Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Én tulajdonképpen jobboldali...

Én tulajdonképpen jobboldali liberális vagyok, vagy milyen idológiájú? (Szerintem senkinek se fog tetszeni a világképem, így NE kezdj el vitatkozni hogy igazam van-e)

Figyelt kérdés

Ami a világnézetemben a legfontosabb, hogy mélyen hívő református keresztyén vagyok. Na most a református egyház mindig is "szabadelvűbb" volt a katolikus egyháznál. Tehát bizonyos esetekben engedélyezik a válást (amíg a katolikusoknál a házasság az szentség), lehetnek nők is lelkészek, stb.

Őseimről tudom hogy harcoltak 1848-ban és 1956-ban is, amire büszke vagyok. Ez a két szabadságharc tulajdonképpen liberális meg nacionalista szemmel is pozitív. Szeretem a magyar kultúrát, de nem vagyok nacionalista. Mivel őseim középnemesek voltak, így nem érzem át a "hejj búsul a szegény paraszlegény" féle népdalokat, de mondjuk büszke vagyok a nagy dolgokra amiket magyarok értek el (feltalálók, tudósok, költők, sportolók...), és a magyar gasztronómiát is imádom. A hagyományokat csupán annyira ápolom, hogy húsvétkor locsolkodok, és a családban "ősi" tarokk nevű kartyajátékot játszom. Egyébként mindent úgy csinálok, mint a nyugati világ bármely másik pontján akárki, és nem érzem emiatt hiányosnak az életemet. Lehet hogy vannak nálam antinacionalistább emberek, de azért nem itt kezdődik a nacionalizmus...

A hagyományos liberális értékekkel egyetértek, ami a szólásszabadságot meg vallásszabadságot meg ilyeneket hírdeti. Nem cenzúráznék senkit a véleménye alapján, akármekkora ökörnek tartanám is. Felőlem bárkinek lehet véleménye, mert (ez elég nagyképűen fog hangzani) általában engem úgysem érdekel.

Viszont támogatnám, hogy Svájci mintára a közvetlen demokráciát. Sőt azt sem bánnám, ha bizonyos régiók bizonyos területeken önállóan hozhatnának törvényeket.

Én a kereszyténség világnézetemmel összeegyeztethetetlennek tartom a halálbüntetést, illetve az abortuszt. Az előbbi liberális, utóbbi konzervatív nézetekre vall...

De ha már halálbüntetés, azt viszont támogatom, hogy mindenkinek minden joga meglegyen a saját tulajdonát megvédeni, és példás büntetéseket kapjanak a bűnözők (amíg ez nem halálbüntetést). Még a fegyverek bizonyos fokú legalizációját is támogatom.

Apropó legalizáció... Mai liberálisoknak nagyon fontos téma a fű legalizációja és a homoszexuálisok házassága. Én igazából egyiket se támogatom, de igazából nem érdekelne annyira a téma, hogy egy erről szóló esetleges népszavazáson elmenjek szavazni.

Oktatásban a nyelvek és reál tantárgyak oktatását szeretném eröltetni, és a történelemből, irodalomból kicsit visszavenni. Ennek nem világnézetbeli okai vannak, hanem hogy a munkaerőpiacon erre van szükség.

Az állam és egyház szempontjából támogatom a szekularizációt. Jó példának tartom a Hit Gyüli hívőit, akik csekély számuk ellenére is egy ilyen jól működő egyházat fenn tudtak tartani saját forrásból addig is, amíg nem volt hivatalosan bejegyzett egyház.

Itt Budapesten van sajnos egy konstans autó vs. biciklisták vita, ebben inkább az autósoknak adog igazat, de úgy oldanám meg a kérdést, hogy a bicikliseknek legyen külön bicikliút, így nem találkozna a két jármű annyiszor. Illetve a nyugdíjasok ingyenes utazását is eltörölném.

Gazdaságilag teljesen kapitalista vagyok. Ha már reformátusság és kapitalizmus, érdekesség Kálvin János volt a kapitalizmus egyik atyja, mivel kimondta, hogy a kamatszedés tulajdonképpen nem bűn (ami akkoriban nagy szó volt).

(Ha valakit érdekel: [link] )

A gazdasági nézeteimnek részleteit inkább nem is részletezném, mivel akinél még idáig nem szakadt el a cérna, annak ezután garantáltan elszakadna... :)

2015. dec. 17. 18:47
 1/8 anonim ***** válasza:
Jobboldali liberális gyerek.
2015. dec. 17. 18:58
 2/8 anonim ***** válasza:
Te tulajdonképpen mérséklet jobboldali vagy. Épp erről vitatkoztam itt valamelyik nap, hogy a mérsékelt jobb nem igazán létezik manapság, örülök hogy van azért még rá példa.
2015. dec. 17. 19:24
 3/8 anonim ***** válasza:
17%

Ma nagyjából ott tart a magyar liberalizmus, hogy ne merészelj vallásos lenni, mert az értékrended sért más embereket...

-Mert mi az, hogy nem lehet utcán b*zulni... Igenis mindenki azt csinál amit akar. Miben fáj ez neked? Anyagi kár ér?! Na látod... Társadalmi megegyezések a normákról? :) Ugyan... Az csak akkor számít ha éppen MI írnánk azokat az íratlan szabályokat.

Pedig egyébként sose voltam az a nagy melegfelvonulás, meg úgy ebben a témában egy kicsit is érdekelt, de amit a liberálisok leművelnek azzal kapcsolatban, hogy "képviselik" egyesek "érdekeit", tényleg kicsit kiborító.

Sok esetben már semmivel sem jobbak, mint a másik oldal, amitől olyan hihetetlen rettegnek.

Szóval ezek miatt te nem vagy liberális, mert manapság ez kicsit más jelent, mint a definíció a wikipédián.

Egyébként jobboldali sem különösebben vagy. Kicsit hallottál ezt-azt ötleteket, féligazságokat, de nem nagyon van fogalmad róla.

A jobboldal manapság annyit jelent, hogy nem radikalizálódsz el nagyon abba az irányba, hogy a szegényeket MINDEN ÁRON EL KELL TARTANI EGY ÉLETSZÍNVONALON. Mindenki aki fölötte van meg le van szarva, mert élnek nála szarabbul is.

Egyébként hatalmas sóhajtozásra lehet számítani a liberálisoktól, ha valaki jobbos mer lenni. A tolerancia bajnokai ugye :).

2015. dec. 17. 19:25
 4/8 A kérdező kommentje:

"Te tulajdonképpen mérséklet jobboldali vagy. Épp erről vitatkoztam itt valamelyik nap, hogy a mérsékelt jobb nem igazán létezik manapság, örülök hogy van azért még rá példa."

Köszönöm!

"A jobboldal manapság annyit jelent, hogy nem radikalizálódsz el nagyon abba az irányba, hogy a szegényeket MINDEN ÁRON EL KELL TARTANI EGY ÉLETSZÍNVONALON."

Abszolút ezt a nézetet vallom.

2015. dec. 17. 19:28
 5/8 anonim ***** válasza:
Ez masszívan szélsőliberális ideológia. Te amerikai típusó neokonzervatív nézeteket vallasz, amiket szubjektív vélemény, de én a legrosszabbnak tartok a világon...
2015. dec. 17. 19:51
 6/8 A kérdező kommentje:

"Ez masszívan szélsőliberális ideológia. Te amerikai típusó neokonzervatív nézeteket vallasz"

Ez lehetséges... Bár Amerikában a demokratákat mondják liberálisnak, és ez inkább republikánus nézet. Európai szemmel persze lehet hogy épp az a szélsőliberális...

2015. dec. 17. 20:19
 7/8 anonim ***** válasza:
95%
Én erre mondanám azt, hogy konzervatív liberális, a liberalizmusban meg utilitarizmus. (Mert létezik konzervatív liberalizmus, illetve liberális konzervativizmus, még ha itthon nem is nagyon van ennek képviselete.)
2015. dec. 17. 20:20
 8/8 anonim ***** válasza:

Valamilyen fokon van benned is nacionalizmus, ugyanis az nem negatív dolog, a sovinizmus a negatív.

Én is nemesi származású vagyok egyébként, és én értem/érzem a népdalokat, de nem baj, ha te nem. Attól még van benned konzervativizmus.

A keresztyénség is inkább konzervativ.

A többi részében van liberális és konzervativ is.

Mérsékelt jobboldali vagy.

Üdv: egy szélsőséges magyar nacionalista.

2015. dec. 17. 20:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!