Nem veszélyes Magyarországon maradni?
19 éves dolgozó lány vagyok, most jelentkeztem egyetemre, egyéb hiányában* nyelvszakra és szociológiára.
Értsd: nincs pénzem a tandíjra, és nem tudok összekaparni 430-460 pontot, bárhogy is tanulok, tanultam, és ezek azok a "maradék szakok" (főleg a német nyelvszak) ami érdekelne.
1., Hogyan tudnám eltartani a családom ilyen fizetésből?
2., Hogyan íratnám be a gyerekem egy ilyen undorító, hanyag oktatási rendszerbe?
3., Mi lesz, ha nem kapok munkát egyetem után, és mégis ide kötnek 10 évre (mivel mindenképp mestert és végeznék) (röghözkötés törvénye), illetve ha mégis kimegyek külföldre ennek ellenére, ki kell fizetnem egy rakat pénzt?
4., Mi lesz, ha komolyan beteg leszek, és ilyen "orvosok" fognak "kezelni"?
5., Hogyan tanuljam meg tétlenül nézni, ahogy ellopják az ország pénzét ahelyett, hogy munkahelyeket építenének?
"Teljesen reális elvárások ezek. A baj ott van, hogy az emberek 99%-a úgy szeretné, hogy hétfőn munkába áll életében először és mindezt csütörtökre szeretné."
Ehhez szeretném veled megosztani a különbséget, ami miatt egyetértek a kérdezővel. Mindegyik rokon tapasztalata vagy saját tapasztalat, amit a saját szememmel láttam:
- egy nem túl régi autó
Kicsi Merci, használtan, 4 éves. Magyarországon évek spórolása, németben mekis MINIMÁLBÉRBŐL 1 év spórolás.
- ház
Magyarországon hitel vagy 20 évig spórolsz. Németben soha nem veszel. De német fizetésből Magyarországon röhögve veszel lakást jó környéken 4 év spórolással és akkor még nem koplalásról van szó.
- akkora fizetés amiből félre is tudok tenni
Itt ütközik ki, amiről én beszéltem a hozzászólásomban. Ugyanis itt totálisan "el van szállva", akinek már az első fizetését is egy ilyen ALAP, normális összeggel szeretné a kezébe kapni. A magyar társadalom meg h***ének néz, hiszen az első 3000 munkaévedben köteles vagy apróért szenvedni. "Az az igazi munka, majd megtudod!"
Tízből tíz külföldön dolgozó ismerősöm köszöni, de a legalja munkából is tudnak félretenni és bizony látom, hogy épül-szépül az életük..
Speciel nehogy már ne legyen alap, hogy hétfőtől 4 hétre már az első fizetésemből emberi életet szeretnék. :DD
Az, hogy ki mitől van "elszállva" kulimunkát végzők szerint, bocs, de nem szempont, legalábbis nekem. Azt nem vitatom, hogy más a minimálbéres életszínvonal itt és külföldön, bár van egy rendszeres itteni kérdező, aki német minimálbérből él, és a leírása szerint nem megy a falnak tőle. Lehet megkövezni, de ha egy fiatalnak az az életcélja, hogy minimálbérből jól éljen, mert tenni nem akar azért, hogy többet keressen, akkor nem tudom sajnálni, és irrelevánsnak tekintem az ő szájából az ország véleményezését. Még csak diploma sem kell ahhoz, hogy kellemes egzisztenciát teremtsen magának, járt már nálam jó néhány szaki lakásfelújítás, javítások, szerelések kapcsán, egyik sem panaszkodhatott az anyagi helyzetére.
Piacképes diplomával pedig nem irreális elvárás a 3-400 ezres kezdő fizetés.
Először is köszönöm szépen, hogy ennyien írtatok - még ha nem is mindenkinek volt a legpozitívabb és legszebb hangvételű az irománya.
Próbálok mindenkinek egyenként reagálni:
7: nem, köszönöm, semmiféle gyűjteményt sem tervezek összeállítani. igen, sokan megtalálták már a párjukat, és ha körül nézel, a maradék pávahajú, "mindenkitegyéjszakáraakaró", értelmetlen magyar férfiember között (TISZTELET A KIVÉTELNEK!), akkor azt hiszem, tudod, hogy miről beszélek.
8. de látom, hogy te se most végezted már azt az orvosit. ( és ezt nem sértésnek szánom, félre ne értsd, csak valószínűleg te teljesen más oktatási rendszerben tanultál, mint amilyen a mostanira jellemző. )
igen, a legtöbb szaknál 430-460 pont kell, az 500ból. és most ássam el magam azért, mert van egy négyes meg egy majdnem négyes érettségim, és humán beállítottságú vagyok? köszönöm, nem nyivákolok, csak próbálom felvázolni a lehetőségeket, illetve minél több ember véleményét, tapasztalatait meghallgatni. köszönöm, nincsen nyomorom, MÉG békésen elvagyok Magyarországon is, DE ha gyerekeket kellene itt nevelnem, beteg szülőket ellátnom, akkor nem hiszem, hogy ugyanezt elmondhatnám. és amint írtam: többet kívánnék a gyerekemnek, mint amit az én szüleim megtudtak számomra - a lehetőségeikhez mérten - teremteni. Fogalmad sincs arról, hogy mennyi tudásom van, és egy szóval sem mondtam, hogy mosogatni mennék ki. Tanulnék és dolgoznék kint, köszönöm kérdésed.
9. Úgy gondolom, hogy odakint nem csak magániskolában jó az oktatás. És itt az iskola címszó alatt nem csak a felsőoktatást értem persze.
Igen, csak más kérdés, hogy ki tudják e fizetni az emberek a tandíjat vagy sem. És úgy tudom, hogy azért bőven nem mindenhol van csak tandíj, lásd Ausztria, Dánia, Skócia, és még sorolhatnám.:)
Persze, mert más országokban egy olyan sem tanul, aki máshol képzeli el a jövőjét... :)
10. Már most is külön háztartásban élek a szüleimtől, és semmiképpen sem fogok diploma nélkül meghalni - kivétel, ha holnap elüt egy autó, de ez más kérdés. :D
11. Az a baj, hogy más szakra nem vesznek fel, vagy ha felvesznek, nem tudnám elvégezni őket (alacsony ponthatárú reál szakokra gondolok itt.)
Igen, tudom, hogy nem kell feltétlenül egyetemre menni hozzá, de én nagyon szeretnék tanulni valamit egyetemi szinten IS. Nem a jó fizetésre hajtok, munkaügyi szinten arra, hogy ne kelljen nélkülöznöm, illetve el tudjam tartani, akit el kell tartanom, és ne utáljam azt, amit csinálok.
Vannak CNC gépkezelő ismerőseim, de teljesen nem tudom, hogy mi hogy van ebben a szakmában. Anno megakartam tanulni programozni, infó tanárom nem akart megtanítani, jelenleg azon a szinten vagyok, hogy megpróbálom azt is valahogy autódidakta módon-ismerős által elsajátítani, legalább egy alap szinten, aztán majd meglátom. Mindenesetre az informatikával való foglalkozást napi szinten űzöm, és tudom, hogy elkerülhetetlen a vele való érintkezés, de nem is akarom elkerülni, hiszen ez egy hatalmas terület, ahol szerintem mindenki találhat úgymond kedvére valót. :)
12: köszi, eddig a te hozzászólásod viszi a pálmát, azt hiszem, teljesen egyetértek mindennel, amit leírtál - sajnos.
Kérdésedre válaszolván, azért 'írok alá itt 10 évet', mert bevezették a felsőoktatásban a röghözkötés törvényét, ami úgy szól, hogy kétszer annyi időt kell Magyarországon ledolgoznod, mint amennyit egyetemen tanultál - ha államilag támogatott szakon tanultál, de engem az önköltséges forma szóba se jöhet. És mivel én minimum 5 évet tanulnék M.o.-n egyetemen, ezért minimum 10 évet kellene itt ledolgoznom.
500 a maximálisan elérhető pontszám.
Igen, csak sajnos az a baj, hogy az informatikához-matekhoz magasabb szinteken nem értek, a többi szak pedig magas ponthatárral rendelkezik (de már sok úgymond reál szak is).
Amit leírtál, azt tudom is igazolni, hiszen mérnökökkel (elektrotechnikai, fejlesztő, informatikai) dolgozom együtt, és pontosan tudom, hogy senki sem áldja az itteni rendszert, nem véletlenül.
13: Minden ország gazdasági helyzetével nem vagyok teljesen tisztában, de azzal igen, hogy vannak olyan helyek, ahol rosszabbul élnek, és vannak olyan helyek, ahol jobban élnek nálunk.
De nálam Magyarország azzal, hogy egy "business"-é tette a felsőoktatást, illetve 57 800 forintokat osztogat vidéken, nagyon leírta magát.
Hangsúlyozom mégegyszer, hogy itt nem csak a pénz miatt gondolkozom azon, hogy nem feltétlen kéne itt maradnom. Nem tudom, hogy te az ország melyik részén élsz, nyilván ez a másik véglet, én is látok sok ilyet, de közben látom a hajléktalanokat is, aztán hazamegyek, és látom a sok szegény embert is. Mindenkinek más tűnik fel jobban, de tény, hogy M.o.-n több a szegény, mint a gazdag, azt azért ne felejtsük el.
14: Azt nem tudom, hogy könnyebb volt-e elvégezni, de azt tudom, hogy most nehezebb bekerülni, hiszen rengeteget nehezítettek a korábbi évekhez képest. Igen, tudom, hogy a diákszövetkezetek jól mennek, ezzel nincs is gond. Sajnos én nem tudnék mérnöki szakra menni, mivel nincs 'mérnöki' agyam - ha fogalmazhatok így. Nekik pedig sok sikert kívánok!
15: IT-sként én is csak heti 20 órás melókát láttam. Bár engem fel is hívtak egyszer ilyen diákmelósokat foglalkoztató IT-s cég, hogy "Jó napot, láttuk a jelentkezését, van tapasztalata ezen a területen - Még nincs - Köszönjük, visszhal " életem legrövidebb "interjúja" volt :D
Persze, meg lehet élni diploma nélkül, csak én tényleg tanulni szeretnék, illetve úgy hiszem, hogy könnyebben el lehet helyezkedni diplomával, mint nélküle, és a többi.
Igen, szociológiánál próbálnék a pszichológia és a statisztika részlegre ráállni, meg csinálnék utána valami marketinges képzést valószínűleg.
A nyelvtanulást meg mindenképpen csinálom, vagy így, vagy úgy.
Pontosan, mert arra mennek, hogy megkapják a pénzt, és nem arra, hogy alkalmas, életképes emberek neveléséhez járuljanak hozzá.
Külföldön nem tudom, hogy mennyire van így, de én eddig több kívül-belül oké külföldivel találkoztam, mint magyarral. De persze ezt még nem könyvelem el magamnak, hogy pontosan mi hogy van, amíg nem élek egy adott országban x ideig, és ismerem ki magam jobban az ottani emberek között.
Az szerintem alapvetően baj, hogy az emberek többségének nem ugyanezek az elvárásai saját magával szemben. Normális, ha ezt várod el mástól is, és személy szerint örülök, hogy így fogod fel ezt a dolgot.
Na hát igen, nem is tudom, ebben az esetben kinek gratuláljak jobban - a férfinak, aki azt hiszi, hogy ha pénze van, nője is van, vagy a nőnek, akinek tényleg elég annyi, hogy a barátjának van pénze...
:D Én spec. ha gazdag lennék egyszer valaha, biztos, hogy adakoznék. De úgy gondolom, hogy nehéz az ember élete, ha nem szereti és becsüli azt, amit csinál.
A panelharcosoknak én sem vagyok a híve. Nekem spec. nem lenne baj, ha az állam nem nyalná a seggem - nem is teszi:D - csak ne hátráltatna a céljaim elérésében..:)
16/ Pontosan, van az, amikor az ember reggel nyolctól este nyolcig bent van egyetemen, meg van az, amikor heti kétszer kell bemenni... :D (nyilván mások tapasztalatai alapján tudom ezt.)
Illetve neked is jár az alapvető jó gondolkodásért a pluszpont:d
18/ Igen, ez meg a másik. Azért nem mindenki mosogatni megy ki... :D
A németet nagyon szeretem és szerettem mindig is. Mindegyik szak érdekel, csak van olyan szak is, ami összefoglalná azokat a dolgokat, amik érdekelnek, és még plusz hasznos infókkal is ellátna, csak 460 a ponthatára. Nagyon szeretem a németet, de jobban örülnék, ha az eszközöm lenne, és nem a célom.
Persze, részben a jó, részben a rossz tulajdonságom az, hogy szeretek előre tervezni. Viszont a kérdéseim azért is aktuálisak most, mert hiába kezdek én el Magyarországon építkezni, ha külföldön szeretnék/kell várat építenem.
Tudom, hogy munka mindig van, és nem is vagyok finnyás, hogy dolgozzam, ha kell, dolgoztam én már takarítónőtől kezdve idegenvezetőn át titkárnő pozíción át egy csomó területen. Csak nem mindegy, hogy milyen körülmények között és mennyiért végzi az ember a munkáját, illetve, hogy el tud-e helyezkedni a diplomájával vagy sem. És ahogy körbejártam a munka világát, igen csak olyan emberekkel találkoztam, akik bizony nem tudtak a saját területükön elhelyezkedni - és mérnökök is voltak közöttük. Nem vágyom álom fizetésre, csak nem szeretnék mínuszba lenni, illetve segítségül szeretnék lenni mind a mostani, mind a jövőbeli családomnak.
20/ Szerintem amúgy pincérként dolgozni nem alja meló. Dolgoztam már vendéglátásban, és én személy szerint nagyon szerettem. Magyarországon mindig van pincérként munka, de külföldön jobban megfizetik (de azért M.o.-n se vészes a pincér fizetés általában, szerintem.)
21/ Ne is mondd. Ismerősöm Ausztriában fél millát keres a mekiben. a mekiben. a mekiben. Értitek.
Bizony, a ház kérdést (is) jól látod, annyi igaz, hogy külföldön sem könnyű házat venni, DE legalább van pénzed a bérleti díjra - de nyilván nem egy fővárosi belső kerület ötcsillagos hoteljébe ajánlatos költözni.
És igen, ha kimegy az ember külföldre dolgozni, majd visszajön, és vesz itt egy házat, akkor máris előrébb van azzal, hogy nem kell bérleti díjat fizetnie - ami valljuk be, egy hatalmas előny.
Na igen. Itt sajnos nem hogy félretenni nem tudsz, hanem örülsz, ha nullára kijössz.
Én is így látom. Illetve tényleg nem minden "alja munkás" marad meg az "alja munkánál", hanem igenis megküzdenek a további dolgokért, és építkeznek szépen lassan, de biztosan.
22/ Igen, a német minimálbérből spec. max. egy hangyányival jobban jössz ki, mint a magyarból. De ez attól is függ, hogy Németország melyik területén élsz pontosan, és vannak-e a céged által biztosított dolgok (pl. szállás, útiköltség, és a többi).
" Lehet megkövezni, de ha egy fiatalnak az az életcélja, hogy minimálbérből jól éljen, mert tenni nem akar azért, hogy többet keressen, akkor nem tudom sajnálni, és irrelevánsnak tekintem az ő szájából az ország véleményezését. "
Remélem itt nem rám gondoltál, mert én nem említettem/gondoltam ilyenre:d Meg persze sajnálni sem kell, előre is bocsánat, ha olyan hangvételűnek tűnik az írásom, én tényleg pusztán értelmes véleményekre, tapasztalatokra vagyok kíváncsi.
Igen, csak az ember nem gondolhat mindig csak magára, ha a pénzről van szó. De itt örül az ember, ha magára tud gondolni. Hát igen, csak nem mindenki alkalmas a programozásra/tervezésre/fejlesztésre, vagy nem annyira, hogy az ideje majdnem egészében ezzel foglalkozzon.
Na, végre válaszoltam mindenkinek. :D
Köszönöm szépen még egyszer az eddigi hozzászólóknak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!