Azok közül hány százalék jár rendszeresen templomba és él krisztusi életet, akik folyamat keresztény Európáról papolnak?
Miért, milyen is Európa?Iszlám vagy hindu?
Templom van minden településen vagy mecset?
A temetések 98 százalékát pap végzi vagy imám?
Akkor mitől nem keresztény Európa?
"Engem megkereszteltek konfirmáltam is ha házasodom templomi esküvő is lesz mert ez a hagyomány."
Én sosem értettem,hogy nem vallásos emberek minek kereszteltetik meg a gyereket vagy minek kell templomi esküvő,ha nem vallásosak.
Hagyomány?
Hát nem tudom,értelmes emberek nem mások által kreált hagyományok,hanem a saját világnézetei szerint élik az életüket.
Ha XY beleugrik a kútba esete....
Akik keresztény Európáról beszélnek, a keresztény kultúrájú kontinensről beszélnek, melybe a muzulmánok jelentős hányada képtelen assziminálódni, párhuzamos társadalmat hoznak létre, ami csak ellentétet szül...
A keresztény Európa fogalma röviden azt jelenti, hogy a kontinens őslakosainak pl. evidens normál esetben, hogy nem ölik meg, vagy bántják a másikat, mert a szüleink (jobb helyeken persze) kiskorunktól ezt sulykolják belénk, hogy ne bántsd a másikat, stb... Ez a muzulmán kultúrkörben nincs meg, mert nem ment végbe a vallásosság és a humanizmus több évszázados, egymást fejlesztő folyamata, az ő társadalmukban nem evidens, hogy tisztelni kell a másik életét, amikor a saját magukét sem tisztelik (lásd öngyilkos merénylők), európai ember nem robbantja fel magát se vallási, se más ok folytán, mert megbecsüli a saját és mások életét (az életből kiábrándult emberek sem visznek magukkal 20 másik ártatlant a túlvilágra öngyilkossági kísérleteik során), ez a két kultúra nem összeegyeztethető, csak erőszakot szül, amire többek nekem nincs szükségem, nélkülük is elég sok problémával kell megküzdenünk...
Hát tény, hogy gyakorlati szempontból nézve Európa már nagyon régen szekuláris-ateista, és a vallás legfeljebb már csak "hagyomány", ahogy az első is írta. Hagyomány, amit néhányan még tisztelünk, megkereszteljük a gyereket, mert a nagymama szeretné, konfirmálunk, mert remek alkalom, hogy összejöjjön a család, lesz templomi esküvő, mert az egy szép és látványos ceremónia, a temetésen is jól mutat a sok szép virág... De egyrészt lelkileg ma már csak nagyon kevesen élik meg a vallást, annak igazi mélységeiben, másrészt meg az emberek, és főleg a fiatalok nagy része ma már a vallás alapjaival sincs tisztában. Kevesen tudják elmondani a legalapvetőbb imádságokat, nem ismernek templomi énekeket, és a vallásos műveltségük -- bibliai személyek, történetek, példázatok ismerete, jelképek jelentése, hogy a mise/istentisztelet milyen mozzanatokból áll, melyiknek mi az eredete, jelentése; keresztény művészetek ismerete, hitéleti fogalmak ismerete és egyebek -- a nulla felé konvergál. És ez nem az én véleményem, hanem tanár kollégáim tapasztalatain és felmérésein alapul, viszont nem is csoda, hiszen a felnövekvő fiatalok ezekkel a dolgokkal nem találkoznak. Max ha a családi háttér olyan (ami ritka), illetve ha valamilyen belső indíttatásból fontosak ezek a dolgok valakinek, és utánamegy.
A keresztény ünnepekből is mi maradt mára? A munkaszüneti nap, meg a mértéktelen fogyasztás kb.
Ez egy tárgyilagos felsorolás akart lenni, szándékom szerint nem tartalmaz értékítéletet, csak a száraz tényeket.
"Miért kell a kettőnek együtt járni? Engem megkereszteltek konfirmáltam is ha házasodom templomi esküvő is lesz mert ez a hagyomány. De nem feltétlenül kell fanatikus templomba járónak lennem hogy a keresztény vallást mondjam magaménak."
Azért, mert ez teljes odaadást igényel.
Persze, ha te divatból csinálod...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!