Szerintetek a mai Magyarországon működőképes lenne az ókori Római köztársaság államrendszere?
Ugyanolyan tisztségek lennének, mint akkor: Consul, Praetor, Néptribunus stb. + a Senatus.
Ezeket a magistratusokat meg a Senatus tagjait a nép választaná, és hogy elkerüljük a korrupciót, csak 1-2 évre, és egy tisztséget egy ember, csak egyszer tölthetne be.
Nem lennének pártok, sem más ideológiai alapon szerveződő politikai szervezetek.
Ezzel a rendszerrel sincs semmi gond.
A korrupció nem szűnne meg. Csak annyit érnél el vele, hogy évente 250x többet lopnának, mert jövőre nem biztos, hogy akkor is ott lesznek.
A tisztségviselők egymást ellenőriznék. Rómában is két Consul volt, akik ellenőrizték egymást.
Ha valakiről kiderülne, hogy korrupt, azt meg száműznék.
és mikor a két consul döntésképtelen, akkor gyorsan megválasztanak valakit imperatornak...
Működik ez az államrendszer is,csak legyen megfelelő mennyiségű manus servus (rabszolga) akik elcipelik a hátukon.
mivel római jogot is tanultam ezért elmondhatom h ez működne.
a fő probléma h a Római Bir. alapvetően hitt abban h az emberek nem egyenlőek és ha részletesebben utánanézel rájössz h ezen alapult a társadalmuk a politikai rendszerük és ezért működött jól
én szerintem működne és modern ideológiával meg lehetne fogalmazni csak a környező országok ezt nem tolerálnák
Az egész rendszerváltás semmi másról nem szólt, mint arról, hogy - szemben azzal, amit Lenin és a bolsevikok vallottak - nem is vagyunk egyenlőek. Itt kib. okos emberek vannak, akiket a büdös szájú prolik elnyomtak. Nem hagyták a zsenijüket kiteljesedni.
Hát most nem nyomják el őket...
...és MŰKÖDIK is: #5-ősnek, meg még 200.000 parazitának. Időnként még a 3 millió veszett kispolgárnak is...
Ja, mer' Rómába' nem volt ideológiai alap...
A demokrácia nem működik, soha nem működött és nem is fog működni. Nézd meg mit akart Caesar és mit alkotott Augustus. 300 évig működött a rendszere.
Semmi szükségünk se pártokra, se fontoskodó idióta választópolgárokra, akik azt hiszik, számít bármit a véleményük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!