Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nem kéne a gyerekekkel több...

Nem kéne a gyerekekkel több hazafias dalt énekeltetni a népdalok mellett, akár régi dalok módosításából, átköltéséből az iskolában, hogy korán neveljük őket a hazaszeretetre?

Figyelt kérdés

Most hirtelen kitaláltam ezt, mondjuk egy ilyen dalban ez lehetne a refrén, ilyenekre gondolok:

"És mi éljük a boldog életet,

Szép és termékeny a magyar föld,

Hol a búza úgy ring, mint a tenger,

És a bársonyos rét olyan zöld!"

2015. okt. 11. 13:19
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
78%
"Sajnos hazaszeretetből nem lehet megélni", dehogy nem csak jól kell eladni a pólókat kitűzőket és egyéb dolgokat.
2015. okt. 11. 13:46
 12/21 anonim ***** válasza:
17%
Először a gyerekekkel meg kéne ismertetni az iskolában a Bartók Béla nevezetű nemzeti kincsünk nevét, hogy közös nevezőpont legyen, ami hidat képez a politikai bűnbandák fölött, és később a jobboldaliak ne Romantikus Erőszakot, a baloldaliak ne Kozmoszt hallgassanak...
2015. okt. 11. 13:47
 13/21 anonim ***** válasza:
95%

"Először a gyerekekkel meg kéne ismertetni az iskolában a Bartók Béla nevezetű nemzeti kincsünk nevét"

Ez a vágyad máris teljesült, ugyanis Bartók Béla már időtlen-idők óta részét képezi az alsóbb tagozatok énekóráinak.

2015. okt. 11. 13:54
 14/21 anonim ***** válasza:
82%
Szerintem pedig jó a magyar zene oktatás, később úgyis mindenki azt hallgat amit szeret. Én baloldalinak vallom magam mégse hallottam még a Kozmoszról, viszont szeretem a Kowalsky meg a Vegát, ami sok keresztény témájú számot játszik emellett kifejezetten szeretem hallgatni Romantikus Erőszak - Fradi Drukker albumát, mert én is Fradista vagyok. Komolyzenei téren viszont nem szeretem Bartókot inkább Idősebb Johann Strausst szoktam hallgatni.
2015. okt. 11. 13:57
 15/21 anonim ***** válasza:
76%

Nem, nem kéne. Épp eleget énekelnek így is. Pl. március 15-e környékén minden évfolyamon van két-három Kossuth-nóta. Ezen felül van néhány katonadal pl. a Rákóczi-korból is. Ennél több már nagyon eltolná az arányokat.

(Amik mondjuk így se igazán jók, de ebbe most nem mennék bele.)

"Hol a búza úgy ring, mint a tenger,

És a bársonyos rét olyan zöld!"

Ettől kicsit trollszagúvá vált a kérdésed...

[link]

2015. okt. 11. 14:19
 16/21 anonim ***** válasza:
Előbb itassunk velük pálinkát és tanuljanak meg Wartburgot szerelni spiccesen!
2015. okt. 11. 14:56
 17/21 anonim ***** válasza:
4%

"Ez a vágyad máris teljesült, ugyanis Bartók Béla már időtlen-idők óta részét képezi az alsóbb tagozatok énekóráinak."

Tízből hány magyar tud szerinted felsorolni kettőnél több Bartók-művet?

2015. okt. 11. 16:16
 18/21 anonim ***** válasza:
Ugye az leesett az ittenieknek, hogy a kérdést a warburgos kérdező írta ki?
2015. okt. 11. 17:30
 19/21 anonim ***** válasza:

"Tízből hány magyar tud szerinted felsorolni kettőnél több Bartók-művet?"

Nem engem kérdeztél, de szerintem valószínűleg kevés. Így kapásból nekem is csak kettő jutott eszembe. (Valószínűleg azért, mert soha nem szerettem Bartók műveit. Nem tartom cikinek.)

Vagy az is lehet, hogy ismernek műveket, csak nem tudják zeneszerzőhöz kötni.

Szóval a lényeg, hogy egyrészt nagyon sokat felejtünk abból, amit tanultunk, de ettől még az oktatásban ott van Bartók.

Másrészt meg megint az arányoknál vagyunk: ha "több Bartók" lenne, akkor evidensen kevesebb idő jutna a többiekre, például Kodály Zoltánra vagy Bárdos Lajosra, hogy csak a legismertebbeket említsem.

Pedig vannak "kicsik" is, akiknek max. egy-két darabját ismeri a "nagyközönség".

Például két kedvencem:

Somorjai József - Trubadúrmollban

https://www.youtube.com/watch?v=1RGikuFOk98

(A szöveges rész egy francia trubadúrdallam.)

Daróci Bárdos Tamás - Üszküdárá

https://www.youtube.com/watch?v=GS3uz5UYwV0

(Ez pedig egy török népdal, DBT "átírta" a sztorit.)

És végül egy paródia, amit csak felnőttként fedeztem fel, a zeneszerzővel együtt (szerb származású, Vujicsics Tihamér, mást nem is ismerek tőle):

https://www.youtube.com/watch?v=qw7btyFQVto

2015. okt. 11. 22:08
 20/21 anonim ***** válasza:

#10 / "Sajnos hazaszeretetből nem lehet megélni."

A hazaárulás valóban sokkal jobban fizet.

2015. okt. 17. 23:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!