Szerintetek jó lenne egy ilyen teszt a választásoknál?
Szóval a választás áprilisban szokott lenni.még októberben kiküldenek mindenkinek egy kis füzetet,hogy mi lesz a február eleji tesztben.Természetesen az interneten is rajta lesz egy picivel több információval.A teszt megírása február elején lesz,és aki meg akarja írni a tesztet annak be kell menni egy helyre(mint a szavazásnál)Természetesen számítógépen is meg lehet írni,de csak ott(a helyi választóiroda helyezi ki a laptopokat és a számítógépeket.).Az eredmények márciusban érkeznek meg.Áprilisban pedig lehet menni szavazni akinek sikerült a teszt(nem kell hibátlannak lennie,de egy határt meg kell húzni).Szavazni papíron(mint "régen") és interneten is lehet majd.A külhoni magyarok nem szavazhatnak(erdélyiek,felvidékiek)mivel ők nem itt laknak és nem is érinti őket,hogy ki fogja megnyerni a választást.Nincs velük semmi baj,de nehogy már ők döntsék el az ország sorsát.
A tesztben lesz matematikai feladat(alap dolgok,szóval nem az,hogy mi a háromszög kerülete hanem pl olyan hogy mennyi 1000nek a 10%a meg mennyi 10+4*5)
műveltségi kérdés:ki írta a Himnuszt,ki volt a legnagyobb magyar,ki volt az első szabadon megválasztott magyar miniszterelnök.
meg lennének politikai kérdések is:ki a jelenlegi miniszterelnök/elnök.mi az ország államformája.mi a szerepe xy-nak.
Sajnos lenne ezenkívül egy kikötés:meg kell lennie a nyolc általánosnak.
A "füzetek" meg a "teszt" ára pedig nem kerülne sokba(lehet,hogy semmibe se kerülne),mivel egyik párt sem kapna kampánypénzt.
Így legalább nem szavaznának olyanok akiket 1000 forintért megvettek vagy néhány szép szóért.
Szerintem ez lenne a legjobb ötlet.A többi cenzusos dolog nem jó(pénz alapú,IQ szint alapú,kor alapú,nem alapú).Ez pedig nem zár ki senkit,hisz a füzetben benne van,hogy mire számítsanak a választóPOLGÁROK,az általános iskolát meg bárki el tudja végezni.
A nyolc általános résszel nem értek egyet. A nyolc általános megszerzésének nehézsége igencsak változó az időben. Aki most 60, az ő korában még nem volt teljesen természetes a 8 általános. Ha meg tudja válaszolni a kérdéseket, akkor ne firtassuk a papírjait. Plusz megnehezítené a számítástechnikai analfabétáknak a dolgot, dokumentum feltöltése, vagy be kellene külön vinni, és akkor már háromszor kell mondjuk Mucsaröcsögéről felutaznia a legközelebbi hivatalos helyre. És nem látom az előnyét, hiszen a teszt is pontosan ugyanazt méri fel. És nem értek vele egyet elviekben sem, engem a teljesítmény érdekel és nem az hogy van-e papírja vagy sem.
De egyébként szerintem előbb-utóbb muszáj lesz valamit lépni. Az egyszerűen nevetséges, hogy az ország idiótái tönkretesznek mindent. Trump, Clinton, G.W. Bush, Gyurcsány, Orbán, Brexit, stb. A választók többszörösen bebizonyították, hogy képtelenek felelős döntéseket hozni. Az általános választójog megszüntetése korunk egyik nagy ügye kéne hogy legyen, de olyan szinten tabu, hogy senki nem meri megemlíteni a politikai életben. Nyilván, mert ők is azt szeretnék, ha az az idióta tömeg rájuk szavazna, és erre nem a legjobb módszer a szavazatuk elvételét ígérni.
"agy elfogadom, de akkor adózni is csak egy bizonyos iq-szint felett kelljen."
Benne vagyok, de akkor a kedvezményekért se nyújtsák a kezüket:)
"Nem, már elmondtam a másik kérdésnél, mi arról a véleményem, hogy iq-szinthez lenne kötve a szavazás lehetősége. Vagy elfogadom, de akkor adózni is csak egy bizonyos iq-szint felett kelljen."
Egyszerűsítsük le a füzetet, aki nem adózott semmit a legutolsó 4 éves ciklus alatt (ez könnyen ellenőrizhető), az nem szavazhat. Ennyi.
Sokadszorra is nem, ellene vagyok bármilyen cenzusnak, mert akkor kiesne egy csoport, akit nem képviselne senki - leszámítva a lakhely szerintit, az teljesen jogos.
Az adózásos megoldás esetén nem tudom belegondoltatok-e, de kapásból 3 millióra esne a szavazók száma. És egyébként akkor szavazhatnának a cégek is? Aki egy napot dolgozik közmunkán négyévente, az adózik, tehát szavazhat?
A teszt pedig nyilván gyakran hibás lenne, ahogy a javítását is ellenőrizni kell és sokan fellebbeznének. Vegyük a te egyik példádat: ki volt az első szabadon megválasztott magyar miniszterelnök.
Batthyány, akire a cenzus miatt alig szavazhattak? Szabadnak számít az ilyen választás? Vagy az 1920-astól választásoktól számítson, amikor már nők is szavazhattak? Vagy az 1939-estől, ahol elvileg már titkos volt a szavazás?
"És egyébként akkor szavazhatnának a cégek is?"
Csak magyar állampolgárságú természetes személy szavazhatna, tehát cég nem.
"Aki egy napot dolgozik közmunkán négyévente, az adózik, tehát szavazhat?"
Közmunka esetén, ha behívják, de többszörösen visszautasítja (mondjuk 2-3 alkalommal), akkor bukná a közmunka által addig biztosított szavazati jogot, ez a nehezítés, hogy ne legyenek olyanok, akik egyszer becsekkolnak és azt hiszik, hogy ezzel megkapják a jogot is.
"Nem, már elmondtam a másik kérdésnél, mi arról a véleményem, hogy iq-szinthez lenne kötve a szavazás lehetősége. Vagy elfogadom, de akkor adózni is csak egy bizonyos iq-szint felett kelljen."
Nettó hülyeség.Hiába magas valakinek az IQ szintje,még lehet a politika témakörben "zokni".
"Sokadszorra is nem, ellene vagyok bármilyen cenzusnak, mert akkor kiesne egy csoport, akit nem képviselne senki - leszámítva a lakhely szerintit, az teljesen jogos."
Itt ki esne ki?A nők?A szegények?senki sem esne ki,meg amúgy is most képviselik részeg Józsi bácsi érdekeit a politikusok?
Ez az egy cenzus lenne amit én mondok.Nincs semmilyen adózásos cenzus.
"ki volt az első szabadon megválasztott magyar miniszterelnök."
Azt akartam írni,hogy az első szabadon megválasztott magyar miniszterelnök a rendszerváltás után.
Nyilván olyan emberek tennék fel a kérdéseket akik értenek is hozzá.Meg nyilván nem egy ember javítaná.Egy ember csak egy feladatot javítana.Azt meg átellenőrzi még 2 ember.
Nem értem,hogy mit problémáztok ezen.Jól mondja a második válaszoló,hogy az elmúlt években megmutatták az választók,hogy mennyire értenek a politikához.
Az adózásos cenzus ötletét én egyáltalán nem értem.
Vegyük Marikát, 35 éves háziasszony. A férje bőven elég pénzt keres, így ő otthon maradhat gyereket nevelni és házimunkát csinálni. Ő végzi a bevásárlást és az ügyintézés nagyrészét, hiszen a férje elfoglaltabb. Otthon tud művelődni, utána tud olvasni mindenféle ügyeknek, egy értelmes, felelős felnőtt ember. Mi a tökömért alkalmatlan arra, hogy döntsön az ország ügyeiről?
"És egyébként akkor szavazhatnának a cégek is?"
Imádom az ilyen idióta kérdéseket:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!