Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Így visszatekintve, Rákosi...

_Harry Potter_ kérdése:

Így visszatekintve, Rákosi Mátyás milyen politikus volt?

Figyelt kérdés
2015. okt. 21. 00:00
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

1. Az ország újjáépítése 1947-re nagyjából megtörtént. Rákosi az 1948-as választásokon került hatalomra, addig a kisgazdák irányították az országot (az szociáldemokraták hathatós támogatásával).

2. A kommunista hatalomátvétel nem választási kérdés volt, akkor az úgynevezett szovjet övezetben ez kötelező (és kikényszerített) lépés volt. Ahol nagyobb volt az ellenállás, ott a kényszer is.

3. A tényleges hatalom konkrét működése sose egységes, mert személyfüggő, bár fősodor van. A betakarítás (padlássöprés) téeszesítés előírás volt, és szükségszerűség is, mert jelentős volt az élelmiszerhiány. De nagyon nem mindegy a módszer és a fellépés (lásd az igen érzékletes Tanú című filmet). Előfordultak durva, halálhoz vezető esetek, és lényegesen elnézőbb (méltányos) esetek a végrehajtók szemléletétől, okosságától és beleérző képességétől függően.

4. Az előírt szerkezet és működési mód nem kérdéses, ebben a magyar félnek döntése nem volt. Azonban a fokozat megválasztása már nemzeti volt mindenütt. A lengyelek (érthető okból) csak annyira forszírozták, ami muszáj volt. Rákosi az általános nemzetközi (keleti és nyugati) vélekedés szerint Sztálin legjobb, élen járó kispajtása volt. Nekünk kellett Recsk is a Gulag mintájára. Rákosi hűséges, szorgalmas és élenjáró (na és buta) vetető volt. Nem véletlen, hogy öt év után saját belső körei lázadtak fel, és távolították el 1953-ban. De akkor még Nagy Imrét csak kirakták fél év múlva, és visszatért a moderált Rákosi. De 1956 azért is történhetett meg, mert két év után, 1955-ben ismét mennie kellett Rákosinak. Ha akkor határozottabb az akkori vezetés a bűnök visszacsinálásában, 1956 nem olyan lett volna -ha lett volna.

5. Az élet alatta változatos volt. Ekkor tanulta meg a magyarság (Horthy után) másodszor a sunyítás, csalás művészetét. Ez az örökség hat máig, ettől lett az elmúlt 25 év olyan, amilyen, nem a Kádár korszaktól (az első 7 évet leszámítva). Ahol a városi (üzemi) párttitkár normális volt, ott lehetett élni különösebb gond nem volt. Misére titokban mentek, de mindenki tudta, ki. Nem számított. Pálinkát mindenki főzött, pedig börtön járt érte. Mindenki tudta, de nem számított. Csak a nagyon balekok fáztak rá. Elmentek az ünnepségekre, tapsoltak és mire hazaértek, csak a sörre emlékeztek. Szóval hétköznapi élet volt. De ahol a párttitkár mondjuk Rákosihoz hasonló volt és buta, ott ugyanez nagyon fájdalmas volt. Ott hajnalban jött a fekete autó, és nem biztos, hogy akit elvittek, utána látta még valaki. De erről akkor ott nem beszéltek. Kitapasztalták, hogy ez ad biztonságot.

6. A magyar turistaélet, a turistaházak zöme a Horthy korszakban keletkezett. Nem azért, mert akkorra lett ez divat, hanem mert az erdőben nem lehet lehallgatni. Ott csak ismerősök voltak, szemben egy munkahellyel. Ott lehetett tilos dolgokról beszélgetni. Ott volt relatív biztonság. Az ötvenes években a turistamozgalom ismét virágkorát élte. Csak most azok miatt, akik annak idején ide menekültek.

Hát nagyjából ilyen volt az élet. Színes, változatos, mozgalmas, néha félelmetes. A többség megtanulta kezelni. Élet halál kérdése volt.

2015. okt. 21. 11:38
 12/18 anonim ***** válasza:

11-es válaszoló! Azért ebben van ám rengeteg tárgyi tévedés! Pl. 1947-re helyreállították az országot? Ténylegesen a helyreállítás végének általában az Erzsébet-híd átadását tartják 1964-ből! 1947-re eltakarították a romokat és hozzákezdtek az ipar és a mezőgazdaság talpraállításához, de sehol nem tartottak még, igazából még 56-ra sem voltak készen.

Rákosit végül valóban belülről puccsolták meg, de 1956 nyarán! Ő a teljhatalmi vezető pozícióját 53-ban Sztálin halála után elvesztette, Nagy Imre egész 55 márciusáig volt a minisztertanács elnöke, Rákosi visszakényszerült pártfőtitkárrá, ténylegesen mindkét pozíciót csak 52 augusztusa és 53 jűniusa között töltötte be.

Sztálin legjobb tanítványának nevezték Rákosit, és ezt a jelzőt is a kézivezérelt magyar sajtó adta neki elismerésként.

2015. okt. 21. 14:44
 13/18 anonim ***** válasza:

"A válaszíró 99%-ban hasznos válaszokat ad."

Te sem lehetsz gyakori vendég a Politika rovatban :-D

Kérdező:

Rákosi a történelmünk legrosszabbja. Lehet védeni a védhetetlent, de egyszerűen ez az "ember" egyáltalán nem nézte sem a magyar nép, sem az ország sorsát.

2015. okt. 21. 19:17
 14/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2015. okt. 22. 04:16
 15/18 anonim ***** válasza:
Azért azon jót röhögök ám, hogy az én 12-es válaszomat, amiben csupa olyan tényt írtam, aminek bárki utánanézhet pl. Rákosi-Gerő-Nagy Imre-Hegedűs kvartettjének váltogatása 53-56 között lerántják itt 0%-ra. Értem én emberek, hogy nem szeretitek a tényeket, de azok akkor is makacs dolgok, attól, hogy a piros kezecskét nyomkodjátok még Rákosit 1953-ban nem belülről puccsolták meg...
2015. okt. 22. 21:41
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Milyen politikus volt Rákosi Mátyás?

Az ō idejében épült Dunaújváros és a vasmū.. Lakó telepek akkor is épültek csak nem a Kádári panelekbōl hanem a sztálin barakokkból álltak! Ilyenbe laktam én is a május 1 utcában Dunaújvárosban!

Az hogy erōltette az ipart azért volt mert bármikor kitört volna egy III.világháború! Plusz ezt Sztálin írta elō hogy a vas és acél országa legyünk. Ennek köszönhetōen nem voltak munkanélküliek és sokaknak állami lakást osztottak aminek havi pár száz ft volt a bérlete!

A könnyū ipar háttérbe volt szorítva így 1951-52 között országos szintén áruhiány volt a nagy imre féle padlás söprésnek köszönhetōen megszūnt a jegyrendszer és a városi embereknek volt mit ennie! Ennek hàtrányát a vidékiek érezték meg mert ōket érintették súlyosan a megszorítások.

Sok korábbi fasisztát, háború būnöst,

Tolvajt, gyilkost börtönöztek be/végeztek ki (KB. 190 fō kivégzett)

Recsken kōfejtō és munkatábor volt ahol fennálása alatt kb 1000 fogoly volt (lakosság alig ezred százaléka se)

Bár az ávh verō legényei brutálisak voltak a rendōrök sima rendōrként viselkedtek. Nagy személyi kultusz volt ami nem tetszik.. KB ezek jutnak az eszembe

2017. febr. 21. 06:47
 17/18 anonim ***** válasza:

#12 (és #15). Örülök, hogy jól szórakozol. Annak kevésbé, hogy ennyire magabiztosan teszel kijelentéseket. Hogy mit jelent „egy ország helyreállítása” azon nem vitatkozom, itt annyi hely (meg nekem időm) nincs. Rákosit 1953-ban (valóban belülről, máshonnan nem is lehetett) távolították el, elsősorban, mert tarthatatlan volt, amit művelt (jó sok szempontból vizsgálható). Ahogy ilyenkor lenni szokott, az egyébként folyamatosan meglévő belső hatalmi harc ekkor Rákosi és a reformisták (na nem olyanok, mint később) között éleződött ki. 1955-ben Rákosi csoportja ideiglenesen ismét átvette a hatalmat rövid időre, de ez már a szovjet vezetésnek is terhére volt. Ami a „tárgy tévedéseket” illeti, esszét írni a témáról nincs mód. Így bárki beleérthet bármit e bonyolult témába.

Ami pedig a pontozást illeti, félreérted: itt nem a tények szeretete, vagy nem szeretete munkál, a dolog egyszerűbb. Sikerült közszemléletté tenni a gyűlölködést. „ha mást mondasz, mint én gondolok, akkor csúnya vagy és veszélyes” – még azok is így járnak el ösztönösen, akik ezt jól látják zavarja őket. Az emberi agy tréfás módon működik. A szajkózás hatásos. Ne törődj vele, de tedd a helyére a dolgokat.

2017. febr. 21. 17:42
 18/18 anonim ***** válasza:
Kedves vitatkozók! Mit szóltok az én véleményemhez? Én írtam a "Dunaújváros akkor épült" kommentet
2017. febr. 22. 06:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!