Régen sokan megtagadták a sorkatonaságot?
Hát például a szülőfalumban mindenki úgy tekintette a katonaságot ahogy a többség tekinti ma is. Hogy minden fiatalnak otthon kellene maradnia és a saját életével és kedvesével foglalkozni, és nem pedig fegyvert pucolni. Csupán azért mentek katonának hogy elkerüljék annak következményeit ha nem tesznek eleget a bevonulásnak. A rendszerváltáshoz közeledve egyre többen megtagadták a katonaságot. Még laktanyán belül is, vagyis bevitték de cseszett az egészre.
A sorkatonaság funkciója csak az volt hogy a dolgozni nem szerető hivatásos állomány helyett legyen kik dolgozzanak. Mert hát úgy könnyebb ám az élet ha csak be kell járni a munkahelyre, ráüvölteni néhány rabszolgára ha valamelyik még szadista is volt, majd a fizetést felvenni és a szolgálati lakásba beköltözni úgy hogy a sorkatonák elvégzik neki a rakodást. Az évek során valószínű rájött a hivatásos állomány hogy ma megint dolgozniuk kell néha, ezért merülhetett fel ismét a sorkatonaság bevezetése. De "sajnos" demokrácia van, a tiszt uraknak meg van saját kezük is a munkához, azért fizetjük mi adófizetők őket. Amelyiknek nem tetszik az ne legyen hivatásos katona, vannak hajléktalan szállók is.
"ennyire nem ellenkeztek az emberek?"
Nem lett volna értelme, alkotmányos kötelesség volt.
5 év sitt ellenében meg lehetett tagadni, de épeszű ember nem ezt választotta. 5 év bánya földalatti munka vállalásával is ki lehetett váltani. (Én inkább a 1,5 év sorkatonaságot választottam, nem volt az olyan veszélyes, mint előtte hittem.)
"akármikor elküldhetik őket háborúba"
Azokat is, akik nem voltak még katonák, de hadrafoghatóak. Ez ma is így van.
#2: "A sorkatonaság funkciója csak az volt hogy a dolgozni nem szerető hivatásos állomány helyett legyen kik dolgozzanak."
Ez úgy hülyeség, ahogy leírtad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!