A szakma kifejezést miért csak a szakmunkás (és okj) végzettségre értik? Diplomás végzettségre sose használják, annak ellenére hogy itt is egy szakmát tanulsz.
Azért mert már sok mindent diplomának hívnak, mert az jól hangzik, ilyen vacak 1-2 éves büfészak képzéseket is. Nyilván ezeknek csak annyi értelme van, hogy az intézmény lenyúlja az államtól a lóvét az "oktatás"-ért.
Ha valakinek tényleg értékes végzettsége van, mondjuk villamosmérnök, gépészmérnök, orvos, ügyvéd azoknak nem kell magyarázni, hogy ez amúgy diplomás végzettség, nem ám OKJ-s, mert evidens. Pont a büfé szakosoknak kell alátámasztani, hogy az diplomás szakma, holott nem ér többet mint egy jó OKJ-s, sőt... hát, hogy is mondjam, sok-sok magyar diplomás dolgozik mekiben.
Pontosan amit kettes írt. Mert vagy egyértelmű vagy amúgy nem nagyon számít ha pl bölcsész vagy környezetvédő meg hasonló elmés szakok. Egyiprológus skadinalisztika vagy mi a tökm ilyen politológia meg ezek sehova nem lehet menni. Annyi értelme van hogy lehet panasukodni hogy van diplomám nincs munkám a rendszer a hibás jaaaj aki meg orvos az megy el az állam pénzén tanul aztán elmegy ez a mentslitás.
Szóval vagy egyértelmű vagy teljesen mindegy mert annyira fölösleges szak.
A szakma eredeitleg a szakmunkás - azaz olyan valaki, aki nem csak betanulta az adott munkát, hanem elvégezte a megfelelö képzést és megvan a kellö gyakorlata is benne - munkája.
Emellett volt a segédmunkás - aki azt csinálja, amit mondanak neki, de nem igazán ért semmihez,
a betanított munkás - aki bizonyos munkafázisokat el tud végezni egyedül, de összességében nem ismeri ki magát az egész területen,
a szakmunká - ezt leírtam már,
a mester - aki a szakmát alaposan ismeri és emellett még képes a munkát megszervezni is és átlátja a munka egészét, ezét vezetöként is tud dolgozni.
Emellett voltak a diplomások - amire nem lehet ma sem azt mondani, hogy többet vagy kevesebbet ér, mint a szakmunka, ugyanis a kettö nem összehasonlítható. (A mai, mindenre van diploma nem számít). Ugyanis a diplomásoknak is megvolt/megvan a feladatuk, mert egyetlen autót sem tudna csak szakmunkás elöállítani mérnökök nélkül, vagy egyetlen ember sem tudna elvégezni iskolát tanárok, tudósok nélkül.
Milyen 1-2 éves egyetemi képzések vannak, amik diplomát adnak 2-es, meséljél már.. Látszik, hogy megint az osztja az észt a kérdésben, akinek inkább gyűjtenie kéne.
Én speciel többször is hallottam, hogy a 'szakmát' használták diplomás képzés tudásanyagára. Én is szoktam úgy mondani, nem gondolom, hogy degradáló lenne. A szó (szerintem) szimplán egy adott foglalkozáshoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati ismeretek összességét jelenti.
ma 10:30
Hülyegyerek, milyen szakmát tanulsz egy életen át? Hasra ne essek már tőled, mert fel tudod rakni a csempét a falra, vagy tudsz olajat cserélni az autóban.
"Hülyegyerek, milyen szakmát tanulsz egy életen át? "
Minden szakmát. Egyiket sem lehet 4 év alatt elsajátítani, egy élet kell mindegyikhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!