Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek is rendezettebbnek...

Szerintetek is rendezettebbnek, jobban működőnek és élhetőbbnek tűnik a 80-as évekbeli Magyarország, mint a mostani?

Figyelt kérdés

Még nem éltem akkoriban, de megtaláltam ezt a videót:

https://www.youtube.com/watch?v=vKO5MNoq1sY

A videó alapján ez egy valódi ország, ami modern, él és virul. Minden valahogy olyan normális, egyszerűen csak működik.

A mai Magyarország egy bukott államnak tűnik ehhez képest, afféle "Szomália-light". Minden lerobbant, az utcán sivárak, alig van kint egy-két ember. Bolondokkal, részegekkel, mozgássérültekkel és öregekkel van tele minden, csak a pusztulatot látod.

Hogy jutottunk ide 30 év alatt?

2016. aug. 3. 12:26
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
Elég sok "emberroncs" fetreng az utcákon. És erős a vizeletszag. Lehet, hogy régen is voltak ilyenek, csak nem feküdtek ki ilyen szégyentelenül az utca közepére.
2016. aug. 3. 12:30
 2/17 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem tökugyanolyan, mint manapság, ami persze megint nem valami pozitív, hogy 30 év alatt semmit nem fejlődtünk.
2016. aug. 3. 12:31
 3/17 A kérdező kommentje:

Több képet és videót láttam már a Kádár-rendszerből és a 90-es évek első feléből, szerintem a három legszembetűnőbb különbség ezen kor és a mai kor között az, hogy a mai korban:

-Alig vannak az utcán

-Alig vannak fiatalok és gyerekek

-Seholsem szól a zene

2016. aug. 3. 12:34
 4/17 anonim ***** válasza:
72%

Éltem akkor és határozottan kijelentem hogy élhetőbb volt.

"Hogy jutottunk ide 30 év alatt?"

Hát kérem az úgy vót, hogy a csimpánzok kiszabadultak a ketrecből, vagyis rájöttek hogy már nincs diktatúra és úgy gondolták hogy a kapitalizmus a lopásról, csalásról, mások eltiprásáról és legfőképpen a munka nélkül történő meggazdagodásról szól. Ezért elkezdtek privatizálni, vagyis üres zsebbel gyárakat venni úgy hogy a hitel fedezete az alul értékelt gyár volt, a törlesztőrészletet meg a gyár dolgozói termelték ki. Valamint megjelent a korrupció, a politikusbűnözés, a túlszámlázott állami megbízások vállalása, stb. És hiába történik a bűnözés intellektuálisan, az eredménye ugyanaz mint ha fegyverrel hajtották volna végre, a lopás az lopás marad.

2016. aug. 3. 12:38
 5/17 anonim ***** válasza:
44%
A rendszerváltás után leépítettek a nyugati hatalmak minden hazai gyárat, amik egyébként nyereségesek voltak. Az emberek munkanélküliek lettek, elszegényedtek, lepukkantak, alkoholisták lettek és így lett a sok bolond, részeg, csöves.
2016. aug. 3. 12:55
 6/17 anonim ***** válasza:
67%

"Seholsem szól a zene"

Nem te vagy a wartburgos? XD

2016. aug. 3. 12:59
 7/17 anonim ***** válasza:
32%
Tény, hogy az egyszerű ember számára könnyebb volt, legalábbis ami a megélhetést illeti. Csak közben hitelből ment az egész, meg politikailag nem volt egy életbiztosítás.
2016. aug. 3. 13:00
 8/17 anonim ***** válasza:

'Az emberek munkanélküliek lettek'

Rendszerváltás előtt is megesett, az átlagember csak papíron végzett 'hasznos' munkát, a 90-es években ez napvilágra került, mert addig jól elrejtették. Tul.képp erre is vezethető vissza a nagy munkanélküliség jelensége.

2016. aug. 3. 13:34
 9/17 anonim ***** válasza:

A szocializmusban tényleg létezett az úgynevezett kapun belüli munkanélküliség. Mindenkinek kötelező volt munkát adni (és kötelező volt valahol elhelyezkedni), de ez nem jelentette azt hogy szükség is volt arra a "dolgozóra" akit mégis felvettek. Például ha egy fiatal végzett a szakmunkásképzőben és jelentkezett a helyi TSZ-ben akkor egy percig sem gondolkodtak hogy felvegyék-e, felvették az előírások szerint.

Igazából az szívott aki dolgozott is. Mert nem sokkal keresett többet a kapun belüli munkanélkülinél. Az emberek leginkább azért tanultak hogy olyan állásuk legyen ahol nem kell dolgozni. Akkori szóhasználattal így nevezték például azt az irodai munkát vagy vezetői állást amire valójában szükség sem lett volna. A téeszünk egyik majorjában láttam olyan bizarr esetet is hogy egy fizikai dolgozóra 3 vezető jutott. Na jó abból 1 gyakornok volt, 2 meg valódi "fullajtár" de akkor is komédia volt.

2016. aug. 3. 14:03
 10/17 A kérdező kommentje:

Nem én vagyok a híres "Wartburgos", de olvastam a kérdéseit és pár hasonló hangvételű írást az oldalon.

Szerintem nem százas a tag, de azzal egyetértek vele, hogy régen boldogabbak és kevésbé gondterheltek voltak az emberek és ez többek között abban is megmutatkozott, hogy sokkal többen töltötték a szabadidejüket az utcán, ahol beszélgettek, szórakoztak, és sok boltból, büféből térzene szólt, amire az emberek nem morogtak, hanem élvezték.

Ez még az én gyerekkoromban, a 90-es években is így volt valamilyen mértékben.

2016. aug. 3. 14:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!