Hogyan lehet az embereknek ennyi pénze? Régen nem hogyan volt?
Nézegetem a budapesti régi ( 19. Század végi, 20. Század eleji ) polgári lakásokat és eszméletlen árak vannak.
Egy 1 szobás 40-50m2-es lakás 40-70 millió között van, kerület függő ( a panelokban persze olcsóbb, dee én most a polgári lakásokról beszélek ), a nagyobb lakások, 100-120m2 között i 2-3 szobásak már 80-120 millió forintba kerülnek, a még nagyobb 150-170m2-esek pedig akár több százmillióba kerülnek ( egy olcsóbb kerületben már 150 millió körül van, de mondjuk az Andrássy-n 250-300 milliónál KEZDŐDNEK ).
De hogyan lehet tisztességes munkával ennyi pénze az embernek? Régen hogyan vették meg ezeket az átlag polgárok?
"18# nettó másfél millió? Ugyanabban az országan élünk?
Ha nagyon jól megy nekik és jó munkahelyük van, akkor max bruttó 1 körül."
Igen, ugyan abban az országban, csak nem ugyan azokban a körökben mozgunk gondolom. IT-ben dolgozom, sima egyszerű programozói diplomával, ha értesz is hozzá 4-5 év gyakorlattal és nyelvtudással lehet munkavállalóként 800 körül keresni, vagy még fölötte. Egyéni vállalkozóként megint csak a csillagos ég a határ. Kapásból 30 közelebbi kollégámból minimum 4-5-nek milliós fizetése van.
Akkor orvosok: magánpraxisban undorító mennyiségű pénzt lehet keresni, pláne mondjuk szülészként. És akkor még nem beszéltünk a különböző adminisztratív meg gazdasági vezetőkről. Budapesten, ahol az összes hazai cég vezetősége van, meg a külföldi multik is mind ide jönnek, na itt aztán dugival vannak ilyen emberek. Egyáltalán nem egy elképzelhetetlen luxus egy havi 1-2-3 milliós nettó bevétel. Az igazi alsó kategóriás "milliomosok" hetente keresnek ennél jóval nagyobb összegeket.
erdezo meg se fordul a fejedben hogy nem 32 evig kell gyujteni hanem lehet hitelt is felvenni?
En nem otthon elek es megis banki hitelre vettuk a hazunkat (az elsot), aztan kifizettuk 10 ev alatt es a 2. at mar csak minimalis kolcsonnel vettuk meg amit rovid ido alatt tudtunk kifizetni. ha ezt is eladnank akkor mar siman vehetnenk nagyon klassz helyen jo hazat adossag nelkul. a magyarok valami erthetetlen modon azt gondoljak hogy keszpenzre kell lakast venni. ez hulyeseg nyugaton se gyujtoget senki 30 evig hogy vegyen egy hazt, hanem kolcsont vesz fel, igaz itt jobbak a feltetelek.
"22# nem gondolom hogy készpénzre kell mindent venni, de azért nem kellene az embernek 10-20 milliós hitelt felvennie - már ha ad annyit a bank."
Már miért ne kéne? Már miért ne adnak? A lakás/ház befektetésnek is jó, nem hülyeség erre hitelt felvenni, mint például autóra. Egy ma jó helyen lévő ház valószínűleg 10 év múlva is jó helyen lesz és az állaga sem romlik le ha nem üresen áll. Ha megszorulnak, akkor maximum eladják és semmivel sem tartanak hátrébb. Ha valaki mint említettem egyedül keres nettóban közel milliót havonta és a házastársa se bolti eladó, akkor röhögve fizetik 50-60 milliós hitelek törlesztőit.
10.23
jaja. a lakás jó befektetés. pl a mi lakásunkat az előző tulaj 12 éve vette hitelre 35 millióért. ráköltött még aztán felújításra 7-8t. két évig hirdette, 2014-ben már csak 34 millióért. végül 24-ért adta oda. kb a felét elvitte a hitel tőle azonnal. remek befektetés volt, hiszen a lakás mindig jó befektetés.
"jaja. a lakás jó befektetés. pl a mi lakásunkat az előző tulaj 12 éve vette hitelre 35 millióért. ráköltött még aztán felújításra 7-8t. két évig hirdette, 2014-ben már csak 34 millióért. végül 24-ért adta oda. kb a felét elvitte a hitel tőle azonnal. remek befektetés volt, hiszen a lakás mindig jó befektetés."
Hol írtam én, hogy mindig jó befektetés? Tudom tetrókám hogy te sosem voltál itt gyakorin a toppon agyilag, de próbáld már el értelmezni amit írtam.
Bivalyb..sznádon meg Pilipócsfalván nem jó befektetés, Bp-en, Győrben, Sopronban, stb. meg most még egy volt mosókonyha is az. Ismerősöm 2 éve vett 9 millióért egy lyukat, most az alatta lévő, ugyan ilyen paraméterekkel rendelkező lakást 14-ért adták el. Folyamatosan emelkednek az ingatlanárak a népszerűbb városokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!