Egyetértenél ezzel a Jobbikos elképzeléssel?
Egy előnye lenne ennek a rendszernek mégpedig elkerülhető lenne az, hogy olyanok is szavazzanak akik egyáltalán nem követik a politikai eseményeket és csak azért szavaznak egy bizonyos pártra mert a szomszéd azt mondta vagy mert - hát a szomszéd is rájuk szavaz.
Így nem tudnának olyanok dönteni az ország sorsáról akik a politikában teljesen analfabéták.
Nem. Szavazati jog egyébként sem létezik, választójog van. A jelenlegi szabályozás pedig úgy jó, ahogy van, nagykorú, cselekvőképes magyar állampolgár igenis választhasson, illetve jelölhető legyen. Minden, a római jog hatására kialakult modern államigazgatással működő európai államban így van ez, és szerintem nem is lehet másként, legalábbis az én gyomrom nem venné be.
Egyébként pontosan tudom, mire gondolsz, de a kisebbség problémájára nem az a megoldás, hogy toljuk ki alóluk a választásnak még a lehetőségét is, hanem az aktuális kormányunk felelőssége volna legalább egy olyan szintre eljuttatni őket, ami alkalmassá teszi ezeket az embereket arra, hogy hasznos, értékteremtő munkát végezzenek, ennélfogva a közügyekről, a közvagyonról felelősségteljesen tudjanak gondolkodni illetve véleményt formálni. Hoppá, máris nem volna gond a "rossz" helyre leadott voksokkal.
"Mert az ész félénk jószág. Nem üt, nem csal, és belehal a sunyiságba, butaságba."
Ne idézgess attól a francia pitsától, mert a belem kifordul.
Persze, jó elgondolás, hogy az arra fejben érettek tudjanak csak szavazni. Ugye van olyan is miszerint pl. diplomás szavazat többet érjen, szakembereké meg még többet.
Csakhogy ez nem fér bele a demokrácia fogalmába. Tehát ilyenre nincs valós esély.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!