Hogy van az, hogy tőlünk nyugatra sok minden olcsóbb és a fizetésük a többszöröse a mienkének?
Mondjuk Ausztria meg Németország és az élelmiszer.
A Németekén melóz ismerősöm elmondta mit és mennyit vett milyen áron és elhűltem.
Azt mondta többet és jobb minőségű ételt kapott.
Az Ausztriában élő sem panaszkodik erre.
Jó,megjegyezték, hogy a gyümölcs nem volt olyan finom,de ennyi.
Kizsákmányolnak más országokat?Vagy mitől?
Se Ausztriának se Németországnak nincs jövedelem a volt gyarmatokból!
Nem értem ezt az egészet.
4-es ezt is magyarázd meg kérlek:
". Ma termelés nincs csak bedolgozás. "
termeszetesen ma is van termeles, bizonyos teruleteken nagyobb mint a rendszervaltas elott. A termeles es bedolgozas ket teljesen eltero fogalmat jelol.
Kabe olyan mintha azt mondanad hogy ma nincs szolasszabadsag mert tavasz van.
"Sosem éltem ott így nem tudom."
En viszont itt elek es tudom.
"Lehet, hogy Németországban átszámítva több kerül,de ha 10x annyi a fizetése még mindig olcsóbban kapja. "
A 10x annyi fizetes erosen tulzas, atlagosan talan 3-5x kozott van. Nyilvan magasabb szinvonalon el egy atlag nemet mint egy atlag magyar, de messze nem annyival mint ahogy az a fizetesek aranyabol tunne.
#6 200 nettóból nem teszel félre 120-t ha albérletben laksz. (Másrészt a 2-szer jobban élés az átlagra vonatkozik, mivel az átlagos bérek alapján vannak ezek számolva, de a cikkben, amit linkeltem benne van)
#8 Te gondolom kommunista vagy, ezzel nincs gond, csak érveket is hozhatnál fel.
#11 Mit magyarázzak rajta? én általánosságban beszéltem, te meg kiragadsz egy példát a sok közül. (Ilyen alapon én is mondhatnám, hogy nézzük meg a laksá árakat, vagy bérleti árakat.) Másrészt a cikk hangvételéből következően (én személyszerint) kissé megkérdőjelezném az igazságtartalmát. (persze lehet, hogy igaz) de mint mondtam, vásárlóerőparításon számolva az osztrákok kb kétszer élnek jobban, mint mi. És az is elmondható, hogy a szolgáltatások árai átlagosan jóval magasabbak Ausztriában, mint itt.
A rendszerváltás kudarcának az IS a bizonyítéka hogy 25 év alatt sem sikerült nem hogy utolérni de még megközelíteni a nyugati életszinvonalat míg a nyugatiak a nulláról indulva(a II. világháború után minden romokban hevert)nem 25 év alatt de 5-10 év alatt újra meggazdagodtak. Nálunk pedig ráadásul nem a nulla volt a kiindulópont 90-ben hiszen minden megvolt mégsem sikerült előre lépni.
Ez nem a véletlen műve hanem tudatos. Nyugat-európának nem érdeke hogy kelet-közép európa is olyan gazdag legyen mint ő. Akkor ugyanis kit csicskáztatna?!
Magyarország 1990-óta nyugat európa játékbabája.
"Ez nem a véletlen műve hanem tudatos. Nyugat-európának nem érdeke hogy kelet-közép európa is olyan gazdag legyen mint ő. Akkor ugyanis kit csicskáztatna?!"
Senkit nem kell csicskáztatni.
Amúgy pedig, ha Kelet-Európa gazdagabb lenne, akkor több terméket is tudna felvenni, ami növelné a piac mértékét, tehát több árut tudnának eladni azok, akik szerinted el akarják szegényíteni a világot.
Egyszerűen nem érted a piacgazdaság működését, nem bírod felfogni, hogy az egész egy körforgás, ami a win-win rendszeren alapszik. Ti tervgazdaság-hívők még mindig le vagytok ragadva a középkorban, amikor a jobbágyok megtermelték a javakat, aztán a nemesség elszedte tőlük és csak annyit hagytak nekik, hogy ne haljanak éhen.
A legszomorúbb az egészben, hogy nem csak ti hisztek ebben a gazdasági rendszerben, hanem Magyarországon mindenki, még a társadalom legtetején lévők is és így valóban egy rohadt nagy feudalista társadalom alakul ki, amiben senki nem érti, hogy miért nem jutunk előrébb. Egész egyszerűen azért, mert nincs kereslet. Ennyi, ezt kéne felfogni. Érdekes módon, a világ értelmesebb felén megértették és jobban is élnek, mint mi.
Egyre csábítóbb gondolat, hogy én is induljak.
Itt is szegény leszek,ott is,csak ott a létbiztonság nagyobb.
Nyugodtan menj kérdező.
Én is nagyon gondolkodom rajta, hogy lépek.
Kérdező, a legutolsó megjegyzésedre: egyelőre, de ha sokan mennek, nem sokáig.
A kérdésre a válasz kicsit összetettebb, mint GDP, meg termelékenység és hasonlók. És főleg nem a csirkemell ára érdemel említést.
Egy gazdaság működése akkor jó, ha többet termel, mint amit elfogyaszt. Ekkor marad neki befektetni való a következő ciklusba, innovációba, okosodásba és sok másba. Ha nincs többlete, nem fektet be, vegetál. Ez önmagában nem rossz, csak közben elhúznak mellette, akiknek van többletük. Akinek hiánya van, annak kölcsön kell kérnie, mert mindig mindent valaki megfizet. Ha már van tartozás, akkor a fogyasztásba beleszámít a törlesztés is, mai persze nehezíti helyzetet.
Eddig tiszta sor, de mitől lesz ilyen, vagy olyan. Először is, mindenkinek van történelme, a korábbi időszak meghatározó. Nem feltétlenül az anyagi lehetőségekben, sokkal inkább a mentalitásban. A több termeléshez kellenek persze jó eszközök, de kell több tudás és főleg több elszánás. Az honnan van? A jó iskolarendszerből, a szülői biztatásból, abból, hogy sok példán látjuk, az tényleg hasznos. És akkor mi is elhisszük, hiszünk a tapasztalatainknak és jobban igyekszünk, mert elhisszük, hogy abból lesz több pénzünk. Na de mitől jobb az iskola, a biztatás meg a tapasztalat?
A jobb intézményrendszertől. Ahol hiány van, először az oktatástól vonnak el, mert az kevésbé látszik, ott kevesebb az ellenállás. Ezzel növelik az igénytelenséget. Aki hatalomban van, rájön, hogy gyengítenie kell az ellenállást. A buta ember kevésbé ellenálló. Ha a média nem írja meg a disznóságot, nem tudják, hogy ellenállni kell. Ha az ellenőrző szervezet, a törvényhozás, apránként minden olyan szervezet, amely szólhatna, a zsebünkben van, nemcsak nem lesz senki aki szól, de ha valaki véletlenül mégis észrevesz valamit, ezek fogják letorkollni, nem a hatalom. Apránként úgy tűnik, semmit se lehet tenni, hiszen nem is a hatalom büntet, hanem a rengeteg intézmény: bíróság, ügyészség, adóhivatal, alkotmánybíróság, a bankok, mert az MNB engedi nekik, és végül mindenki mindenki ellen cselekszik. A hatalom meg a háttérből élvezi. Létrejött egy mindent eldöntő intézményrendszer, és ez a lényeg!
Nem tetszik a kormány? Megdöntöd, öt perc. Na jó, egy nap. És aztán? Ellened szól minden intézmény, hiszen ez neki nem lesz jó. Lecseréled? Kikre, nincs embered hozzá? Barátokra? Lehet, de nem értenek hozzá, az intézmény nem működik, káosz lesz. Akkor meg téged tesznek el láb alól.
Nem hiszed? Nézd végig Dél Amerika 30 évét. Nézd mi történik Észak Afrikában az araboknál, Irakban, Afganisztánban, Szíriában, stb.
Nyugat Európában is sok a gond. De az intézményrendszerük sokkal jobb, mint a miénk. Ott is korrupt lehet a miniszter. De eltávolítják, mert van intézményrendszer, amelynek káros a korrupt miniszter. Az egyik intézmény csinál disznóságot. Nagyot nem tud, mert az a másik intézménynek káros, ezért fellép ellene. Ezt mindenki tudja. És ez a tudás sok apró disznóságot megenged ugyan, mind másnak okoz problémát, de egyirányú, nagy disznóság nem lehetséges. Mindig akad, akinek az káros, és nem fogja engedni. Mindig lesz hozzá ereje. ÉS ettől a német, angol és többi polgár magabiztosabb, jobban termel, jobban él, és árgus szemmel figyeli az egyensúlyt. Megtapasztalta, hogy azon múlik minden. Vigyáz rá.
Nálunk volt Habsburg monarchia kikezdhetetlen intézményrendszerrel. Trianon eltakarította, jött Horthy más módszerekkel, de megörökölte az intézményrendszert. Semmit s lehetett tenni ellene. Jött a világháború és a Szovjetunió hatására a kommunisták. Ők is tudták ezt lecserélték az intézményrendszert. A régi káder megbízhatatlan. Azt nem vették észre, hogy az új meg nem ért hozzá. Nagy rendszer, mint egy ország, nagy lendülettel bír, ahogy egy hatalmas guruló malomkövet is sokkal nehezebb megállítani egy biciklikeréknél. Eltartott 40 évig, míg a szakértelem hiánya, a rossz termelékenység akkora gazdasági hiányt teremtett, hogy a dolog összeomoljon. Jött 1989, amikor sürgető volt egy kapitalizmus (másik intézményrendszer) felállítása. Ahhoz se értett senki. De nagy volt a nyomás. Megcsinálták hát rosszul. Nem volt kiegyensúlyozottság, mint nyugaton. Nem volt tapasztalat, mint nyugaton. Nem tudták, milyen fontos az intézményrendszer, mint nyugaton. De az emberek sokfélék. Akadt egy, aki ezt felismerte. Nem véletlenül, otthonról hozta a példát, hogyan kell zsarnokságot építeni. Tudta ezt kiválóan. Mára kiépített egy kizárólag őt szolgáló, egyensúlyt nyomokban sem tartalmazó intézményrendszert, és nem fél. Tudja, hatalmát egy belső hiéna rengetheti meg, ha ő már nem lesz fizikailag elég erős. Ezért tartalékol azokra az időkre, egyébként utána a vízözön.
Nincs senki, aki le tudná bontani az intézményrendszert, mert nincs bizalom. Ki kerüljön az újba? Kik legyenek az új kisfőnökök? Hogy működtessék? Nincs válasz, csak marakodás.
A tömeg alkalmas kizárólag a változtatásra, és kizárólag akkor, ha összefog. De erre kicsi az esély, mert ezt senki nem hiszi el. Nincs ennyi ismerete, az iskolarendszert már a korábbiak is kikezdték, azóta ez teljessé vált. Már mindenki a másikban látja a fő ellenséget. Csak ellenséget lát. Még a rokonban is. Így akarunk mi jól élni? Így hisszük, hogy el tudunk menekülni önmagunk elől? Próbálkozzunk. Én tudom, hogy nem fog sikerülni, de nem hiszik el. Tróját is így vették be.
@TamásTóth
"Ezek szerint, ha évente 3 %-kal többel növekedünk, mint a nyugat, akkor 23 év ha csak 2 %-kal többel növekszünk, akkor 35 év és ha csak 1%-kal többel növekszünk, akkor 70 év alatt érjük be a Nyugatot. (Ausztriát)"
amit írsz szép és jó de azt kifelejtetted, hogy a leggyorsabban (kb egy év alatt) akkor érhetnénk utol a nyugatot, ha egy bizonyos népcsoport leállna azzal, hogy olyan pénzt állít elő, ami mögött nincs fedezet és ezzel manipulálja az árakat... (csak erről kuss van a médiában)
ha nem világos, hogy kikről beszélek segítek egy kicsit... egy ideje már országuk is van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!