Mi az igazság, melyik volt előbb, a magyar címer, vagy a szlovák?
Hát az alapján amit én találtam, gyors átfutásra, a magyar címerből a kettős kereszt a 13. századból származik, a 15. századból van először bizonyíték a hármas halom+kettős kereszt kombóra. A szlovák címer a 16. századból származik, vagyis későbbi. Te hol találtál ennek ellentmondó információt?
#1, országként nem létezett, de attól még címere volt. Most is minden megyének, városnak van zázslója és címere.
- Halló, városi könyvtár? Megvan önöknek a Szlovákia történelme című könyv?
- Természetesen!
- Jaj, de jó, akkor megyek és kikölcsönzöm!
- Ha gondolja, sms-ben is el tudjuk küldeni!
A magyar címer alaposan megelőzte a majmokbolygója címerét, tehát ők kopiztak minket.
Szlovák kisgyerek hazaviszi évzáró után a bizonyítványát. Az apának nem tetszik, és emígyen korholja a fiát:
- Matematikából hármas, tudom, pikkel rád a tanár. Rajzból hármas, oké, az meg készségtárgy. De magyarázd már el nekem, hogy kaphattál történelemből kettest, amikor fél oldal az egész anyag!?
A kettős kereszt a magyar címerben a királyi jelkép volt.
A hármashalom eredetileg egy háromlevelű lóhere volt, ami az akkori heraldikában szintén királyi jelképnek számított. Hármas halom akkor lett belőle amikor pajzson kezdték ábrázolni, mivel a lóhere nem fért ki, ezért összeszorították a leveleket és lett belőle "hármashalom". Az öreg Verbőczi pedig meg is ideológizálta, hogy Tátra-Mátra-Fátra.
Mellette mindig a királyt adó család címere volt látható. Az ezüst-piros csíkozás Árpádháziaké, Az ezüst-piros csíkozás oroszlánokkal Anjou, a holló, a Mátyásé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!