Tényleg ilyen volt a Kádár-korszak? (videó lent)
Egy kis időutazás ez a videó 1986 Magyarországára.
https://www.youtube.com/watch?v=vKO5MNoq1sY
Igazából ami feltűnik ezen a Fonyódon készült felvételen, az a kocsik (mindenütt Zsigulik, Trabantok, Wartburgok :D) és az emberek ruházata; a sok fura rövidnadrág, rövid gatya, a zokni-szandálkombók :) Na meg a frizurák :)
De egyébként meg mintha alig változott volna valami: ugyanaz a vonat, ugyanaz a komp jár ma is. Az üzletsor már új azóta (járok minden nyáron Fonyódon), de egyébként ugyanaz, árubőség is volt a képek szerint, nyáron akkor is lehetett ott kapni mindenfélét.
Mit gondoltok? Esetleg emlékek, aki már élt akkoriban?
Nem a frizura és a divat a lényeg, ezek pár évente ugyis változnak. (az autóipar is 30 év alatt sokat változott)
Jellemzőbb inkább a létbiztonság, az éves munka után a nyári nyaralás gondtalansága.
2-3 évente szinte mindenki kaphatot kedvezményes üdülést (szinte ingyenes 'SZOT beutalót'), hát persze a jókedv, a gondtalanság.
Én éltem, sőt pontosan '86 - ban Fenyvesen nyaraltunk.
Az árukínálattal nem volt különösebb gond Magyarországon, egy - két dolgot kivéve (déligyümölcs, műszaki cikkek, márkás dolgok). De azért közel nem volt ekkora árubőség, volt minden, de azért nem a mai választékban.
Igen, az autók. Nekünk is Daciánk volt, még az a régi, Renault koppintás. Bámultuk a nyugati verdákat amikkel a nyugat - németek érkeztek, a keletiek meg Trabanttal, Wartburggal.
Volt Fenyvesen egy étterem, erre tisztán emlékszem, az étlapon a legdrágább fogás - valami halétel - 110 forint volt. Egy átlag egytálétel 30 - 50 forintba került.
A Balaton kicsit mindig kiemelt terület volt - meg eleve Magyarország a keleti blokkban - máshol nem volt olyan maszekvilág, mint itt, butikok, büfék, a környező országok jóval szürkébbek voltak abban az időben.
Gyerek voltam, de '86 - ban már kevesen vették be a maszlagot: "előre a béke útján, építsük a szocializmust", az emberek nem voltak hülyék, látták a különbséget a két Németország turistái között, a levegőben volt, hogy ez nem marad így örökké.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!