Miért nem lépnek / háborodnak fel az emberek, amikor Orbán nyíltan illiberális demokráciáról és munkaalapú társadalomról beszél?
Sokan felháborodtak, sokaknak tetszett.
A politika megosztó dolog.
"Nem lesz sikeres az a kormány,amely tudásalapú társadalmat akar?Ezek szerint az lesz sikeres,aki "tudatlan" munkásokat akar,mert azok esetleg kénytelenek itthon boldogulni?"
Nem a tudással van a gond, hanem azzal, hogy hiába termelsz ki milliónyi diplomást/de még szakmájához értő szakmunkást se, ha az az első dolguk, hogy lelépnek az első adandó alkalommal külföldre. Ezen a tendencián a "tudással" nem tudsz változtatni, csak még nagyobb deficitet termelni. Szerintem.
"Csak hiányzik a betöltésükhöz szükséges tudás."
És kikből akarsz "tudót" létrehozni? A rejtett erőforrásokból? Vagy azoknak a magyar fiataloknak a gyerekeiből, akik már nem is az országban születnek meg? És ugyan miért maradnánk itthon a "tudók", ha ugyanazért a munkáért egy országgal nyugatabbra nyolcszoros bért kapnak?
És mindez nem csak a mostani kormány hibája. Ez egy rendkívül komplex probléma, régóta fennáll. A szabad munkaerőpiac hatályba léptetésével (EU csatlakozás) folyamatosan növelni kellett volna az itthoni béreket is, csak hát akkor nem lehetett volna nyerészkedni, mutyizgatni, ugye kedves választott képviselőink...?
Most már késő, a baj megtörtént. Igazából ötletem sincs, hogy hogyan lehetne ebből a szituációból kifarolni. Magyarország halálos beteg és már lélegeztetőgépen van. Egy olyan versenyben szereplünk, ahol azt sem tudjuk merre van a célvonal, vakon tapogatózunk...
Elnézést, ha valakit ezzel megbántottam, de sajnos én így látom!
"De azért azt nem gondolnám,hogy a megoldás az oktatás,képzés háttérbe szorítása lenne mondván,nehogy mindenki külföldre menjen."
Én sem ezt mondom, hogy az oktatást szorítsuk háttérbe, csupán arra próbáltam utalni, hogy a jelenlegi helyzetben még a szakmunkások képzése is oda fog vezetni, hogy amit tehetik lepattannak külföldre. Az, hogy munka alapú társadalom helyett még inkább tudás alapú társadalomra összpontosítanánk, csak olaj lenne a tűzre, amiből csak és kizárólag a fejlettebb EU országok profitálnak hosszú távon.
A megoldást sajnos én sem tudom, mert ezzel a politikai elittel (legyen az jobb vagy bal oldal), csak szívás lehet a vége a dolognak. Lett volna jó pár év hosszútávú stratégiát kidolgozni, de fontosabb volt lenyúlni a felzárkóztatási pénzeket, mint az ország jövőjére gondolni. Sajnos egy népnek pontosan olyan vezetői vannak, amilyent megérdemelnek.
Multi/nem multi: a multikkal az a baj, hogy kiszolgáltatják az országot, ugyanis versenyelőnyben van a helyi vállalatokkal szemben (többek között azért, mert nagyobb fizetést tudnak biztosítani a helyi konkurenciánál úgy, hogy még így is bőven megéri nekik). Az eredmény az, hogy a helyi vállalkozások bebuknak és csak és kizárólag a multitól függünk majd.
Az egész EU a pénzről szól és nem a jótékonykodásról. És mi vesztes pozícióban vagyunk.
# 14
Mi az összefüggés a liberalizmussal? A te fejedben valami nagyon félresiklott a témával kapcsolatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!