A fidesz miért nem zárja börtönbe azokat a balos politikusokat akik hazudoznak a fideszről?
Szerintem is kicsit faragni kellene a mentelmi jogból, mert ha kénszerből is, de javulna a politikusok vitakultúrája.
Aki bizonyíthatóan valótlant állít közügyekkel kapcsolatban, az feleljen azért.
Hogy egymást hogy fikázzák, az kicsit kevésbé érdekel, de nyilván annak is kell legyen határa. Ha médiafigyelem mellett egy politikus azzal vádolja pl. a Jobbikot, hogy fegyveres náci táborokat működtet (csak példa) akkor azt azért már a jó hírnévhez való jog megsértésének tekintem (ámbár nem tudom, hogy ez a jog kiterjed-e jogi személyekre/egész pártokra is, avagy sem)
Nyugi, a Fidesz a kritikát (és a szólás- és véleményszabadságot általában is) a legkevésbé tűrő párt, akit lehet, kiiktatnak, ellehetetlenítenek.
Börtönbe nem tudják még záratni a velük szemben kritikát megfogalmazókat, mert Magyarország tél-túl még mindig demokratikus jogállam (noha már bontják keményen a jogállamiságot).
Egy demokráciában pedig a pártoknak és a közszereplőknek több kritikát kell eltűrniük, mint az átlagos magánembereknek. Ez azért van kitalálva, mert épp az emberek bizalmából élnek, méghozzá KÖZPÉNZEN, és nem is rosszul. Emiatt törvények garantálják, hogy a közpénzből élő közszereplő, és pláne egy politikai párt sokkal több kritikát kell elviseljen, mint egy saját magántőkéjéből élő magánember.
De nyugi, jelentős elmozdulás van már - az "illiberális" fordulat óta - abba az irányba, amit annyira áhítasz. Ha ebben a tempóban bontják le a fékek és ellensúlyok rendszerét, az alkotmánybíróság hatáskörét, és ilyen lendülettel alkotmányozgatnak tovább, pár éven belül már lehetséges, hogy lesz olyan törvény, hogy a Fideszt és annak közszereplő politikusait nem szabad szidni (egy évtized múlva talán már olyan is, hogy a Fidesz politikai ellenfeleit kötelező szidni).
Ahogy Magyarországon "a közpénz elveszti közpénz jellegét", ha úgy akarják, akár a közszereplő is elveszítheti közszereplő jellegét, és akkor már tilos szidni. Így a Fideszes vezetők lehetnek közpénzből élő magánemberek is akár. Szerintem már van pár ilyen irányú javaslat és törvénytervezet egy-egy rejtett fiókban, odafenn...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!