Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Lehetséges, hogy a lakásárak...

Lehetséges, hogy a lakásárak esni fognak? Érdemes befektetési céllal nagyvárosokban lakást venni?

Figyelt kérdés

Kérdésem az, hogy érdemes-e lakást venni Magyarországon megyeszékhelyen vagy Budapesten kiadási célból több évtizedre előreláthatólag?

Érvek ellene:

-Állítólag százezer lakástulajdonos áll végrehajtás alatt, és ezeket a lakásokat a bankok ha nyomott áron értékesítik, akkor még lentebb nyomja az árakat.

- állami bérlakások: az állam vásárolja meg ezeket a lakásokat, és a piacinál alacsonyabb árat állapít meg.

- airbnb albérleti piac árfelhajtó hatása miatti állami albérletpiaci szabályozás

- esetleges ingatlanadó bevezetése (bár ezt a bérbeadó elvileg áthárítja a bérlőre, csakúgy, mint a 30%-os (szja+eho) adót. Elvileg.).

Érvek mellette:

- jobb hozam, mint az államkötvény, bank

- fizikai eszköz

- vidék elnéptelenedése. Aki nem külföldre megy, az a nagyvárosokba, ahol ipar van. Célcsoport ők lennének, közülük is, akik később sem tudnak megengedni maguknak saját lakás vásárlást, mert kvázi éhbérért dolgoznak a gyárakban. Ebből adódóan kis rezsijű, olcsón kiadható lakásokban gondolkodok.

Mi a véleményetek?

2015. aug. 17. 14:48
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Ha van időd foglalkozni vele, akkor megéri 5 éves távlatban. Ha nincs kedved, időd, akkor egy befektetési alapot vagy valamilyen privát banki szolgáltatást ajánlok inkább...
2015. aug. 17. 14:59
 2/12 anonim ***** válasza:

"Aki nem külföldre megy, az a nagyvárosokba, ahol ipar van. Célcsoport ők lennének, közülük is, akik később sem tudnak megengedni maguknak saját lakás vásárlást, mert kvázi éhbérért dolgoznak a gyárakban."

Ebben a gondolatmenetben van egy hiba, mégpedig az, hogy egyrészt már egy posztindusztriális világban élünk, ahol egyre kevesebb a "melós", másrészt jól írod, a vidék elnéptelenedik, épp emiatt ott olcsóbb lakni, miért nyomorogna valaki egy bérelt panelben mondjuk évtizedeket, ha a nagyvárostól 20-25 kilométerre lévő falvakban töredék áron lehet házakat venni?

2015. aug. 17. 15:03
 3/12 A kérdező kommentje:

Lakáskiadás mindig is hozott legalább 4% kockázatmentes nettó hozamot.

Ez egy kötvényalapról nem mondható el. De inkább a virtualitással van a gond. Inkább legyen kevésbé likvid, mint virtuális.

2015. aug. 17. 15:04
 4/12 anonim ***** válasza:
Kockázatos, ismerősöm vett egy lakást Győrben, rá egy évre odaköltöztettek 3 cigány családot az utcába, most meg nem tudja eladni a lakást.
2015. aug. 17. 15:06
 5/12 A kérdező kommentje:
2-es: sajnos még csak most alakulnak ki az iparvárosok, ahol a gyarmatosító országok üzemeiben van csak az egyetlen munkalehetőség. És azokról beszélek, aki az ország másik végéből költöznek oda, és se a városi lakást, se az ugyanannyiba kerülő, 20km-re arréb levő házat nem tudják megengedni maguknak (annak magasabb fenntartási költségével és bejárási költségével, kényelmetlenségével együtt). Szerintem.
2015. aug. 17. 15:08
 6/12 anonim ***** válasza:
0%

Én várnék vele pár évet. Sőt, a német nyelvtanulásomat is felfüggesztettem, mert lehet, hogy nem lesz rá szükség, mivel évente 600 ezer menekült érkezik No.-ba és állítólag katasztrófa a helyzet. De ez külföld.

Belföldön is vannak és lesznek gondok. 10 éve még nagyon élhetőnek tartott Győrben most zuhannak az ingatlanárak a menekültek miatt. Nem is csoda, hiszen már kevesebb fehér embert látsz a belvárosban, ki akarna ott élni? Budapest egyes részei is lehet elgettósodnak.

Szóval kicsit lutri most ingatlant venni, vagy egyáltalán jövőt tervezni.

2015. aug. 17. 15:09
 7/12 anonim ***** válasza:

Hát én most biztos nem vennék lakást.

Egekben az árak és a NAV is most állt rá a lakáskiadásra.

Bekezdeni egy milliós büntivel nem a legjobb.

Ahogy sokan már hátrálnának kifelé, mert nem olyan jó buli a turistafogadás se, csak a baj van vele.

Ki tudja a menekültekkel is mi lesz, ott az Avas vagy Győr, milliós lakások érnek filléreket.

Várj, én azt mondom.

2015. aug. 17. 15:36
 8/12 anonim ***** válasza:

Érdemes lehet, de azt is figyelembe kell venni, hogy a nagyobb várható hozam mellett a kockázatok is magasabbak.

Az elhelyezkedés sem mindegy, nem minden nagyváros és a főváros nem minden része iránt várható stabil kereslet.

A piaci kockázatok mellett azt a kockázatot is figyelembe kell venni, hogy előfordulhat, hogy a bérlő nem fizet, lelakja a lakást. Magyarországon nem csak a bérlők, de a lakástulajdonosok is nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak, nálunk nincs olyan jól szabályozva ez a piac, mint Nyugat-Európában.

2015. aug. 17. 15:56
 9/12 anonim ***** válasza:

Most elszaladtak a lakas árak. Várj ki!

Tavaly volt erdekes venni. Múlt ev nyarán vettem 2 lakast. Az egyiket 14.8 millióért vettem amire ráköltöttem kb 5 milliót de ebben az évben úgy elszaladtak a lakásárak, hogy 28 millióért el is adtam.

2015. aug. 19. 17:04
 10/12 anonim ***** válasza:

Ajánlom a Kiyosaki - Így növeld a pénzügyi IQ-dat.

Lakás árai sosem mentek fel, a forint értéke esik csak és később több forint kell hogy ugyanazt megvehesd. Egy lakás ára csak "áll", nem növekszik vagy hozz hasznot. A forint még értéktelenebb lesz és minden ez szerint drágul is...

Ha most egy liter tej pl.: 0,005%-a egy lakás árának, akkor 20 év múlva mikor a lakásnak dupla annyi értéke lesz, a tej is dupla értékű lesz, tehát még mindig 0,005%-a a lakásnak.

Egyszerű és buta példa, de gondolom megérted. Ha keresni akarsz, NEM ingatlan, az csak "őrzi" a pénzesek pénzét, mert a sima pénznem esik, lásd valuta... De ha kiadod bérbe idegennek, na az már passzív jövedelem, és visszahozhatja az árát még egyszer.

2017. nov. 1. 23:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!