
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

„Magyarország versenyképessége jó-közepes (a világ 200 országa közül kb. 60. hely)

Na ez érdekes, hisz Európában már csak a kelet Balkánon rosszabb talán a helyzet.

„Elsősorban az ügyintézés bonyolultsága és az adóterhek terén nagyon rosszak a hazai versenyképességi mutatók.

Hagyjuk már az adót! Ha bruttót nézzük lassan már tényleg csak a Balkánon vannak alacsonyabb bérek.

„”A modern gazdaságban a legfontosabb "adottságok", amiknek meg kell lenniük: a képzett munkaerő és a hatékony állam. Az előbbi rendelkezésre áll, az utóbbi kevésbé, de megvalósítható. Nyilván nem lehet célkitűzés Norvégia gyors utolérése, de megvannak az adottságok az első 20-30-ba való bekerülésre.

Akkor tényleg nem lesz jobb a helyzet soha sem.

A képzett munkaerőért az ország gazdasága nem képes versenyezni. Az az, akikre lehetne alapozni azok egyre nagyobb számban hagyják el az országot, újakat taníttatni, képezni így felesleges, mert hiába ha aztán nem tudjuk megtartani. És itt már is egy paradox, körvonalazódik. Hiszen a nyugat elvárná hogy képzettek legyenek a munkavállalóink, de azt is hogy Kínai bérért.

A kormányzás!

A korrupció olyan mélyen van, és olyan nagytőkés réteg mozgatja akiknek nem érdeke az hogy itt változzon valami, hiszen így van meg az extra profit, az olcsó munkaerő, és a konkurencia mentes piac. Ennek a fenntartása érdekében bár mennyi kenőpénzt képesek kifizetni, vagy bár ki ellen menni, médiákat uralni, és a komplett országházat lefizetni.

2010. ápr. 25. 14:45
 12/19 anonim ***** válasza:
42%

"A modern gazdaságban a legfontosabb "adottságok", amiknek meg kell lenniük: a képzett munkaerő és a hatékony állam. Az előbbi rendelkezésre áll,"

LOL te melyik országban élsz? képzett munkaerő? ne vicceljünk már!

2010. ápr. 25. 14:51
 13/19 A kérdező kommentje:

LOL te melyik országban élsz? képzett munkaerő? ne vicceljünk már!

Miért ? Szerinted nincs szakképzett munkaerő? Vagy csak nem akarnak annyiért kemény termelő munkát végezni amennyit a piac adni szeretne. Vagy mert már a képzésnél, kiesik a szakmunka hiszen nem jövedelmező! Esetleg inkább külföldre mennek a tapasztaltabbak

2010. ápr. 25. 15:54
 14/19 anonim ***** válasza:
75%

ma 14:51

Ha fel tudsz sorolni 50 országot, ahol képzettebb a munkaerő, mint itt, akkor elhiszem, hogy LOLgatásod mögött tudás is van.

2010. ápr. 25. 17:12
 15/19 anonim ***** válasza:
0%
Ezzel a mezőgazdasággal csak az a gond hogy jön a belvíz árvíz jégeső aztán szárazság és ennyi volt. Utána meg mennek sírni állambácsihoz hogy adjon pénzt. Magyarul több 100ezer munkahelyet erre építeni szerintem nem okos dolog.
2010. ápr. 25. 18:47
 16/19 anonim ***** válasza:
59%

kérdező ma 15:54;

válaszoló ma 17:12.

Magyarországon nagyon képzetlen a munkaerő, ami a szakmákat illetve a TUDÁST jelenti. Diplomából van sok, így kiérdemelhetjük a diplomás munkanélküliek országát - mivel olyan diplomából van sok, ami mögött nincs tudás. Kommunikáció, média, bölcsész, csak hogy néhányat említsek. Ezek szépen, de hasznuk gyakorlatilag 0 mind számodra, mind az ország számára.

Ezt az 50 országot honnan veszed? Ennek rohadtul nincs értelme, nem attól lesz képzett a munkaerő hogy verjük Kínát meg Kambodzsát..

2010. ápr. 25. 22:31
 17/19 anonim ***** válasza:
81%

"Ezt az 50 országot honnan veszed? Ennek rohadtul nincs értelme, nem attól lesz képzett a munkaerő hogy verjük Kínát meg Kambodzsát.."

Ha 150 országot verünk, akkor semmi értelme nincs annak az állításnak, hogy a magyar munkaerő képzetlen, mert a képzetlenség relatív fogalom.

Azt meg te se gondolhatod komolyan, hogy nincs köze a versenyképességnek ahhoz, hogy egy ország lakossága képzettebb-e, mint a kínaiak. Ez egy elsőrangú fontosságú kérdés.

A diplomákat meg akkreditálják, azaz van mögöttük tudás.

"Kommunikáció, média, bölcsész"

A bölcsész az egy kar. A kommunikáció valóban egy szak, évente az országban talán 100-200-at képeznek ilyen szakosokból, lehet, hogy ez sok, de nem ettől lesz képzetlen az ország, hanem mondjuk a 8 osztályos végzettségű tömegektől.

Azt meg nem tudom, miből gondolod, hogy az USA-ban vagy Németországban mondjuk csak fejlesztőmérnököket képeznek az egyetemek. Ugyanannyi kamu egyetem van, sőt több, hiszen gazdagabb országok több kamu képzést engedhetnek meg maguknak.

2010. ápr. 26. 00:11
 18/19 anonim ***** válasza:
45%

tegnap 18:47

A mezőgazdaság az ország munkaerejének kb. 2-5%-át tudja foglalkoztatni. Akik olyasmikről beszélnek, mint hogy ez egy mezőgazdasági ország, vagy a mezőgazdaság a mi nagy adottságunk stb. stb., azok hótt hülyék a gazdasághoz és fogalmam sincs, honnan veszik a késztetésüket, hogy olyasmiről okoskodjanak, amihez egyáltalán nem értenek.

2010. ápr. 26. 00:12
 19/19 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem az a baj, hogy te nagyon elfogult vagy a magyarok irányába. Álomvilág az, hogy egy diploma mögött attól lesz tudás hogy akkreditált. Akkor lenne ott tudás, ha valóban rendesen megtanulná, és még a tananyag is olyan szintű lenne amilyen. (Nem ilyen Bsc-s bohóckodások.) Nem mondom hogy nincs ilyen. Pl egy BME diplomával sehol nem fogsz szégyenkezni külföldön sem. De egy akármilyen idegenforgalmi / bölcsész /kommunikáció diplomával kitörölheted ám .. még itthon is!

Egyébként én bölcsész "szak" alatt a bölcsész kar sok szakát értem, kezdve a szabad bölcsészettel például.

Ha megnézed a felvit akkor láthatod hogy pl kommunikációból nem 100-200-at képeznek évente, hanem mondjuk szorozva 10-zel.

És akkor célszerű lenne tisztázni mit értünk képzetlenség alatt - én azt értem, hogy mondjuk egy pénztáros, árufeltöltő, sofőr, irodai munkát -távol álljon tőlem hogy bántsam őket- gyakorlatilag rövid betanítás után bárki el tud végezni.

Míg ellenben rengeteg olyan munkát, amihez nem elég a két mosolygós szempár előképzettségnek már nem sokan. És itt én sem a tervezőmérnökökre gondolok, hanem akár egy villanyszerelőre teszem azt. És nem azt mondom hogy külföldön mindenhol jobb a helyzet.

2010. ápr. 26. 00:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!