Miért tabu a cigányokat cigánynak vagy romának nevezni?
Nem tabu.
Az más kérdés, hogy ezzel milyen reakciót váltasz ki más emberekből.
'De igazából ehhez szerintem nem is maguk az "érintettek" ragaszkodnak annyira,inkább az ilyen-olyan jogvédők,stb.'
Ezeknek a jogvédőknek nincs jobb dolguk, mint az elnevezéseken rugózni? Csak mert -nekem legalábbis- az már bohózatba illik, hogy egy tábor képes cirkuszt csinálni ebből. A cigányokat cigánynak hívták 100 éve is és akkor érdekes módon senkit nem zavart?
Utolsó, ez akkora hülyeség, mintha azt mondanád, hogy 100 (na jó, 120) éve még nem volt a nőknek szavazójoga és akkor ez senkit se zavart. A hozzád hasonló "minden maradjon úgy, ahogy eddig volt" mentalitással még mindig boszorkányokat égetnénk.
A cigány tud sértő szó is lenni és abban az értelmében kerülendő a használata. Neked, nem-cigányként meg nincs alapod eldönteni, hogy mi sért és mi nem sért másokat.
'A hozzád hasonló "minden maradjon úgy, ahogy eddig volt" mentalitással még mindig boszorkányokat égetnénk.'
Bevallom, konzervatív vagyok, de nem a felvázolt szintig.
Akkor a szlovákok kezében miért nem nyílik a bicska, ha tótozzák őket?
"A cigány tud sértő szó is lenni és abban az értelmében kerülendő a használata."
De csak azért, mert a cigányok elintézték, hogy e szó hallatán mindenki rögtön egy rabló/gyilkos/tolvaj/élősködő senkiházira asszociál. Nem a szavakon múlik a dolog, hanem a tetteken. Érted, én most hiába mondom valakire bántó szándékkal, hogy mondjuk varrónő, engem néznek hülyének, hogy mit akarok, mert a varrónőkre nem igazán jellemző a csoportos garázdaság, rablás, gyilkosság, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!