Magyarországon azért rosszak a fizetések, mert elvállalják kevesebbért, túl "szolgalelkűek" az emberek?
Ez a szolgalelkűség, még a diplomások körében is előfordul,nem csak az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők körében.
Elmegy valaki egy céghez és azok megalázó bért ajánlanak, akkor bojkottálni kell a céget az interneten.
Amelyik meg akar normálisan fizetni, az szűnjön meg, menjen csődbe.
Egy kezdő diplomásnak nettó 200 ezer körül lenne a minimum.
Én is ismerek olyan gazdasági diplomával rendelkezőt, aki csak nettó 140-et keres.
Nem tudom, hogy a talpraesettség hiánya vagy a szolgalelkűség miatt.
Ausztriában például van enyhébb állami szabályozottsága a béreknek.Például a "Schlüssel" pozícióknál nem lehet 2100 euró alatt fizetni.
Ez egy jó ötlet egyébként.
Államilag kellene szabályozni, hogy például egy eszközgazdálkodó nem kereshet nettó 230 alatt.
Részben igazad van, de már ez sem teljesen működik így. Sok helyen, ha vért izzadnak, akkor sem fognak többet fizetni. A munkaerőhiány pedig már mindenhol érezteti hatását... még a legalapabb betanított munkakörökben is.
Én vagyok erre a jó példa, mérnökként 150 nettót kerestem okosba, de emelést nem kaptam. Eljöttem onnan a p**sába és most 280 bruttót keresek, plusz egy rakás juttatást. Az összes havi bevételem 200 felett van, ha nem nézek még egy pár kedvezményt...
A volt munkahelyemen még mindig nem találtak embert, pedig pénz az lenne. Csak nem akarják az embert rendesen megfizetni.
Sok pozíciónál van ezer jelölt. Lehet, hogy nem a legjobb fog állást kapni, viszont aki megkapja, az töredékéért is megcsinálja, mint "A" legjobb. Így persze csökken a színvonal is általában.
Ahol meg nincs nagy verseny, ott legfeljebb beraknak olyat, aki nem annyira felel meg, esetleg nincs végzettsége, nincs annyi tapasztalata, de elvállalja gombokért.
"Amelyik meg akar normálisan fizetni, az szűnjön meg, menjen csődbe."
Ha a munka nélküliséget akarod növelni, akkor nagyon jó ötlet felszámolni az ilyen cégeket és utána az állam fizesse a segélyeket.
"szolgalelkűek"
Teljesen semmi köze ehhez, mindenki ott helyezkedik el ahol a legnagyobb életszínvonalat tudja biztosítani magának, ami függ az iskolai végzettsége és az adott ország gazdasági teljesítményétől.
"Én is ismerek olyan gazdasági diplomával rendelkezőt, aki csak nettó 140-et keres.
Nem tudom, hogy a talpraesettség hiánya vagy a szolgalelkűség miatt. "
Vagy inkább amiatt mert tudja, hogy minden egyetem-főiskola az országban képez diplomás/felsőfokú szakképzéses/nappalis/levelezős/államis/fizetős formában gazdasági szakembert? És akkor még nem is beszéltem azokról, akik gazdasági szakközépből jönnek két-három ilyen irányú OKJ-val is simán tudnak annyit amennyit egy Bsc-s gazdmenes. Az örök viccnek tartott bölcsészdiplomával könnyebben kapsz állást, mert azokat azért csak néhány nagyobb egyetemen képzik!
Ezért vállalja el 140-ért! Mert örülhet, hogy ilyen brutális túlképzés mellett gazdaságis diplomával nem szalag mellé vagy raktárosnak akarják fölvenni. Örüljön neki, hogy kapott munkát, meg, hogy 140-et fizetnek neki. Ismerek olyan pénzügy-számvitelest, aki a végén a helyi munkaügyi központban kapott munkát ügyintézőként, szóval a 140-es csak örüljön, hogy van munkája!
Több oka is van, kérdező.
Egyrészt a kúrmányzat és a kitűnő rendelkezéseik, amelyek tönkrevágták a gazdaságot és teszik folyamatosan még tönkrébb már X éve.
Másrészt a munkáltatók jórésze görény, és nem esik jól megfizetni nekik a jó szakembert. Inkább keresnek valakit, aki szaréhugyé' elvállalja. Ez munkaterülettől függetlenül így van, meg lehet nézni pl. a könyvek-filmek szinkronját, lefordítását. Olyan bődületes hibák vannak benne, amit általános iskola ötödik osztályában nem követnek el. Csak hát a hozzáértő fordító költséges, felfogadnak valaki mekkmestert fillérekért. Jellemzően az a felfogásuk hogy "örülj bmag hogy kapsz munkát, van a helyedre másik ötszázezer aki feleenyiért megcsinálja, ha nem tudsz megélni, te bajod, robotolj tovább szépen gombokért, vagy ki vagy rúgva". Mit tehet itt a kisember?
Harmadrészt nincs munka (köszönjük Fidesz). Azért a kevés betöltetlen állásért folyamatosan megy a versengés, a HR-esek két kézzel szórják ki a jelentkezőket. Jellemzően először a csókosokat veszik fel valahova, elvégre ha valaki valakinek a valakije, a határ a csillagos ég. Másodsorban a kenőpénzeseket. Ha ezek elfogytak, és maradt még üres hely, akkor válogatnak a "söpredékből" (értsd: pályakezdőkből).
20:01, nekem speciel 5 közgazdász ismerősöm van. Ebből három munkanélküli, kettő pedig a Jabilba robotol futószallag mellett. Amíg megszerezték a tudást és a diplomát, telítődött a szakma, a tudása röhej tárgyává lett. Ilyenkor nem sok mindent tud csinálni. Átképzi magát, kulimunkát vállal, vagy üldögélhet korgó gyomorral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!