Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a véleményetek arról, hogy...

Mi a véleményetek arról, hogy léteznek ilyen egyetemi tárgyak?

Figyelt kérdés
[link]

2016. jún. 7. 20:51
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
83%

Az a véleményem, hogy egy szak elvégzéséhez kell 10 szabadon választható kredit, amikre erre a kurzusok tökéletesek.

Nekem a szabad kredites tárgyaim voltak a legérdekesebbek és leghasznosabbak egész eddigi képzésem során.

Ezek most lehet, hogy humorosan csengő tantárgynevek, és neked teadélutánozgatásos lazításnak tűnik az egész, ahol az egyetemisták kiröhögik Józsit a gyárból; a probléma ott kezdődik, amikor valaki, mint te, kérdező, a viccen túl azt hallucinálja, hogy a bölcsészkarok fölöslegesek, és ne tanulja senki azt, amit szeret, ha az „haszontalan”, csakis saját pénzen.

Hát nekem például még Budapesten lakni sem lenne pénzem állami támogatás nélkül, nehogy egyetemet fizetni... Illetve a te képzeletedben, ha mindenki csak orvos, „TUDÓS” (erre mindjárt visszatérek), mérnök meg ügyvéd lenne, szerinted arra felépülhetne egy civilizált társadalom? Ezen a marék emberen kívül mindenki a földet túrná, és visszasüllyednénk a feudalizmusba, az orvos-ügyvéd-mérnök emberek pedig előlépnének elitnek és fölöttünk uralkodnának.

Egyébként én is az ELTE BTK-n tanulok, és egészen biztos, hogy nem McDonald's-ban leszek krumplisütő, csakhogy téged idézzelek, ha már ilyen precíz kulcsszavakat gyűjtöttél. De azt is tudom, hogy a meki nem alkalmaz diplomásokat, csak ha nagyon muszáj. A közhiedelemmel ellentétben nem bölcsészek töltik fel a mekiket, oda lehet menni megkérdezni akármelyik üzletvezetőtől.

Arról nem is beszélve, hogy sok csoporttársamnak (igen, BÖLCSÉSZEK) már most van munkája, ahová diploma után szívesen várják.

„vért izzadva integrálnak és deriválnak, hogy majd feltalálják a jövő energiaforrását”

Jesszusom, te teljesen el vagy tévedve... Tehát mártírnak állítasz be minden mérnököt, akik csak úgy tapsolhatják az állami pénzt, azt tanulhatnak ingyen, amit akarnak, mert mindegyik a jövő energiaforrásán és hasonlókon fog dolgozni, míg a bölcsészek mind krumplisütők lesznek, és semmi értelme? Abszolút fingod nincs róla, mi van.

„Tudós”: Ahhoz, hogy valaki „tudós” legyen, alapképzésben, mesterképzésben és doktori képzésben kell részt vennie, és egyébként itt még sehol sem tart a kutatói pályáján. Minden bölcsészszakról rengetegen továbbtanulnak, páran doktori képzéseben is, akikből „tudósok” lesznek, és nyelvészetet, irodalom-, történet-, kommunikáció-, vallás- művészet-, zenetudományt, és még sorolhatnám, ezer más tudományterületet fognak kutatni.

Kérdem én, mégis hogy a fenébe szűrnéd ki évente kb. 1500 bölcsész gólyából, hogy melyik akar kutató lenni, és melyik nem? Illetve mégis milyen kutatók lennének azokból az emberekből, akik csak úgy l'art pour l'art befizetnek az egyetemre, mert van pénzük és megtehetik? A pénz és az ész nem korrelál, nem tudtad? A legszegényebb, gyárban dolgozó Józsik gyereke is lehet zseni, aki nem tudná fizetni az egyetemet, de kiváló kutató válna belőle... Több száz ilyen gyerektől vennéd el a lehetőséget, hogy ne a gyárban vagy a termőföldeken rohadjon és gyűlölje az életét haláláig, hanem kibontakoztathassa a képességeit. (Aki nem egyetemre való, az amúgy is kibukik, és mehet vissza a gyárba, nem kell aggódni)

Arról nem is beszélve, hogy egy természettudományi szakokról, bármilyen meglepő, nem doktorál minden egyes hallgató, és nem lesz „tudós”. De fogadjunk, hogy a biológia, fizika, kémia szakokat értelmesnek és hasznosnak tartod, mi? (alap diploma után elmehetsz velük labort takarítani)

Fura mellesleg, hogy pont a nyelvészetet emeled ki. Én elméleti nyelvésznek készülök, és gyakorlati, életviteli szempontból (ügyvéd-orvos-mérnök) tán még ez az egyik leghaszontalanabb szak. De akármi mást csinálnék, soha az életben nem lehetnék benne olyan jó, mint amilyen jó nyelvész leszek. Fölösleges is lenne erőltetni bármi mást, szɑrt sem érne ott a tudásom. Orvosként megölnék egy csomó embert, építőmérnökként összedőlnének az épületeim, ügyvédként reggelire ennének meg a bíróságon engem meg a vádlottat is.

Csak ez az egy bekezdés jusson el az agyadig, ezt az egyet fogd fel, és magadtól el fogod felejteni a marhaságaidat, miszerint fizettessük meg az egész felsőoktatást a fentebb említett szakmák kivételével...

Mindenkinek legyen meg a joga INGYEN azt tanulni, amit a legjobban szeretne, és ott eredményt elérni. Ráadásul ez egy piszlicsáré mennyiség az ÖSSZES befizetett adóból.

Egyébként rákerestem a tárgyakra a Neptunban:

Varázslatos szalagszövés soha nem is létezett.

Démotikus szövegolvasás egyiptológus mesterszakosok egyik legnehezebb tárgya. Konkrétan egyiptomi nyelv egy késői nyelvállapotát tanulják. Szerinted ők nem izzadnak vért? (zárójelben megjegyezném, ezek a hieroglifák. De ugye ezeket is tök fölösleges tanulni, kit érdekel, mi van a ókori sírok falára írva...)

Marginalizáció és kontroll: a prostitúció. Ez konkrétan egy szociológia szakos tárgy, nem is BTK. Nem tudom, mi olyan vicces a nevében.

A szerelem és szexualitás a Dracula-hagyományban egy anglisztikás tantárgy. (vagyis angol)

(Sajnos lefagyott a Neptun, még az időutazásosra nagyon kíváncsi lettem volna, melyik tanszék alatt fut, vagy hogy egyáltalán létezik-e. De bizonyúristen, megnézem, amikor újra elérhető lesz)

U.i.: És akkor azt még meg sem említettem, hogy így is kuɾvɑkevés pénze van az egyetemeknek, és ott spórolnak, ahol csak tudnak. Rengeteg helyen még ócska, régi táblák vannak, amikre lehetetlen rendesen írni, projektorok rendszeresen elromlanak, székek szét vannak törve, nem lehet rajtuk ülni sem. A szociális támogatás is annyira kevés, hogy sokan nem tudnának tanulni, ha nem vettek volna fel diákhitelt, vagy nem dolgoznának mellette. Akár hiszed, akár nem, nem luxus körülmények között élünk itt a koliban sem, szóval te csak ne panaszkodj, hogy nem kéne állami pénzen működtetni az egyetemeket...

2016. jún. 7. 23:59
 22/24 anonim ***** válasza:
86%

Megnéztem:

Speciális kurzus: Időutazás A GYERMEKKORBA

Ez egy tanári modulos, pszichológia kari tantárgy... nagyon misztikus

2016. jún. 8. 00:03
 23/24 anonim ***** válasza:
86%

Amire én emlékszem, hogy felvettem mérnökként mert kellett a plusz kredit választhatóból: tudatos karriertervezés, önkéntes segítőgyakorlat, mérnök és a társadalom, modern társadalmak (bár ez kötelező volt elsősként), környezetvédelem...

Igazából nem az a baj, hogy vannak ilyen barom tárgyak, hanem az, hogy nincs alternatíva (legalábbis nálunk nem volt, mert vidéki egyetem). Egy csomó dolgot el tudtam volna képzelni ilyen hülyeségek helyett. Ha meg nincs alternatíva, akkor ne húzzák az időmet ilyen ostoba tárgyakkal, mert amúgy sem sétagalopp az egyetem.

Egyébként fun fact: nálunk műszaki kémián az első egy-két óra az alkímiáról szól és ZH-n is kérdeznek belőle.

2016. jún. 8. 06:42
 24/24 anonim válasza:
39%

Érdekes...kémia BSc-vel nem labort takarítok...

Ugyanazt csinálom, ugyanannyi pénzért mint akit 5évessel vettek fel.

Ne legyél nagyra magaddal!

Ês igen, benne van a pakliban, hogy krumplit fogsz sütni.

Magasról lehet ám jó nagyot esni...

2016. jún. 9. 11:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!