Mi lett a magyarokkal?
A Himnuszról és a szózatról lenne szó. Nemhogy nem éneklik,sokszor még a felállásnál is nyavalyognak, mi ez, kérem?!
Nem tudom, én csak ha meghallom, a hideg futkos a hátamon, és éneklés közben legtöbbször a könnynem is kicsordul.
Mert a magyar Himnusz és a Szózat nem egy La Marseillaise vagy egy Deutschland über alles, hogy normálisan énekleni lehessen.
Temetésen lehetne játszani őket, de ahhoz meg a szövegük nem illik.
Kérdező, ez a 45 év kommunizmus bűne.
Nézz meg egy régi, fekete-fehér felvételt, hogy mekkora a kontraszt az 1945 előtti és a pár évtizeddel későbbi helyzet között Himnusz-éneklés tekintetében.
De ez igaz az élet minden területére.
Amíg '45 előtt mindenki vigyázzállásban, tiszta tekintettel, felemelt fejjel, büszkén énekelte a Himnuszt, a Rákosi korszak után ennek gyökeres ellentéte lett beleverve a fejekbe.
Gyakorlatilag be volt tiltva a nemzeti öntudat, tilos volt magyarnak lenni.
Lényegében 1989 után sem változott a helyzet.
Ezt a kontrasztot megfigyeltem már meccsen is.
Volt mellettem két, 80 év feletti (1920-as években született) bácsi, ők bottal jártak, de valósággal felugrottak a helyükről, ha a Himnuszt játszották. Hangosan énekelték, miközben a körülöttük álló fiatalok csak bambán néztek.
Ez bizony a kommunista diktatúra magyarellenes propagandájának köszönhető. Mára sajnos beérett a vetés.
Az a nagy különbség más országok és Magyarország között, hogy nálunk 45 év kommunizmusa + 25 év liberalizmusa rombolt. Több generációt fertőzött meg.
Évtizedekbe kerül, mire helyreáll a rend.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!