Ti mit választanátok: alapjövedelem vagy ingyenes szolgáltatások?
Sokan azt hiszik, hogy az alapjövedelem az a jelenlegi szolgáltatások mellé érkezne. Az, ami ma természetes: ingyenes kórházi és orvosi ellátás*, ingyenes oktatás, stb. és mellé jönne 50-100 ezer forint.
De miből? Pár év alatt teljesen eladósodna az ország. Tehát vagy az egyik vagy a másik. Ha a jelenlegi verziót nézzük, nincs alapjövedelem, nincs semmi plusz. Ha viszont az alapjövedelmet választjátok, lehet hogy kaptok havonta +200 ezret, de fizetni kell egy egyszerű vizsgálatért, kórházi kezelésért és az iskoláért is. Ellenben ez esetben valószínűleg több pénze lenne a kórházaknak, rendelőknek, iskoláknak, azaz fejlettebbek, korszerűbbek lehetnének.
*Tudom, tudom, fizetjük a TB-t, de hasonlítsuk már össze: itthon a "pár ezres" TB-ből kezelnek téged a házi orvosnál, ingyenes a vizsgálat, kezelik ha eltörik a kezed, kezelnek ha baleseted van, ha rákos vagy akár ha szerv-cserére szorulsz. Ezért külföldön akár tíz milliókat is elkérnek ( forintban ).
Én igazából azt nem értem az alapjövedelmezőknél, hogy miért nem inkább a tisztességes munkabérekért harcolnak, amik a béka valaga alatt vannak Magyarországon?
Miért inkább az ingyen pénz? Lehet egy tippem? Azok, akik alapjövedelmet akarnak, olyan nép tagjai, akik soha nem tartották sokra a kemény munkát...
Azok az "ingyenes szolgáltatások" kb. úgy ingyenesek, hogy a fizetésünk 2/3-át leadózzuk értük az államnak.
Szóval jó ingyenesek...
Ahol most be akarják vezetni (értsd: komolyan tárgyalnak róla), ott mindkettő van. Csak mondom. Ráadásul volt már ezer+1 koncepció, de annak a 99%-a a segélyezési rendszert alakítaná át alapjövedelemmé, nem az egészségügyből meg az oktatásból vonna el. Melyik javaslatról beszélünk most?
A "külföldön" meg elég tág fogalom, a fejlett országok túlnyomó többségében ugyanúgy létezik TB, nem kell tízmilliókat kifizetni.
"Lehet egy tippem? Azok, akik alapjövedelmet akarnak, olyan nép tagjai, akik soha nem tartották sokra a kemény munkát..."
Nem feltétlenül.
Én például azért támogatom, mert amint nincs bevételed mondjuk munkabérből, könnyen az éhhalál(!) szélére sodródhatsz pillanatok alatt.
Ezzel a munkáltatók súlyosan vissza is élnek, rengetegen végeznek rabszolgamunkát emiatt olyan helyeken, ahová nem valók.
Az alapjövedelem egy stabil alap lenne ahhoz, hogy ez ne így legyen.
2-es az alapjövedelem azért jobb,mert olyanokat is megment a biztos haláltól,akik munkaképtelenek vagy betegek.
Hiába lesz 200 ezer a minimálbér,ha valaki munaképtelen,akkor is o ft lesz a jövedelme.
Az alapjövedelem ötlete egy humanista elképzelés,amivel a gyengébb emberek sem halnak éhen.
Gondolom mivel te egészséges vagy így nem érted,hogy nem mindenki az..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!