A középiskolákban miért nincsenek munkahely látogatások?
A diákok anélkül választanak szakot az egyetemen, hogy tudnák miről van szó. Nem kell gyakorlatra küldeni őket, csupán a 11-12. évfolyamosoknak néhány gyár-, illetve munkahely látogatást tartani, hogy lássák mit csinálnak az adott emberek.
Csak egy példa: lehet, hogy most én szeretem a kémiát és emiatt elmegyek vegyészmérnöknek, amit utálni fogok, emiatt nem is a szakmámban fogok dolgozni. Azaz 4-5 évet elpazaroltam. Ellenben lehet, hogy egy ilyen látogatás során nekem annyira megtetszik a pék szakma, amihez elég egy egyszerű képzés ( meg persze sok év tapasztalat majd idővel ) és az lesz álmaim netovábbja ( a példában keresztszüleim szerepeltek, keresztanyám vegyésznek tanult, elment dolgozni majd levelezőn egyetemre, de utálta és most bolti eladó. A keresztapám szakközépben tanult lakatosnak, amikor egy alkalommal bekerült egy pékségbe pár hétig dolgozni és annyira megtetszett neki, hogy egy képzés elvégzése után a mai napig pékként dolgozik ).
Tehát ezzel elősegítenék a diákokat, mert leget hogy most azt mondja, hogy milyen jó lehet pl.: öntésznek vagy orvosnak lenni, de ha elvinnék őket megmutatni, hogy milyen az IGAZI munka ( orvosi vizsgálat, a gyár, stb. ), akkor megutálja, vagy még jobban megtetszik neki.
1# igen, hatalmas különbség van az egyetem és a munka között. Ellenben az egyetem ad egy szakot. Sokszor a 99%-át nem használja az ember annak, amit tanult, de kellett tudnia, mert csak úgy lehet xy ( az adott munka, ahova ment ).
Ma a diákok szeretem-nem szeretem alapján válogatnak. Szereti a bioszt, a kémiát és szeretne például orvos lenni. Ez mind szép és jó, csak halvány lila gőze nincs róla, hogy mit csinál egy orvos. Milyen is az a munkahely. És azért az elég rossz, ha ez az egyetem közepén, 2-3 év után derül ki egy gyakorlat alatt. Pont erre kínál megoldást, amit mondtam.
2# ennek mi köze a kérdésnek? Oké, látok benne logikát meg értelmet, de semmi köze nincs a kérdéshez.
Mi voltunk gyárlátogatásokon
18/f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!