Miért köpködnek sokan a kommunizmusra, amikor az nagyon is emberséges elvekre épült?!
-Nem politizáltak faji alapon.
-Teljes foglalkoztatottság.
-Osztályok nélküli társadalom.
Magyarország viszonylatában ráadásul a náci-nyilas pusztítás után ők építették újra az országot.
Nem olvastam végig a kérdéseket, de ha megengeditek akkor kifejteném a véleményemet.
Alapvetően a kommunizmussal két bajom van.
1. Az embert nem mint embert veszi számításba, hanem mint egy gép aki megkapja a "kötelező" dolgokat és le van tudva a dolog. Nem veszi figyelembe még csak az alapvető emberi tulajdonságokat sem. (főleg a kapzsiságot, a hatalomvágyat)
Pontosan ezek miatt a kommunizmus eddig mindig úgy valósult meg, hogy a hatalmon lévő és az ahhoz közeli emberek bármit megtehettek, rengeteg pénzük volt, szinte bármit megengedhettek maguknak, a többi ember pedig jóformán nyomorba élt. Még régebben amikor a nagymamám gyerek volt, falun egy szép kis polgári házban laktak. Egyszer csak betoppant egy párttitkár és kijelentette, hogy innentől övé a ház mert neki nagyobb szüksége van rá. Másnapra már ki voltak rakva az utcára. Nagypapámék pedig annyira éheztek, hogy egyszer elloptak egy disznót, amit a pincében vágtak le. Le kellet ragasztani a száját hogy ne sikítson és egy balta fokával kellet agyonverniük.
2. Javak egyenlő elosztása. Ha valaki kőkeményen azon dolgozik, hogy jobbá tegye a saját/környezete/országa/világ helyzetét, akkor az miért kapjon ugyanannyit (vagy közel ugyanannyit) mint egy jóval kevésbé felelősségteljesebb szakmában dolgozó, vagy egy semmirekellő lusta ember? Ez pont hogy visszahúzza minden téren egy ország teljesítményét, sőt mi több, erre manapság is láthatunk példát. Nekem speciel eszemben sem lenne minőségellenőri állásban dolgozni, (amin a későbbi balesetek elkerülése és a cég jó hírneve, presztízse múlik) ha tudnám, hogy a szomszédos cégnél egy takarító kb. ugyanannyit keresne mint én. Én is inkább akkor mennék takarítónak.
A közelmúltban egy kicsi de igencsak jól menő amerikai informatikai cégnél erre egy tökéletes példa zajlott le. A jó fej főnök teljes jóindulattal elkezdte mindenkinek megemelni a fizetését közel egy szintre, de valami hatalmas összegekre. Ennek egyenes következménye lett az, hogy a vezető programozók/grafikusok kapásból átkérették magukat a cégen belül takarítónak, mondván minek csináljon ilyen stresszes, bonyolult és felelősségteljes munkát. Takarítóként nem sokkal keresnének kevesebbet, nincs akkora nyomás és stressz, nem kell ügyfelekkel tárgyalni, nem kell kreatívnak lenni, stb. Gondolom mondanom sem kell, hogy kártyavárként omlott össze a cég.
... vagy nem is kell ilyen messzire menni sem időben, sem térben. Ott van a folyamatos felmondás a Szent Imre kórházban az aneszteziológusok részéről. Az egyik legstresszesebb munka. Ha a pácienst nem érzéstelenítik/altatják eléggé, abból csúnya botrány és kártérítések mehetnek, ha pedig túlaltatja/érzésteleníti, akkor súlyos szövődmények, akár halál is beállhat. Átlag nettó kb. 325.000 ft-ot kapnak úgy, hogy nem ritkán 24 óráznak, heti több napot nem otthon, hanem bent a kórházban alszanak, ott is csak pár órát. Ennyit egy ügyesebb ember bármilyen hiányszakmával meg tud keresni. Akkor minek csináljon ilyen kevés pénzért egy ilyen felelősségteljes munkát? Persze hogy felmondanak.
"Magyarország viszonylatában ráadásul a náci-nyilas pusztítás után ők építették újra az országot."
Persze, mivel a Szovjetek remek befektetési lehetőségként tekintettek az országunkra. Nem a két szép szemünkért építették újra, hanem nagyobb kizsákmányolások mentek mint mostanság.
Félreértés ne essék. Én mindegyik szakmát és mindegyik szakmában dolgozó embert megbecsülöm (az utcaseprőtől a tűzoltón át a kutatóig/mérnökig) mert tudom, hogy mindenkinek a munkája jelentőséggel bír, sőt, azt is támogatom, hogy mindenki annyi fizetést kapjon amennyiből már becsülettel meg tud élni. De azért lássuk be, felelősség, stressz, stb. szempontjából egy takarító közel sincs egy szinten pl. egy orvossal.
"Nem a két szép szemünkért építették újra, hanem nagyobb kizsákmányolások mentek mint mostanság."
Bocs, valamiről lemaradtam.
Mikor építettek újra és melyik országot?
Szerintem ahhoz , hogy valaki azt a 40 év „szocializmust” (ami valójában államkapitalizmus volt) visszasírja , már kell egy bizonyos szintű elvakultság. Faji alapon nem politizáltak , de elég problémát okozott számodra az is , ha volt egy rosszakaród aki feljelentett. Teljes foglalkoztatottság csak papíron volt , mert nem rendelkezett mindenki hatékony munkával – kapun belüli munkanélküliség – mégis ki kellett fizetni azokat is akik csak bejártak a munkahelyükre , ehhez meg kölcsönöket vettek fel amitől aztán válságba is került az egész rendszer.
Utazás erősen korlátozva , véleményterror… köszönöm nem kérek belőle.
Viszont attól nem kell tartani senkinek , hogy ez a rendszer visszatér , mert ezt SZU gazdasága tartotta fent , tehát totál esélytelen.
Teljesen érthető , ha valaki ezt elítéli ,én is megteszem , a bökkenő csak annyi , hogy ennek a kommunizmushoz való köze nulla. Pont.
Már az októberi forradalom alatt jól látszott az uralkodó osztály taktikája: Ha valamit nem tudsz elnyomni , állj az élére és térítsd el: ezt megtették a bolsevikok. Innentől kezdve már bukott ügy volt az egész. Teljesen mindegy , hogy ki mire próbál itt hivatkozni , mert senki nem élt soha kommunista rendszerben , és nem csak Sztálin miatt , mert már Lenin is egy tömeggyilkos diktatúrát hozott létre (koncentrációs tábor , titkosrendőrség – egyik sem Sztálin „találmánya”) Sztálin már csak követte az amúgy is rossz utat.
Nem bukhatott el a megvalósítás , ha a vezetőkben a legkisebb szándék sem volt meg erre , márpedig semmi nem verifikálja ennek az ellenkezőjét. Mi több akik a valódi kommunista vagy anarchista elveket felvállalták azok börtönbe , internálótáborba vagy siralomházba kerültek... ennyit a "megvalósításról"...
A kommunizmus definíciója az állam , hierarchia és fizetőeszköz nélküli társadalom. Ennek a rendszernek a működése az emberektől függ , ha alkalmatlanok rá akkor nem fog működni , de ezért nem az ideológia lesz a felelős.
Jelenleg sajnos biztosan nem működne , erre pedig általánosan az az elfogadott magyarázat , hogy az emberi természet nem ilyen. Na , de vajon miért ?
Nos azért , mert az embert már születésétől kezdve belenevelik a kapitalista rendszerbe , sokszor már tényleg meglepő , hogy az ember mennyire rugalmas , példának okáért ott van az iskolai „oktatás” - ami enyhén szólva is idomítás és nem tanítás – aminek célja a kapitalista gazdaság fenntartása , parasztosabban fogalmazva az , hogy a gyerekekből szolgalelkű dolgozót és engedelmes fogyasztót neveljenek , erre csak rájátszik a média a társadalom kb szinte minden.
A kommunizmus lejáratásáért részben felelős az oktatás is – ugyan a történelemkönyvekben le van írva nagy vonalakban , hogy mi is lenne a kommunizmus , de mégis teljesen össze van mosva az államkapitalista agresszorokkal – de még inkább a marketingesek és politikusok lejáratókampányai. Mindennek a célja pedig az , hogy az emberekből kiirtsák a kommunista perspektívát. Az igazsághoz hozzá tartozik , hogy utóbbi mondatom inkább a 20. elejére volt érvényes amikor a munkás még gyűlölte az elnyomást, nem pedig a 21. századra ahol már a mindenhol azt hallja , hogy ez a természetes.
Arról nem is beszélve , hogy valódi kommunizmusról a semmit nem hallani a médiában ,de turbómagyarkodás' , szélsőjobbhoz közeli politikusok és eszmék meg bőven szerepelnek. Ezenkívül jelen vannak még a konteók amiket általában szintén néhány szélsőjobbos ember vagy vallási szekta hozott létre , hogy másokkal elhitesse , hogy a „háttérhatalmak” irányítanak mindent , ami alatt legtöbbször a zsidókra gyanakszanak.
Személyes véleményként talán annyit , hogyha ilyen rendszerben élhetnék engem abszolút nem zavarna , hogy fizikai munkát végző ember is ugyanolyan jól élhet mint én (pár év múlva lesz felsőfokú végzettségem). Ha mindenki jól él , miért is zavarna ? Szvsz az már régen rossz ha valaki teszem azt azért megy orvosnak , hogy milliárdos legyen (kommunizmusban nincs fizetőeszköz , szal' ez igazából kilőve , csak a példa miatt kellett így írnom), nem azért , hogy embereken segíthessen. Tény , hogy így nincs akkora ösztönző erő , hogy az ember ilyen komoly hivatásra adja a fejét , de legalább nem fognak megmutatkozni a profitorientáltság negatív hatásai , amiből finom szólva rengeteg van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!