Tudom most nem ezzel "kell" foglalkozni a magyar politikával kapcsolatban, de hogy is volt a magánnyugdíjpénztárakkal?
Fidesz-párti polgártársaimat kérdem: tényleg nem okozott számukra gondot az, hogy 3. 000. 000. 000. 000 Ft, azaz HÁROMEZERMILLIÁRD Forintot effektive ÁLLAMOSÍTOTT a jelenlegi kormány az emberek saját számlájukon gyűjtögetett pénzéből?
Így azért könnyű verni a mellüket hogy "csökkentettük az államadósságot".
Ez csak egy az elmúlt évek "nagy" sztorijaiból amelyek megválaszolatlanok. Tényleg kíváncsi vagyok értelmes magyarázatra kormánypártiak részéről, hátha én gondolkodom rosszul ;)
"ÁLLAMOSÍTOTT a jelenlegi kormány az emberek saját számlájukon gyűjtögetett pénzéből? "
Nem tudom mennyire tudod, hogy végülis ha nincs 1997-8 óta mnyp, akkor az a pár százaléknyi pénz hová került volna. Csak erre az egy kérdésre válaszolj, utána gondolkozz.
Tekintve hogy az a pénz egyfajta kötelező nyugdíj-előtakarékosság volt, mindenképpen a munkavállaló által megkeresett összeg volt. Az hogy mennyi volt összegszerűen egy egyszerű minimálbéresnek, az mindegy. Összesen pont háromezermilliárd.
A kérdésem - leegyszerűsítve - az, hogy ha a mnyp nem volt hatékony rendszer és meg kellett szüntetni az ok. De miért nem kapták meg az emberek akkor ami a számlán volt és csókolom? Tényleg érdekel egy elfogadható válasz, ha létezik.
"Illetve, ha nem kellett volna fizetnie akkor a munkáltatónak kevesebb fizetnivalója lehetett volna, azaz öszzességében elképzelhető hogy több jutott volna a munkavállalónak is, persze ezt utólag nehéz megfejteni."
Tévedés. Ha nem az mnyp-be fizette volna a munkáltató, akkor az állami nyugdíjkasszába ment volna. Pont ahová került "vissza". Így az állam gyakorlatilag azt vette vissza, ami eleve az övé lett volna, eleve hozzá került volna. Az állami nyugdíjkasszát az mnyp miatt évről-évre tömködni kellett. Ezt úgy 40 évig kellett volna folytatni, először egyre többet kellett volna beleönteni, később, olyan 30 év után egyre kevesebbet, végül szinte semmit. Ez a GDP legalább 5-6%-a lett volna évente, és mint írtam először egyre több (ahogy egyre többen lettek volna tagok). Szerintem nincs ennyi pénze az országnak sem "magán"nyugdíjra (szerintem amúgy hibás elnevezés, mert hamis tulajdonérzetet ad, mint azt többmillió példa bizonyítja), sem stadionokra, sem lenyúlásra. És azt, hogy az a pénz nem lett volna az embereké akkor sem, ha eleve nincs mnyp, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mai napig úgy hiszik, hogy akkor több lett volna a fizetésük. Lásd te is így voltál vele.
"Pont ahová került "vissza". Így az állam gyakorlatilag azt vette vissza, ami eleve az övé lett volna, eleve hozzá került volna"
Jó példa vagy te is a 33%-os illetővel egyetemben, mennyire súlyosan nincs az embereknek fogalma a mai napig, hogyan működött a manyup, mit vontak akkor a fizetésekből, mi hová került, mit miből kaptak volna az emberek, ha elérik a nyugdíjt, mit változtatott a Fidesz, mit vonnak ma. A wikipedias manyup szócikkben le van írva, tessék már egyszer venni a fáradságot és el is olvasni. Ha ez nem megy ne haragudj akkor pedig miért érzitek szükségét annak, hogy osszátok a butaságotokat. Nem kötelező írni, ha egyszer nem tudod mi a helyzet.
"Az állami nyugdíjkasszát az mnyp miatt évről-évre tömködni kellett. "
Nehogy azt ródd már fel a manyup rendszernek, hogy a felosztó/kirovó és az ő közti átmenetet nem lehetett varázslattal átugrani. Ez nevetséges, hát persze, hogy lennie kell egy ilyen időszaknak. De még egyszer, ha tudnád is miről beszélsz, azt is tudnád, hogy a manyup-os befizetések mellett is fizeti minden manyup tag a szociális hozzájárulási adót (a Fidesz előtt TB járulék néven futott és fizette minden manyupos), és a későbbi nyugdíjak legfőbb pillére, a 75%-a innen származik/zott volna!!!!!!!!!!!! Sosem volt olyan állapot, hogy a manyup számlán kívül nem kellett fizetni máshová nyugdíjra fordítandó pénzt, csak egy kis rész gyűjtögetése történt oda, pláne, hogy a nyugdíj is csak 25%-ban származott volna a manyup megtakarítás részből.
Béla, a munkáltató ugyanúgy fizetett a nyugdíjalapba. Nem, az a pénz egy plusz teher volt a munkáltatónak.
Az pedig teljesen világos, hogy a magyar bérek többek között a rendkívül magas munkáltatói terhek miatt ilyen alacsonyak. Ha akár ezzel a nem túl magas mnyp fizetési kötelezettséggel is kevesebb lett volna a terhük, értelemszerűen ahhoz járul(hatot)t volna hozzá - még ha minimális mértékben is - hogy valamennyi realizálódjon a munkavállalók bérében.
És amúgy meg, teljesen mindegy igazából hogy hova ment volna az a pénz, a nyugdíjalapba vagy saját számlákra. A lényeg, hogy a 2/3-a azonnal elment az IMF-nek, azaz marhára nem nyugdíj lett belőle. És nem is lesz, mivel nekem (36 vagyok) mire nyugdíjra lenne szükségem már csak arra a pénzre számíthatok majd amit összekapartam magamnak. Ennyi.
Az úgy kezdődött, hogy a Horn kormány kilopta az állami rendszerből az aktuális nyugdíjasok nyugdíj alapját biztosító befizetéseket és a magán pénztárak működését fedezték a befizetések hozamának nagy részéből, ezzel pénz bevételt hoztak létre néhány bankár jóbarátnak, közben ezzel a felelőtlen "játékkal" alá ásták az állami nyugdíj fizetés biztonságát.
Ezt kellett most a helyére tenni, hogy minden állami nyugdíjasoknak legyen infláció követő és kicsivel az fölötti növekedést elérő biztonságos nyugdíj ellátása. Az állami nyugdíj összege így 2009 év végéhez képest mostanra már majdnem 30%-ot emelkedett. Ennek nagyobb része az inflációt kompenzálta. Ha ezt átszámoljuk éves viszonylatban hány havi többlet nyugdíjnak felelne meg, akkor az 3,5 havi nyugdíj növekedést jelentett volna a korábbi számítási mód szerint.
Vagyis most 15 és fél havi nyugdíjnak neveznék a korábbiak szerint, azzal együtt, hogy a 2010 előtti rövid távú nyugdíj emelés nem volt infláció követő (8-14%-os volt akkor az éves infláció) de még azt is elvették.
Na de itt olvasható minden részlete a magánnyugdíj történetnek:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!