Némelyik multinacionális cég lehet kivonul Magyarországról?
Én tapasztaltam, hogy elvárják a perfekt angolt vagy németet, némelyik mindkettőt.De, annyira mégsem akarnak megfizetni érte, mint külföldön.
Perfekt angollal vagy némettel meg akár külföldön is ugyanazt a munkát lehet elvégezni ugyanannál a cégnél.
Emiatt panaszkodnak is rendszeresen, hogy "jaj, nincs szakember"
De, nem csak a felsőfokú végzettséggel rendelkezőkkel van bajuk.
Hanem, a "kisebbekkel" is.
Ahol legutóbb dolgoztam, ott a gyártósori munkásokat nem nagyon akarják rendesen megfizetni.Pár hónap alatt a komplett gyártósor emberállománya lecserélődik.
Mára, már fele, akiknek nincs komoly végzettsége, kint mosogat vagy ablakot pucol Ausztriában.Győr-Moson-Sopron megyében lakom, itt nem nagy kunszt kijárni Ausztriába.
A másik fele meg, amint lett jobb lehetőség dobbantott, elhelyezkedett.
Az ablakpucolással, meg többet keres, mint én beszerzőként, diplomával.
Ennél a cégnél nettó 120 körül kapnak a sori melósok.
A menedzsment állandóan panaszkodott, hogy nincs ember, most honnan fognak embert szerezni,ment állandóan a sírás.
Mondtam magamban, a teljesítményt elvárjátok, de fizetni nem akartok érte.
Tőlem elvárták a magas szintű nyelvtudást.De, ezzel a nyelvtudással, már kint is csinálhatnám ugyanezt, x ezer euróért, csak kezdőként, kevés tapasztalattal nem akarok kimenni még.
Egyes pletykák szerint, ez a cég a kivonulást fontolgatja, mivel a termelés nem úgy sikerül, ahogy elvárják, aminek oka az emberállomány.
Alapvetően, az a probléma, hogy ezek a cégek az olcsó munkaerő miatt vannak itt.
Egy darabig elmentek, de ma már az emberek igénye megváltozott.Illetve, a szomszéd ország kapui nyitva állnak, a képzetlenebb emberek is találnak munkát, mondjuk takarítás, ablakpucolást vagy ilyesmit.Ez még mindig jobb munka, mint a gyártósoron görnyedni.
Amikor még fősulira jártam, én is mentem takarítani Ausztriába.Abból a pénzből lett meg az első autóm.
Úgy gondolom, a nemzetközi multinacionális cégek tudnának magasabb fizetést adni, de nem nagyon érdekli őket.EU-s szinten kellene szabályozni őket, ez lenne a megoldás.
Magyar viszonylatban én is jól keresek.
Viszont, ha ilyen fizetést ajánlanak egy osztrák vagy francia embernek, kettőt pislantanának a humán erőforrás ügyintézők és már csapódna is az ajtó.
Abban igaza van a kérdezőnek, hogy megy a vinnyogás, az elvárások nagyok, de fizetni meg nem akarnak.
Nem tudom mire való ez a hozzáállás.
Másik kedvencem mikor a valódi munkát végzőknél hiány van(tehát akik viszik a hátukon a vállalkozást), sajnálnak plusz 50 ezer nettót, de a HR, az őrség meg a többi fullon van és talán még többet is kapnak, úgy hogy mondjuk a HR munkáját az eddigi összes munkahelyemen nullával tudnám értékelni.
Nem is értenek az adott szakterülethez, de majd ők megmondják, hogy kiből, mi lesz.Persze az esetek 99%-ban a papírt veszik alapul, amit ugye bárki meg tudna csinálni.
Vicc, és akkor mondják, hogy mert a versenyszféra..
Nem a fizetéssel van a gond, hanem azzal, hogy mire eljut hozzád, addigra megtépázzák. Egy kicsit lenyúlnak belőle itt, egy kicsit ott, egy kicsit amott, és a nettó fizetésed egy vicc.
Másrészt a vezetőség agyi tevékenysége sem a legjobb. Sok az irreális elvárás. Nem veszik észre, hogy minél jobban erőltetik a hülyeséget, annál inkább nem jutnak semmire.
"Aztán,hogyan tovább?Menjen mindenki nyugatra?Nem mindenki teheti meg ezt sem."
Igen.
Aztán majd ha nyugatihoz közeli bért fizetnek, majd mindenki visszaköltözhet.
Nem is kellene teljesen nyugati bér, csupán a jelenlegi 100,120 ezres fizetéseket kellene felejteni.A bérminimumot nettó 160 ezerben megállapítani.Ugyanis, ennyi kell a létminimumhoz, ha albérletben lakik valaki.
Aztán, egy középfokú végzettséggel rendelkező ember, mondjuk számviteli ügyintéző átlagban keresne nettó 210 ezret.
Egy pályakezdő mérnöknek/közgazdásznak a kezdő fizetése minimum 200 ezer lenne.Pár év tapasztalat után 300 ezer.
Egy orvos, pozíciótól függően kereshetne átlagban nettó 400 ezret.
Így lenne fair.És még még így is messze lenne a 2000 eurós osztrák,német átlagfizetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!