A cégek mikor jönnek rá, hogy nem csak a fizetés az egyetlen amit néznek a munkavállalók, hanem a körülményeket is? Pl IT szakmában már nem csak a bér az ami döntő körülmény.
Ha mondjuk ilyen irodákat alakítanának ki akkor lehet szívesebben válasszák az emberek őket: (a 2015 év irodája dobogósokból pár)
És ha itt van akkor a saját munkahelyem:
Én egy Koreai cégnél dolgozom.
A koreaiak mentalitásából fakadóan nagyon sokat adnak a körülményekre. Meg is látszik a gyár teljesítményén és az emberek hozzáállásán.
Sokat számítanak a körülmények.
A cégek nagyon jól tudják, hogy hogy a munkavállalókkal meddig mehetnek el, és el is mennek.
Azokon a munkahelyeken, ahová nem fogadnak vendéket néhány elszórt gyárlátogatáson kívül, nem fognak ilyesmivel törődni. Főleg ha nem luxuscikket gyártanak.
Amúgy akármilyen irodába is kerülsz, én valamiért az erdészeket irigylem.
1.válaszoló vagyok.
Nem értem, hogy miért lettem lepontozva.
Azt írtam amit tapasztalok.
Megkövetelik a rendet és a fegyelmet, de cserébe versenyképes fizetést(200-250 nettó) és komfortos munkakörülményeket biztosítanak.
Az irodába klíma, konyha, internet, pihenő van. A wc-k jobban néznek ki mint egy szállodában. Negyed évente ösztönző pénz van, 13.havi fizetés meg karácsonyi ajándék...
Na ja, ez az IT-szektor. Gondolom, azt te is tudod, hogy ez itt, Magyarországon kivételesnek számít: kis túlzással ez a gazdaság egyetlen szektora, ahol a "munkaerőpiac" nevű fogalom valóban létezik. Hiány van IT-szakemberekből, mert egyrészt keveset képez az oktatási rendszer, másrészt az IT-sek nagy részének jó nyelvtudása van és ha nem talál itthon megfelelő állást, simán megpattan külföldre. Így a munkáltatóknak valóban versenyezniük kell a munkavállalókért, muszáj olyan körülményeket teremteni, hogy a dolgozó náluk dolgozzon, ne a konkurrenciánál.
A többi szektorban meg arról van szó, hogy van a munkaadó, mint a teljhatalmú földesúr (talán még pallosjoggal is rendelkezik) és ő különleges kegyet gyakorol azzal, hogy egyáltalán méltóztatik foglalkoztatni a dolgozót, akitől cserében szolgai alázatot vár el. Amíg ugyanis egyetlen meghirdetett állásra 40-50 önéletrajz is érkezik, a munkáltató érzi, hogy nem kell nagyon odatennie magát ahhoz, hogy munkaerőt találjon. Elég, ha havonta lök valamit a jobbágynak és fedél van a feje fölött, akkor az már dolgozik, mint a kisangyal, mert örül, hogy van munkája.
Azokban a szektorokban és azokon a vidékeken, ahol túlkínálat van munkaerőből, a munkaadó nem fog ilyen szép irodákat kiépíteni. Ezek ugyanis eléggé sokba kerülnek és ha nélkülük is dolgozik a dolgozó, akkor nem költ rá a cég. Nem jótékonysági intézményről van szó. Ugyanez a helyzet a prémiumokkal, 13. havi fizetéssel, cafeteriával, utazási támogatással: ha tolonganak a népek a kapunál, mert dolgozni akarnak, akkor ezeket el is lehet hagyni, mert akkor is fognak dolgozni. Amit pedig ezen megspórol a cég, az a profitot növeli. Ilyenkor sajnos nem működik az, amit írtál: Ha mondjuk ilyen irodákat alakítanának ki akkor lehet szívesebben válasszák az emberek őket" - mert itt nem az emberek választanak munkahelyet, hanem a cég választ munkaerőt a jelentkezőkből.
IT szakmában elég sok helyen már rájöttek. Viszont ott azért felülprezentáltak az intelligensebb főnökök és alapvető globális jellegű az egész.
Viszont ahol a főnöknek is maximum egy szakmája van és érettségi a belépő követelmény, ahol a cég egyetlen célja a cégvezető életszínvonalának növelése, ott ez nem szempont.
Eladókból is hiány van, mégis elég bunkók a főnökök(tisztelet a kivételnek) és nem értik,hogy miért nem akar senki náluk dolgozni. Pl. a kifizetetlen túlórákért stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!