Vezessük be az ókori Római Köztársaság politikai rendszerét!?
Olvasgatom a topikokat a választójogról meg a korhatáráról. Valaki olyat is írt, hogy a demokrácia a leghatékonyabb: tudja meg tőlem, hogy az arisztokratikus köztársaság a leghatékonyabb, akár az ókori Rómát nézzük, akár a "Nagy Görög Gyarmatosítás" néven ismert jelenséget.
Aki nem tudja, mi volt a Római köztársaság választójogi rendszerének jellegzetessége, annak elmondom, hogy a vagyoni alapú szavazás. Több vagyon, több szavazat.
Sokan fognak hurrogni, de ne felejtsük el, hogy ez volt az egyetlen berendezkedés, amit sohasem sikerült megverni. Én ebből a praktikus okból javaslom, és hozzáteszem, hogy proletár/nincstelen vagyok, pedig már nem fiatal.
"a gazdagok bármit megtehettek,"
Bíróság előtt egyenlők voltak.
"nézz utána a Gracchus fivéreknek."
Nem kell utána néznem, mert tudom. De azt is tudom, hogy az a zavaros korszak kezdete volt. A Gracchusok után vagy 50 évvel Sulla és Marius garázdálkodásai jól mutatják, hogy egyik oldal se volt különb. Caesar halála után meg 17 év polgárháború volt.
"A mostani rendszer az igazán gazdagnak is jó. A gazdag megveszi a szegények szavazatát, a szegények meg örülnek hogy "szavaztunk"."
Már hogy veszi meg? Azé a néhány cigányét, akiét egy konzervvel meg lehet venni? Aztán honnan tudod, hogyan szavaz?
"ez volt az egyetlen berendezkedés, amit sohasem sikerült megverni"
Mégsincs sehol... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!