Nem veszélyes Magyarországon maradni?
19 éves dolgozó lány vagyok, most jelentkeztem egyetemre, egyéb hiányában* nyelvszakra és szociológiára.
Értsd: nincs pénzem a tandíjra, és nem tudok összekaparni 430-460 pontot, bárhogy is tanulok, tanultam, és ezek azok a "maradék szakok" (főleg a német nyelvszak) ami érdekelne.
1., Hogyan tudnám eltartani a családom ilyen fizetésből?
2., Hogyan íratnám be a gyerekem egy ilyen undorító, hanyag oktatási rendszerbe?
3., Mi lesz, ha nem kapok munkát egyetem után, és mégis ide kötnek 10 évre (mivel mindenképp mestert és végeznék) (röghözkötés törvénye), illetve ha mégis kimegyek külföldre ennek ellenére, ki kell fizetnem egy rakat pénzt?
4., Mi lesz, ha komolyan beteg leszek, és ilyen "orvosok" fognak "kezelni"?
5., Hogyan tanuljam meg tétlenül nézni, ahogy ellopják az ország pénzét ahelyett, hogy munkahelyeket építenének?
Ne menj ilyen kamu szakokra légy szíves. Ezeket senki nem veszi komolyan, kivéve ha nyelvtanár leszel, de amennyire én tudom az se fizet túl jól.
Ahhoz, hogy jó fizetésed legyen nem feltétlenül kell egyetemre menni. Tudom, hogy nem túl nőies állás, de az iparban rengeteg a betöltetlen állás.
CNC gépkezelő például.
Mielőtt szívrohamot kapnál, a CNC gépkezelés nem olajban matatást jelent, hanem sokkal inkább informatikát, és mérnöki tudományokat.
Vannak ilyen tanfolyamok, asszem fél évesek, tandíjas, de rengeteg cég van aki még azt is kifizetné neked annyira nincs szakember. 250 nettó kezdőfizetés is létezik sok cégnél.
Nem veszélyes, csak balgaság. Nem hiszem azt, hogy kint kolbászból lenne a kerítés, de ott még legalább van kerítés. Itthon már azt is ellopták.
Itthon kemény munkával nem lehet megélni. Ha jó szakmád van, akkor is csak a szerencsén múlik. Egyéb esetben marad a fusizás és a vállalkozás (természetesen adót csalva, állandóan ügyeskedve).
Gyereket lehet szülni és taníttatni, magániskolában. Ha beteg leszel, akkor pedig mehetsz magánklinikára. Ilyen szempontból nincs gond, ha van rá pénzed. Ha nincs, akkor bukta.
Azt viszont nem értem, hogy miért írsz alá 10 évet egy alibi szak után? Van egy csomó olyan szakma, ami keresett és nem kell hozzá 430 pont (még mindig 480 a max?). Az persze már más kérdés, hogy itthon általában a mérnökök szemét is kiszúrják egy nevetséges fizetéssel (ismétlem, pár kivétellel).
8: Az előző rendszerben még kicsit más volt az egész felsőoktatás... a gyerekeid pedig, gondolom nem kis szülői hátszéllel élnek jól.
4: Csak az a fura, hogy én nem alibi szakon végeztem, mégis a fogamhoz kell vernem a garast. Ugyanakkor egy olyan, aki kimegy egy gyárba összeszerelőnek, arányaiban véve jobb módon élhet, mint én aki vért izzadtam azért a rohadt diplomáért. Ez pedig szerintem kruvára nincs rendjén. Közben aki pedig jól él, az simán hozza a nyugati szintet életszínvonalban.
Romániában, Törökben ugyanezt kérdezik egymástól az emberek, Angliában, Németben, Osztrákban már szinte csak vendégmunkás csinál alja melót "húsipar, fémipar, egyéb gyártási ágazatok, amik persze nem szakmába vágó dolgok"
Lehet közhelyes, de ügyesen élve mindenre jut pénz itthon, pár példát leírok, elmegyünk egy erdei övezetbe bográcsozni, látom hogy egy másik család "gyereke" úgy kiöltözik mintha randira menne, fehér converse cipő, kényes ruhák.. az ilyen úgy van vele, minek kímélje spóroljon vesz másikat.
Körülnézek az emberek között, csak annak nincs mit enni meg felvenni, akinek nem fájt a farka 5-8 gyereket összehozni, meg a 130ezerért nem dolgozó büdös cigány mert neki az kevés, közbe meg én ennyi pénzből, meg egy kis utalvány meg benti juttatásból elvagyok, egyedül, jut benzinre nem cigizek, szórakozásom egyben a hobbim mondjuk.
Ha pihenőnapon Lillafüred felé járok autózni, milliós motorok parkolnak vagy húznak el mellettem nem éppen spórolós tempóban... a ruházata sisakja meg legalább egy kicsit idősebb autó ára, amire lehet pont egy 4 tagú család vágyna csak pl nem tudják összeszedni azt az összeget.
Lehet én látom rosszul de lehet hogy mindenki orvos, vállalkozó, mérnök, hogy ha kilépek az utcára és csak a drágát feltűnőt látni.
Az előző rendszerben semmivel sem volt könnyebb vagy nehezebb egyetemet végezni, csak más a felsőoktatás felépítése a bolognai rendszerrel. Kivéve az orvosit, amit végeztem.:-) Ugyanúgy lehet most is dolgozni egyetem mellett, sőt...nekünk annak idején keresgélni kellett a munkát, ismerősök, felsőbbévesek segítségével, most meg a diákok arcába tolják a hirdetéseket.
Mindkét gyerekem műszaki vonalon tanult tovább. Első kézből állíthatom, hogy a mérnököket nemcsak, hogy jól megfizetik, de lasszóval fogják a cégek, aki mérnökként nem tud megélni, azzal komoly gondok vannak. Nem kell (anyagi szempontból) családi háttér ahhoz, hogy jól megéljenek, már egyetem alatt gyakornokoskodott mindkettő.
Éppen diákmunkát keresek IT-sként. Küldj már légyszíves lehetőségeket, mert eddig 8 interjút csináltam az elmúlt két hétben és mind ott fejeződött be, hogy heti minimum 3 napot kérnek és csak hétköznap...egyetem mellett lehet dolgozni... :D Még a legalja gyárakban is három nap elvárás van. Ez friss tapasztalat.
Abban nem értek egyet, hogy mindenki egyetemre megy. Minek? Én is csak azért jöttem, mert IKT szektorban a diploma kötelező, de van ezer más szakma, ahol meg lehet élni diploma nélkül. Mondjuk ha már szociológiát tanulsz, akkor a statisztikából tudsz pénzt csinálni, nyelvből meg nyilvánvalóan megint tudsz pénzt csinálni.
Abban viszont egyetértek, hogy az oktatási rendszer egy nagy nulla. Az új rendszer meg...primitív szakdroidok fognak kikerülni az iskolákból, se nyelv, se infó, se matek, se semmi. Kösz, de nem akarok ilyen társadalomban felnőni.
Én is úgy gondolom, hogy nagyon kevés az olyan ember, aki külsőre és belsőre(fejben) is igényes, de ez külföldön is így van.
És az meg a jéghegy csúcsa, hogyha én olyan életet szeretnék, amiben egy nem túl régi autó szerepel, ház, akkora fizetés amiből félre is tudok tenni és emellett rendszeresen sportolok és tanulok, olvasok, szellemileg is vannak igényeim ÉS ugyanezt elvárom a leendő barátnőmtől is, akkor egy nagyképű tuskó vagyok, aki túl sokat hisz magáról.
Kb mintha azt mondanám, hogy a világ ura akarok lenni :D
--------
Itt az a szint, hogy "van munkám, mégsem kellek a nőknek". Mert a munkahely egy alfahím tulajdonság. :D
--------
Ha gazdag akarsz lenni, akkor egy szemét vagy. Nem pénzért dolgozunk, hanem a munka becsületéért. :D
--------
S akkor még sorolhatnám, hogy a fél ország ül a kis panelban és rinyál, hogy az állam nem nyalja ki a fenekét és EZÉRT rossz neki.
--------
Na, pontozzatok le, kit érdekel? :D
"én olyan életet szeretnék, amiben egy nem túl régi autó szerepel, ház, akkora fizetés amiből félre is tudok tenni és emellett rendszeresen sportolok és tanulok, olvasok, szellemileg is vannak igényeim ÉS ugyanezt elvárom a leendő barátnőmtől is, akkor egy nagyképű tuskó vagyok, aki túl sokat hisz magáról.
Kb mintha azt mondanám, hogy a világ ura akarok lenni :D "
Nem érdekel különösebben, más hogy gondolja, nekem ez az alap, amit leírtál.:-)
IT-területen vannak olyan projektmunkák, ahol határidő van, de azon belül az idődet te osztod be. Ezt én is csak másodkézből tudom, mert nem ezen a területen mozgok, kérdés persze az is, hogy mihez értesz. Másod-, harmadévtől össze lehet már úgy állítani az egyetemi órarendet, hogy legyenek hét közben szabad napjaid.
4-es tipikus példája annak, aki azt hiszi, hogy csak mosogatni, meg szobalánynak mennek innen ki az emberek. Azért kár kimenni, azt itthon is lehet. Mérnökök, informatikusok, orvosok, ápolók is vannak kinn szép számmal....
Kérdező. Döntsd el mit akarsz! Bármihez is kezdesz, jól kell csinálnod! Jobban, mint mások. Tudom ez közhelyes egy kicsit de vállalom. A német jó választás, biztos, hogy találsz vele munkát, de azon belül is sok irányban lehet szakosodni. De csak azért ne vállald, mert nincs más! A kérdések amiket feltettél jogosak teljesen, de egy kicsit tán koraiak. Ha még el se végeztél egyetemet, honnan tudod mennyi lesz a fizud és abból hogyan fogod eltartani a családod? Nyilván lesz egy férjed, aki szintén dolgozni fog, szóval nem egyedül a Te válladon lesz az egész.
Úgyhogy nem, nem veszélyes Magyarországon maradni, csak sokan inkább siránkoznak, sajnáltatják magukat és teljes apátiába süllyednek és a rendszert meg az államot hibáztatják a saját hibáik miatt, illetve, hogy nincs munkájuk. Nyilván nincsenek álom fizetések, de munka azért van, ha elsőre nem is a legjobb, a legtutibb, de lehet építkezni.
"És az meg a jéghegy csúcsa, hogyha én olyan életet szeretnék, amiben egy nem túl régi autó szerepel, ház, akkora fizetés amiből félre is tudok tenni és emellett rendszeresen sportolok és tanulok, olvasok, szellemileg is vannak igényeim ÉS ugyanezt elvárom a leendő barátnőmtől is, akkor egy nagyképű tuskó vagyok, aki túl sokat hisz magáról."
Teljesen reális elvárások ezek. A baj ott van, hogy az emberek 99%-a úgy szeretné, hogy hétfőn munkába áll életében először és mindezt csütörtökre szeretné.
18-as, egész pontosan azt írtam, hogy "nem csak az értelmesek mennek el, sőt...". Később pedig említettem, hogy rengeteg volt évfolyamtársam van az orvosiról szerte a világban. Azért itthon is maradtunk páran...:-) Mennek ki diplomával is sokan, de nem ez a túlnyomó többség, Londonban, Bécsben járva nem tudtam olyan étterembe menni, ahol nem volt legalább egy magyar pincér, vagy kisegítő személyzet.
A többivel, amit írtál, maximálisan egyetértek.
4-es
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!