A szocializmusban jobb minőségűek voltak a termékek?
"A folyós zacskós tejre vagy a silány minőségű csokikra gondolsz? "
Az iskola tej fényévekkel jobb volt, mint a maiak !
Nagyon aranyosak a szoci korról nosztalgiázók, de csak az emlékeik szépülnek meg az idővel a boldog gyermekkorról benne a Piros Mogyoróssal, valójában egy kalap igénytelen fos volt akkor is minden élelmiszer és rövidtávú felhasználásra szánt termék.
A tartóssága a háztartási eszközöknek valóban jó volt a tervezett elévülés elvének nemlétezése miatt, de ez még hatványozottabban igaz a nyugati termékekre - csak azok nem értek el hozzánk.
Most legalább elérhető a minőségi termék - ha megfizeted. Anno minden egyenletes középszar, alsó-középkategóriás volt. Most van rosszabb és sokkal jobb is az akkori színvonalnál.
Én konkrétan utáltam a mogyoróst, meg a 90%-ukat, de mint említettem voltak nagyon jók, amik a mai napig meg vannak, pl. pilóta, vagy a boci vagy a sport szelet. Még mindig a legfinomabb a régi kics sport szelet, de a boci meg a tibi kimondottan rossz lett.
A pilóta maradt, a túró rudi jobb lett, bár pont a gagyi túró miatt, mert a kemény igazi túró ami régen volt benne, az nekem túl savanyú volt a csokihoz, ez a higított valami jobban passzol édességnek.
Tartósságot nem lehet annyira összehasonlítani. Egy okostelefont ne hasonlítsunk már porszívóhoz, meg egyéb háztartási cucchoz amiben van egy trafó, meg egy motor(habverő, daráló, stb)
Minél bonyolultabb valami annál több minden romolhat el. Lehet, hogy egy trabant még ma is megy, egy 10 éves opel meg nem, de az opelben nem csak egy motor volt, és jónapot, hanem számítógép, ezer meg egy szenzor és beavatkozó stb
Így is lehet mondani, mert voltak olyan termékek, amik sokáig működtek. A TV-nk vagy 23 évig élt, a mosógépünk meg nem tudom, de minden évben egyszer-kétszer voltak vele kis gondok, de apám mindig megjavította. Van egypár NDK-s törülközőm meg egy ágyneműm, amit sokszor használtam és egyszer sem mentek tönkre.
Az édességek is finomabbak voltak akkoriban, plusz a csomagolásuk sem volt rossz :D
A Télapó és a nyuszis csokik se voltak silány minőségűek. Manapság az ilyen csokik 50 százaléka pocsék! Nem igazi kakaóból vannak, csak a márkás termékek.
"a boci meg a tibi kimondottan rossz lett"
Nekem a Bocival az a bajom, hogy mindenféle ízűt lehet kapni belőle és nem valami gusztusosak nekem. Az új csomagolása se tetszik nekem. A tehénfejes volt a legjobb. A Tibivel meg az a bajom, hogy túl édesek lettek.
"Kinek érné meg, ha egy tv-t 50 évig tudnál használni?"
Ma is meg van rá a lehetőség, hogy 50 éves TV-t használj, nem kötelező színesben és fullHD-ban TVzni, nem? :D
"A lada pl. mindent kibírt, ma megöltől valamit benne az filléres alkatrész volt max."
Aham. A Lada motorhoz sosem kellet hozzányúlni, a kasztni sem rohadt porrá 10 év alatt és nem evett annyit, mint két hasonló méretű nyugati autó, értem :D
"A Lada motorhoz sosem kellet hozzányúlni, a kasztni sem rohadt porrá 10 év alatt és nem evett annyit, mint két hasonló méretű nyugati autó, értem :D"
Nem arra gondolok amit megvettél 10 évesen és a következő 10 ben mit kellett rajta csinálni.:)
Nekem sosem kellett és nem kellene lada de amit érvként felhozol marhaság.
Csak azt tudom, hogy nekünk 83-93 közt volt egy új 1200s, kb annyit volt szervizben mint most egy diesel 2.1-ás golf. Csak az alkatrész nem került annyiba. Meg mivel gyakran csapattuk erdei úton, évente kellett valamit a futóműben cserélni, mert kopogott amikor elfáradt, de ez mondt a bmw-mben is így van, járok évente cseh pályán, és műszakira mindig kell valamit a futőművön cserélni mert kiüti.
10 évesen kezdett rozsdásodni, pedig sokat volt szabadon télen is. Ekkor adtuk el. A mostaniak ugye nem rozsdásodnak 10 évesen. Pont egy ismerősöm mutatta pár éve az akkor 12 éves passatját hogy le lehet morzsolni a sárvédőívet.
A fogyasztást nem értem miért kevered bele, arról nem volt szó, egyébként a korabeli karburátoros fiatok azért nem a felét ették, hanem max 1.5-2 literrel kevesebbet, de ezt elnézhetjük a ruszkiknak.
Szóval ha ezeket a tényeket nézzük, egy nagyon f...sza autó kéne hogy legyen. Hogy miért nem volt az, azt mindenki maga eldőntheti.
Ja annyi még, hogy itt németeknél a niva még mindig fut taiga néven, és a parasztok nagyon szivesen veszik.
"A TV-nk vagy 23 évig élt"
Nem egyedi eset. Nekünk a vidi 86-2010ig megvolt, majd odaadtuk valami segédmunkásoknak.
"A fogyasztást nem értem miért kevered bele, arról nem volt szó,"
Azt hittem az is hozzátartozik a minőséghez, bocsi. De szerintem a mai nyugati autót tulajdonlók több mint fele sírva fakadna, ha annyit enne a kocsija, mint a 1500-ös Lada. :D
A Niva az már kérdés, az a kategóriájában tényleg egy jó autó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!