Ez vicces, ha az ember választhatja, hogy cigány e vagy sem, akkor a cigányokat utálni nem rasszizmus. Nem fajgyűlölet, hisz nem a származását utálják nemde?
senki sem bezsélt most a VALÓDI rasszisták álláspontjáról. mert erről lehetne bőven témákat indítani ,vitázni, ebbe most ne menjünk bele.
TÖRVÉNYESEN? HIVATALOSAN ha te cigányokat utálod, akkor nem vagy rasszista. nem mondhatja rád a törvény, hogy rasszista vagy, rasszista indíttatásból támadtál meg egy cigányt vagy akármi.
az, hogy egy ember nem vallja magát cigánynak ,de én lecigányozom, az ugyanaz, mint amikor engem lekommunistáz valaki mert neki így a jó. az se rasszizmus.
Akkor másképp fogalmazom meg.
A cigányokat utálni azért rasszizmus, mert a köznyelv cigány alatt azokat érti, akik cigánynak születtek.
A köznyelvben az a cigány, aki sötét bőrű, putriban lakik, töri a magyart és lop. Sőt! Sokszor még az is, akire ez mind nem igaz, de az őseire az volt. A törvény itt mit sem számít.
"TÖRVÉNYESEN? HIVATALOSAN ha te cigányokat utálod, akkor nem vagy rasszista. nem mondhatja rád a törvény, hogy rasszista vagy, rasszista indíttatásból támadtál meg egy cigányt vagy akármi."
Én nem tudok róla, hogy lett volna abból bírósági ügy, hogy valaki rasszista és ezért elítélik. Max. azért mert megvert egy cigányt. De akkor sem azért ítélték el, mert cigányt vert meg, hanem mert bántalmazott egy embert. Ennyi.
A rasszista az, aki valakit a származása miatt utál. Márpedig a cigányokat a származásuk miatt utálják sokan. Azért, mert naplopó, tolvaj bandának tartják őket. Mindet egytől-egyig. Az senkit sem érdekel, hogy ő minek vallja magát.
Igen. A törvény előtt lehet, hogy nem rasszizmus, de a törvény nem foglalkozik a rasszizmussal. A puszta rasszizmus nem bűncselekmény. Innentől értelmetlen amit mondasz.
"az, hogy egy ember nem vallja magát cigánynak ,de én lecigányozom, az ugyanaz, mint amikor engem lekommunistáz valaki mert neki így a jó. az se rasszizmus."
Nem egészen.
Ha egy színmagyar embert (ami a gyakorlatban nem létezik, de feltételezzük) lecigányoznak, az nem rasszizmus, mert valószínűleg a magatartása miatt cigányozzák le. Ha egy cigány származású, de magát nem cigánynak valló embert lecigányoznak, az sem rasszizmus, mert végülis csak a tényeket közölték. De ha egy cigány származású embert diszkriminálnak azért, mert cigány származású, függetlenül attól, hogy minek vallja magát (és a közember ezt csinálja) az rasszista. Szerintem utána kéne nézned a rasszizmus fogalmának.
L
nah mind1, kár veled vitázni, mert ugyanazokat a köröket futod. nem tudod megkülönböztetni, hogy mi a hivatalos, törvényes és mi az amit közéletnek hívunk.
amúgy de, ha bűneset történik amikor cigány az áldozat, akkor elmeszelnek, hogy rasszista indíttatásból követted el, stb...
nah mind1...
Azért "futom ugyanazokat a köröket" mert még mindig nem vagy képes felfogni.
Én értem, hogy mi a különbség, de te nem érted azt, hogy ez a lóf@szt sem érdekel. Az emberek nem azért utálják a cigányokat, mert annak vallják magukat, hanem mert annak születtek. Innentől hozhatunk akármilyen törvényt, a cigányokat utálni fogják, mert cigányok. Mert annak születtek. Ez a rasszizmus.
"mi a hivatalos, törvényes és mi az amit közéletnek hívunk."
Te meg nem fogod fel, hogy hivatalosan, törvényesen nem létezik rasszizmus. A törvény ezzel nem foglalkozik, mert önmagában a rasszizmus nem bűncselekmény. Azért még senkit nem ítéltek el mert rasszista.
"amúgy de, ha bűneset történik amikor cigány az áldozat, akkor elmeszelnek, hogy rasszista indíttatásból követted el, stb... "
De akkor sem azért ítélnek el, mert rasszista vagy. Azért ítélnek el, mert bűnt követtél el. Az már csak súlyosbító körülmény, hogy valakit a származása miatt bántalmaztál. Mellesleg ez azért hülyeség, mert lehetetlenség bizonyítani, hogy valóban azért bántalmaztad-e. De akkor is. Pusztán csak azért, mert gyűlölöd a cigányokat, nem ítélnek el, de attól még rasszista vagy.
Még mindig nem vagy tisztában a rasszizmus fogalmával.
L
A rasszizmust nem a törvény határozza meg. A rasszizmus az, amit az emberek rasszizmusnak neveznek. Attól hogy egy maroknyi alkotmányjogász leül és megfogalmaz valamit, attól még semmi sem fog változni. Attól még az etnikai kisebbségek gyűlölete ugyanúgy rasszizmusnak fog számítani, akkor is, hogyha az etnikai kisebbség jogilag nem számít kisebbségnek.
Vegyük pl. az Egyesült Államokat. Ott hivatalosan nem létezik olyan kisebbség, hogy néger, vagy afrikai, de még afroamerikai sem. Minden fekete bőrű amerikai állampolgár és amerikai nemzetiségű. (Kivéve ha ő maga Afrikából érkezett és még nem vette fel az állampolgárságot, de ilyenekből kevés van.) Ettől függetlenül rasszizmus az, hogyha egy négert azért bántalmazol, mert néger. A törvény előtt nem léteznek négerek, mint nemzetiség. Tehát még csak nem is vallhatja magát annak, mert nincs ilyen kategória. A törvény szemében itt egy amerikai ember bántalmazott egy másik amerikait. De ettől függetlenül a bántalmazó rasszista, mert a származása miatt bántalmazta a sértettet.
Miért olyan nehéz ezt felfogni?
L
"hallottál már a törvényben arról a fogalomról, hogy "rasszista indíték"?"
Még mindig nem érted.
Nem a rasszizmust büntetik. Senkit nem büntetnek meg azért mert rasszista. Azért büntetnek meg, mert bűnt követtél el. Az már csak súlyosbító körülmény, ha azért követted el azt a bűncselekményt, mert diszkriminálod az illetőt, mert egy etnikai kisebbséghez tartozik.
A cigányság pedig etnikai kisebbség és az etnikai kisebbség tagjait a származásuk határozza meg, nemzetiségükre és állampolgárságukra való tekintet nélkül.
L
"istenem, hogy mennyire hülye vagy, elbeszélsz másfele."
Miért beszélnék el másfelé?
Te azt állítod, hogy mivel az a cigány, aki magát cigánynak vallja, ezért a cigányokat utálni nem rasszizmus.
Én meg azt mondom, hogy akkor ennyi erővel amerikában sem rasszizmus utálni a négereket, mert egyikük sem vallja magát négernek. Akkor most a Ku-Klux-Klán nem rasszista? Akkor Hitler nem volt rasszista, amikor azokat a német állampolgárokat küldte koncentrációs táborba, akiknek a huszadik felmenője zsidó volt, de ő már rég nem követi a vallást és semmi köze a zsidósághoz?
Akkor definiáld kérlek a rasszizmust, mert szerintem nagyon el vagy tévelyedve!
L
meséld el nekem, hogy amerikában ki számít négernek? aki annak vallja magát, vagy aki néger származású? hm? ennyi pont.
nem érzem ,hogy van értelme vitázni veled, mert nem akarod felfogni amit mondok. fölös szerintem folytatnunk. vagy annyira intelligens, hogy ezt megérted?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!