A magyar állam miért gondolja azt hogy elég ennyi minimálbér?
( Azért államot írtam, mert nem tudom hogy pontosan ki vagy kik felelősek ezért. )
Tehát a kormány által megkérdezett / alkalmazott közgazdászok tök jól kiszámolták, hogy 130-140 ezer forintból meg lehet élni. Ez így igaz is ( megélésről van szó, nem normál életről ).
Ellenben az ezért felelős emberek elfelejtették, hogy ez a 130-140 dzer forint az, amit el költenek az emberek. Azaz ha ezt kapják kézhez ki tudják fizetni a hitelt / albérletet, a rezsit, tudnak venni kaját, benzint / bérletet és futja ruhára is ( természetesen nem luxus körülmények között ). Tehát ahhoz hogy normális élet legyen a mai árak mellett nettó 130-140 ezret kéne kapni.
Ugyan a minimálbér ma Mo-n 130 ezer forint ( ugye pont most nemrég lett emelve ), de ez bruttó. És ezért nem lehet megélni. Mert ez azt jelenti hogy kb 70-75 ezret kapsz kézhez. Azaz 50 ezer forint hiányzik a normális élethez ( a megéléshez ). Ez pont egy bérlet és egy kis lakás rezsijének az ára. Vagy a bérlet és a gyerek iskolába szükséges cuccai ( táska, könyvek, írószer, stb. ).
Nem ragozom, mindenki tudja mennyi az az 50 ezer forint.
És akkor ez még mindig csak megélés, nem normális élet. Mert hogy mi a normális élet? Elmennek az emberek pihenni, edzeni, túrázni, nyaralni, sportolni. Van hobbijuk, eljárnak szórakozni, akár külföldre vagy fesztiválokra is.
Ehhez pedig nagyon kevés a 130 ezer forint ( még a nettó 130 is, nemhogy bruttó ).
Tehát maga a kérdés: miért ilyen közgazdászok dolgoznak / miért ennyi a minimálbér?
Szerinted ez ugy megy hogy holnap csettint egyet Orban es 200e netto lesz a minimalber? Es annak semmi negativ hatasa nem lenne a gazdasagra?
nem lehet esz nelkul emelni a minimalbert.
a közgazdászok tudják a legjobban, hogy a minimálbér növelése a munkanélküliség növelését is jelenti.
most kb 450 forint körül van az óránként minimumbér. ha tegyül fel megemelnék a minimumot 600ft-ra , akkor bizony a főnök nem 10 alkalmazottat foglakoztatna,hanem csak 8-at.
ez csak egy egyszerű példa volt.de arra akarok kilyukadni,hogy nem olyan egyszerű a minimál növelése.
de természetesen egyet értek azzal, hogy nagyon jó lenne.. ugyan én még csak diákmunkán voltam. napi 8 órára kaptam 3500 forintot. kemény fizikai munka és ennyivel kiszúrják a szemem...barátnőm az osztrák határ közelében lakik. ausztriában diákmelózott. hát picivel többet kapott mint én, ugyanazért a munkakörért.. elég szomorú.
tényleg nem lehet megélni 70-80 ezerből. még ha egy pár lakik együtt, akkor is nagyon nehezen jönnek ki 2 minimálbérből.
Akkor ha olyan jó miért nem egyből 2 millió forintra emeljük. De ha a kormánynak esze van, azt is meg kéne tennie, hogy most egy picit feljebb emelje a hőmérsékletet olyan 18 fokra odakint és nyáron meg legyen hidegebb.
A minimálbér egyáltalán nem úgy működik ahogy hiszed. Ezernyi összefüggése van a gazdasággal és más dologokkal. Ez csak egy jogszabály arra, hogy a cégek 8 óráért ennyit adjanak minimum. A munkaerőpiacon meg kereslet kínálati viszonyok vannak. Ha megemelik, akkor egy csomó embertől meg fognak szabadulni a cégek, akik nem termelik ki azt az értéket és nem éri meg az adott cégnek foglalkoztatni. Ez az ember bővíti a munkanélküli, szociális segélyen élők körét és pont a többi dolgozó fogja megszíni, hogy az adóterhekben még több emberről kell gondoskodni, illetve az egészségügy, oktatás stb. meg ezer dologtól még több pénz vonódik el.
Úgy látom félre értettetek. Tudom hogy mivel van összefüggésben a minimálbér. Tudom miért nem emelik.
A kérdés az volt hogy miért nem egyezik meg a minimálbér azzal az összeggel, ami ahhoz szükséges, hogy az emberek ne nélkülözzenek és meg tudjanak élni.
A minimálbér emelése nem egyszerű, sajnos a munkanélküliség növekedését és rosszabb esetben a termelés csökkenését is okozná, mert egy csomó cég inkább áttelepülne Kínába, hogy ott fele akkora költséggel termeljenek, azok a magyarok akiknek pénzük van Kínai árut fognak venni mert Magyarországon nincs termelés, és szépen elfogyna a pénz az országból.
Ma Magyarországnak pozitív a bruttó külkereskedelmi mérlege, a nettót nehezebb megmondani, mert nem könnyű sem a külföldi magyarok által a családjuknak hazautalt összeget számon tartani, sem a külföldi befektetők hazautalt profitját megmondani. Ez utóbbit nevezhetjük a kapitalizmus árnyoldalának, mert már volt rá példa a történelemben hogy egy országnak a pozitív külkereskedelmi mérlege ellenére zsugorodott a gazdasága, a rendre negatív mérleget mutató Amerikának pedig mégis növekszik.
Visszatérve a kérdésre, szerintem egy többkulcsos személyi jövedelem adó enyhítene a problémán így a minimálbéren élők több pénzt vihetnének haza, a gazdagabbak pedig több adót fizetnének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!