Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek ki számít magyarnak?

Szerintetek ki számít magyarnak?

Figyelt kérdés

Erről beszélgettünk ma a családommal és kicsit össze is vesztünk rajta.

Tesóm(lány): Aki Magyarországon születik az magyar, szülei lehetnek akár külföldiek is, nem feltétlenül kell annak a gyereknek magyarul tudnia. Tehát szerinte a Magyarországon született ember magyar.

Apa: Születhet akár külföldön is, egyáltalán nem muszáj magyarnak lennie, de ha megtesz mindent azért, hogy magyar lehessen akkor az is magyar.(megtanulja a nyelvet, megpróbál beilleszkedni)

Én(fiú): A valamikori magyar területen (Nagymagyarország)született ember, szülei magyarok és ő maga magyarul beszél. (A cigány nálam nem számít magyarnak.)

Anyu a tesómmal értett egyet

Szerintetek? Kiváncsi vagyok ki hogyan gondolja.

2016. jún. 13. 21:53
 1/10 anonim ***** válasza:
56%
Aki a magyar kultúra szerint él
2016. jún. 13. 22:02
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Állampolgár: Születés általi vagy szerzett jog. A törvény leírja, apád ezen az állásponton van.

Etnikai magyarság: Aki (etnikailag) magyar családban/környezetben nő fel, magáévá teszi az értékrendet és hagyományokat. Te ezen az állásponton vagy.

Ezek közül egyikőtök sem téved, mert teljesen más dolgokról beszéltek. Tesód és anyád viszont összekeveri a kettőt.

2016. jún. 13. 22:05
 3/10 anonim ***** válasza:
88%

Jogilag az magyar, akinek allampolgarsaga van.

En egyebkent valahol apad es a te velemenyed kozott helyezkedek el. Nagyon becsulom azokat a hatarontuliakat, akik megoriztek az eredeti nyelvuket, kulturajukat, ugyanakkor nalam egyfajta "tiszteletbeli magyarra" valik az is, aki ide jon, de nemcsak hozongeni, hanem megtanulja a nyelvunket, megismeri az orszagot. Aki csak itt szuletett, de lovese sincs rolunk, az szerintem nem szamit magyarnak, ha pl. teszem azt, egy angol turistanonek pont Budapesten szuletik meg a gyereke, mert akkor indul be a szules, akkor az 1.pont szerint o is magyar, szerintem viszont a szulei ezt nem igazan igenyelnek. Vagy mondjuk keresztapam Moszkvaban szuletett, megsem orosz allampolgar.

Aki viszont egyszeruen csak idejon, elterpeszkedik, bunkozik, semmilyen nyelvet nem beszel, es elvarja, hogy a sult galamb a szajaba ropuljon, az nalam nem szamit magyarnak, meg akkor sem, ha itt szuletett.

2016. jún. 13. 22:17
 4/10 anonim ***** válasza:
90%

A valasz nagyon egyszeru: magyar az aki magyarnak tartja magat, magyar nyelven beszel es azonosul a magyar kulturaval.

A tesod es anyukad butasagot beszel, peldaul ha egy magyar anyukara kirandulas kozben Bushman foldon rajon a szules es a baba Bushman foldon szuletik, attol a gyerek meg nem lesz bushman...

2016. jún. 13. 22:26
 5/10 anonim ***** válasza:
77%
Lényegtelen kit nevezünk annak, én ismerek olyan Olasz férfit aki 20 éve itt él és kívülről tudja a megyéket, a himnuszt és a helyesírása is jobb mint némelyik ideszületett magyarnak. Én szerintem az a magyar aki annak érzi magát. Nem kell ezt turbózni meg ragozni meg fejtegetni.
2016. jún. 13. 22:27
 6/10 anonim ***** válasza:

Magyar, aki vállalja, megtartja életében, halálában a közös múltat, a hasonló gondot, az egy hazát.

Illyés Gula

2016. jún. 14. 00:00
 7/10 anonim ***** válasza:
7%
Szerintem mindnyájan származásban gondolkodtok, de ez inkább egy belső dolog. Magyar az, aki annak vallja magát, mármint igazából, nem hazugságból, mint jellemzően két hazai kisebbség. Sok magyar származású asszimilálódik más népbe, és akár magyarellenes lesz. Sok nem magyar származású asszimilálódik a magyarságba. Sok magyarul beszélő igazából nem magyar. Vannak olyanok, akik magyarnak vallják magukat, de nem tudnak magyarul. Persze a nem europid rasszbeliek kizárva, a magyarok fehér emberek.
2016. jún. 14. 06:40
 8/10 anonim ***** válasza:

Szerintem az a magyar, aki magyarnak érzi és vallja magát, talán ez a leghelyesebb hozzáállás. Sokan hozzák fel, de Széchenyi például alig tudott magyarul, legtöbbször németül írt, de rengeteget energiát, pénzt és időt fektetett abba, hogy fejlődjön a magyar kultúra és Magyarország.

A te felfogásod nem minden esetben állja meg a helyét, mondjuk ha maradunk Széchenyinél, ő nem igazán beszélt magyarul. Ha egy magyar házaspárnak születik egy gyermeke London, a gyerek felnő és magyarnak vallja magát? Vagy ha külföldi szülők gyermekeként Magyarországra költözik és beilleszkedik?

Tesódnak (és így anyudnak) sincs igaza, ha két külföldi szülőnek születik egy gyereke egy magyarországi kórházban, akkor a gyerek feltétlenül magyarként fog élni? Nem biztos.

Apukád felfogása áll szerintem legközelebb az igazsághoz.

Az állampolgárság más tészta, de szerintem itt nem az volt a kérdés.

2016. jún. 14. 07:07
 9/10 anonim ***** válasza:
A cigány is magyar, ha magyarul beszél, és Magyarországot a hazájának tekinti.
2016. jún. 14. 07:24
 10/10 anonim ***** válasza:
Aki lepontozta a válaszomat meg tudná indokolni hogy miért tette? Csak mert tömören ugyanazt fogalmaztam meg mint itt bárki más.
2016. jún. 15. 07:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!