Mindenki azt mondja, hogy zömmel a jó munkaerő megy el az országból és telepszik le külföldön. Akkor most ugyan ott tartunk termelékenység szempontjából mint a kommunizmusban?
Ott is az volt, hogy a tehetséges, értelmes, és szorgalmas ember elvesztette a motivációját, mert hiába igyekezett, nem tudott előre haladni, mert ugyan annyi jutalmat kapott a fáradozásaiért, mint a lumpenproletár, ezért hát ambícióját vesztette.
Most meg az van, hogy aki életrevaló és piacképes szakmával rendelkező, szorgalmas és jó munkaerő, az 90%-ban Nyugat-Európában kamatoztatja, 5-8szor annyi fizetésért a tudását, mint amit ebben az országban tudna keresni.
Akkor most a termelékenységünk, az megint csak megrekedt azon a szinten, mint anno a keleti-blokkban volt?
Mutatnál statisztikát a 90%os kivándorlásról? És a 8x-os fizetésről?
Én 450 ezret keresek, mert piacképes szakmám van, amíg kint voltam 1.2 milliót kerestem.. oké magasabb bér jóval, de nem 8x-os!
# 4/4 Időpont ma 19:02
Az ottani magánpraxisnál szintén megvan akkora különbség, mint itt az állami és a magán közt, szóval ez pont nem érv. Általánosságban nincs meg a 8x-os, bőven nem, de azért államit az államival hasonlítsuk össze.
Hát, jah. Inkább csak olyan 4-5x keresnek többet. A 8x az túlzás. A jó munkaerő része pedig nem bizonyítható, mivel nincs erről statisztika. Az viszont tény, hogy nem nagyon találni már jó szakembert még normális fizetésért sem.
Aki ügyes és tud németül/angolul, az húz a francba amint szerzett egy kis gyakorlatot. Gyakorlatilag a faterom cégénél is látom, hogy futószalagon képezzük Ausztriának és Németországnak a CNC-s szakembereket. De miért is maradnának, ha itthon 160 ezret kapnak, 70-80 km-rel odébb meg már 2200 eurót.
Akik meg maradnak, azok általában egy tök egyszerű programot sem képesek megírni. Használhatatlanok.
A termelékenység pedig szerintem egyenesen arányos a motivációval, ami egyenesen arányos a munkakörülményekkel, megbecsüléssel és bérezéssel. Amíg ez utóbbi három alacsony szinten van, addig nem lesz motiváció és termelés sem.
Azzal meg hiába jönnek a magyar munkáltatók, hogy nem tudnak versenyezni a nyugati bérekkel... a megbecsüléshez például egy peták sem kell és a megfelelő munkakörülmények sem eget rengetőek... HA erre nem képes egy vállalkozó, akkor inkább ne vállalkozzon.
"De mindenkinek volt munkája és a keresetéből meg tudott élni."
Ez édeskevés. Végülis csak a fejlődés hajtómotorja az, hogy a kockázatvállalást és az erőfeszítést magasabb jövedelemmel honorálják és hogy a képességbeli különbségek anyagiakban is megjelenjenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!