Miért lenne a nyugdíjas többlet miatt demográfiai katasztrófa?
Mondják, hogy egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb a munkavállaló.
Ez rendben is van, de ez miért okoz összeomlást?
Simán el lehet tartani a nyugdíjasokat.
"Max. annyi lesz, hogy megszűnik a nyugdíjrendszer és akkor nem kell tovább nyugdíjjárulékot fizetni."
Miután a fizetésed majdnem felét leadózód, k**va nagyon pofon lenne az államtól. Konkrétan 3 napon belül lángokban állna az ország.
"Miért lenne a nyugdíjas többlet miatt demográfiai katasztrófa?
Mondják, hogy egyre több a nyugdíjas és egyre kevesebb a munkavállaló.
Ez rendben is van, de ez miért okoz összeomlást?
Simán el lehet tartani a nyugdíjasokat.
Max. annyi lesz, hogy megszűnik a nyugdíjrendszer és akkor nem kell tovább nyugdíjjárulékot fizetni."
Következetességből, logikából egyes, leülhet!
A manyup rendszert éppen azért találták ki, hogy öngondoskodás legyen. A Fidesz elherdálta a pénzt, kb. mielőtt a manyuposok tömegesen nyugdíjba mentek volna, ezáltal enyhítve a gazdaság terheit. Akkor ugyanis nagyrészt öngondoskodás lett volna, és csak kis részt kellett volna fizetnie az államnak, ami igazságos is, hisz két fele fizettek: a saját nyugdíj-megtakarításukat és az akkori nyugdíjasok nyugdíját. Később már az állami teljesen kivonulhatott volna.
Egy kis ráncba szedés elég lett volna, ha gondok voltak, de a szétverés a vagyon miatt kellett. Ment is a herdálás! Hűtlen kezelés ez.
A sok nyugdíjas mellett amúgy sok rászorulót, munkanélkülit is el kellene látni, egyik sem megy, bár a Senkitnemhagyunkazútszélén Fidesz szépen kihátrál a segítségnyújtás alól, és hogy ez ne tűnjön fel, mindenkit az árokba lök. Éljen!
Amúgy azért lesz összeomlás, mert ha megszűnik a nyugdíj, és nem törődünk azzal az aprósággal, hogy egyik napról a másikra szó szerint éhen hal egy rakás "nyugger", csak a gazdaságot vesszük figyelembe, akkor kiderül, hogy rengeteg ember lesz munkanélküli, hisz megszűnik létezni egy hatalmas fizetőképes keresleti réteg, így már az aktívak is megérzik a gondot, munkanélküliek lesznek, és tovább csökken a fizetőképes kereslet, ami már tudod, hogy mihez vezet, és az mivel jár.
Ja és mivel csökken ezáltal a GDP növekszik az államadósság, az államháztartási hiány, gyengül a forint.
Mivel az aktív korúak között is csökken a létbiztonság, nem akarnak gyereket vállalni, én sem akarnék nyomorba, kilátástalanságba, bizonytalanságba gyereket. Ezért elöregedik az ország.
A helyzetet én is így látom, pedig egyáltalán nem tartom az embereket tenyészállatoknak, és nem vagyok nagymagyarkodós.
A fentiekben tárgyilagos logikai okfejtést írtam, itt azonban meg kell jegyeznem, hogy szomorú vagyok emiatt. És azt is megjegyzem, hogy erről az állapotról leginkább a jelenlegi kormány tehet. Hozott egy halom rossz döntést, amivel ellehetetleníti a családalapítást, és annak következményét most aprópénzzel való szemkiszúrással akarja orvosolni, vagy csak látszólagosan kezelni. A középosztály leszakad, szociálisan nem támogatja őket, a szűk felsőosztályt viszont, akik eleve nem rászorultak, aránytalanul nagy mértékben támogatja gyermekvállalás terén, a szegényréteg pedig kifejezetten károsultjai a helyzetnek. Így borítékolható az eredmény.
Anyagiakon kívül azonban számos más téren is rontja a gyermekvállalás esélyeit a jelenlegi kormány. Törvénybe iktatta az indoklás nélküli felmondást, amit alkotmányellenesség miatt ürüggyel való indoklásra "módosított".
Egyébként, nyugi, közeleg a "te időd"! Az alkotmányban biztosított nyugdíjhoz való jogot az alapjövedelembe már nem tették bele. Viktor elvtárs már csak keresztényi könyörületességből adakozik.
Ja hogy az egészségügyi ellátáshoz való jogot is kivették? Ha eljön a nyugdíjeltörlés ideje, akkor azért imádkozz, hogy örökké egészséges maradj!
Bármennyire is kardoskodnak a manyuposok, saját tapasztalatom alapján még mindig biztonságosabbnak tartom az állami nyugdíjat.
Én sok évig fizettem a manyupot, amit ugyanannyival egészített ki a cégem. Feleségem megszakításokkal (munkahelytől függően) szintén évekig fizette. Közben a korábbi manyup céget jogutódként átvette egy ma is ismert nagy nyugdíjbiztosító cég.
Nyugdíjba menetelem után egyösszegben vettem fel a "megtakarításaimat" -havi ezer forint alatti összeggel akarták "kiszúrni a szemem". Még annyit sem kaptam vissza, amennyit én magam fizettem. Tájékoztatásuk szerint nejem az ő kimutatásaikban és az örökölt iratokban sem szerepelt, igy fillért sem kapott. És még csak csődbe sem ment egyik cég sem...
Egyébként felhomályosítalak arról, hogy nyugdíjjárulékot már most sem fizetsz, beépítették azt az adóba, így ha eltörlik a nyugdíjat, nem reklamálhat senki, de ne hidd, hogy a nyugdíj eltörlésével a nyugdíjjárulék mértékével csökkenne az adód!
Milyen kár, hogy nem vagy elég tájékozott.
"Nem, majd a gyerekei/gyerekei eltartják."
Nyugi ilyen kötelezettséget viszont beraktak a tákolmányba.
Csak tudod, az a gond, hogy manapság egy aktív korú a saját családját sem tudja ellátni gyakran, sőt: olykor a szülei segítik ki a nyugdíjukból. Mi lesz, ha a pék srácot lapátra teszik, mert a kevesebb nyugdíj miatt kevesebb kenyérre van szükség, vagy egyszerűen csak modernizálják az élelmiszeripar (ezen ágá)-t?! Munkanélküli lesz. Ja és a 27E-ből tartsa el a gyerekeit és a szüleit, remek gondolat!
Ja az az apróság meg, hogy már eleve nem vállalhat gyereket, mert hát a szüleire kell költeni, és akkor miből, (tudod, nem mindenki keres félmillát, hogy ebből az adózási rendszerből jól kijöjjön, és a mostani gyermektámogatási rendszer eléggé igazságtalan. Magyarán akinek nincs semmije, az annyit is ér! - mondta lázárjancsi, és pár milla lopása közben néhány gombnyomással a Orbán-bandával együtt a felső-középosztálytól lefelé mindenkinek a torkára lépett.
Segítek gondolkozni, ha van egy házaspár, mindketten a minimálbért keresik, mert szerencsések és van munkájuk és akarnak dolgozni, és szerencsések, mert él még mindkettőjüknek mindkét szülője, (ami ugye már nem kettő, hanem kétszer kettő, netán még a dédszülők is élnek, hisz nem tiltja az alaptörvény, (mint ahogy azt sem, hogy valakinek ne legyen testvére, ill a szüleinek se legyenek testvérei, hogy megosztódjon a költség) hogy 80 év fölött éljen valaki, (ami pedig csak annyit tesz ki, hogy a családfában mondjuk, mindenki kb. 20 évesen vállalt gyereket) az máris plusz nyolc fő, vagyis a nettó minimálbérből, ami manapság 68 ezer forint, miközben a létminimum 80 ezer forint... Szóval a két szorgalmas és szerencsés házaspárnak önmagukat, a szüleiket és a nagyszüleiket kellene eltartaniuk 136 ezer forintból, ami 2+4+8=14-gyel, és akkor szüljenek gyereket, hogy ne járjon úgy az ország, ahogy az előző hozzászólásomban levezettem. Ha folytatjuk a matekot és ők is számolnak, így nem valószínű, hogy egyetlen gyereket is vállalnának, mert a pár ezer forint, amit jóvá tudnának írni az nem elég arra, hogy gyereket lelkiismeretesen felneveljenek. Szóval ne számoljunk se rezsit se semmit, mert a lakás, a víz, a villany, a betegség stb. mind luxusnak számít manapság, csak végezzük el ezt a számítást: 136/14 Ez annyit tesz ki, hogy egy főnek havi 9714 forintból kéne megélni, vagyis egy főre naponta 328 forint jut. Szerintem most kérdezd meg lázárjancsit és gulyásgergőt, hogy mi újság, ők majd elmagyarázzák, hogy nyugi, ennyiből simán meg lehet élni, sőt még 40 ezer forintból is. Mert Vannak csak félig szerencsés emberek, akiknek a szülei és nagyszüleik is élnek, de sajnos munkanélküliek. mondjuk, az egyik kap átmenetileg közmunkát, a másik meg csak 27 ezret, az mennyi is?
" "nem a sajátodat fizeted, hanem azokét, akik akkor nyugdíjasok, amikor te dolgozol"
Nem, nem. A sajátomat fizetem (fizetném), amit a nyugdíjbiztosítónak kellene kezelni, befektetni, csak ellopták!"
Ez sajna nem így van. A manyup-rendszer volt ilyen, az állami meg akkor lenne ilyen, ha lenne egyéni nyugdíjegyenleg legalább. Bár fedezet akkor sem lenne, csak egy virtuális keret, nem véletlen, hogy ebben az apró nyilvántartásba sem ment bele a Fidesz.
Ami most van, az valami furcsa alakú piramisjáték. A piramisjáték folyton inog, ilyenkor mindig megemelik egy kicsit a nyugdíjkorhatárt, ha az nem elég, csökkentik a nyugdíjasok számát, mert még dolgozhatnak, (mit számít hogy amúgy is sok a munkanélküli és kevés a munka, és sok év után egy 50 éves embert pl a kutya sem vesz fel dolgozni) aztán ha ez sem elég, akkor változtassuk meg a törvényt, hogy a gazdasági növekedés arányában kell emelni a nyugdíjt, és maradjunk csak a reáljövedelemnél. Következő lépésben már ezt is el fogják törölni, és befagyasztják a nyugdíjat, aztán meg csökkentik, majd megszüntetik.
"A szülők külön háztartásban élnek, dupla rezsi, vagy költözzenek a gyerek lakásába?"
Természetesen nincs pénzük külön lakásra, így legfeljebb egy katonai sátrat vesznek és abban élnek mindannyian, hiszen az adósság elvitte a házakat, szerencsére egy kis 30nm-es parcellát sikerült venni 500E-ért a világ végén, mert felmegy a föld ára, hiszen sokan járnak így, és az állami földön nem ülhet/fekhet valaki életvitelszerűen, mert akkor látszik, hogy milyen szegénység is van.
60 éves korukra (amikor már csak a szüleik élnek) talán találnak az utcán egy elveszett pénztárcát, mert ugye lottóra nem futja, és lesz benne annyi pénz, amennyiből egy lombikbébi programra benevezhetnek. Szuper esetben 80 éves korukra a gyerekük el is tudja tartani a két szülőt.
"Bármennyire is kardoskodnak a manyuposok, saját tapasztalatom alapján még mindig biztonságosabbnak tartom az állami nyugdíjat."
Igen, ebben a szóban csak egy szó volt jelentős, a MÉG. Azonban a sok rokkant ember, a sok korkedvezménnyel nyugdíjba vonult ember (akik nem lustaságból mentek korábban nyugdíjba, hanem mert mondjuk olyan a munkájuk, hogy emiatt egészségügyileg vagy pszichésen várható lenne a leépülés), és ilyen feltételekkel vállalták a munkát, nos ők nem úgy látják, hogy az állami nyugdíj olyan biztonságos lenne. Azok sem úgy látják, akik most azért nem tudtak elmenni nyugdíjba, mert felemelték a nyugdíjkorhatárt, amikor ismét elérnék, addigra megint emelnek rajta.
"Én sok évig fizettem a manyupot, amit ugyanannyival egészített ki a cégem. Feleségem megszakításokkal (munkahelytől függően) szintén évekig fizette. Közben a korábbi manyup céget jogutódként átvette egy ma is ismert nagy nyugdíjbiztosító cég.
Nyugdíjba menetelem után egyösszegben vettem fel a "megtakarításaimat" -havi ezer forint alatti összeggel akarták "kiszúrni a szemem"."
"Tájékoztatásuk szerint nejem az ő kimutatásaikban és az örökölt iratokban sem szerepelt, igy fillért sem kapott. És még csak csődbe sem ment egyik cég sem."
Akkor ezek szerint a kiflicsücsöktolvaj megvédjüka nyugdíjbiztos Selmeczi Gabika nem végezte rendesen a munkáját. Az ő munkája nem csak a nyugdíj einstandolása lett volna, hanem ellenőrizni a magánnynyugdíjpénztárakat. De az állam csak a pénz lenyúlására koncentrált legalább három nekifutással.
Akik áttértek, azok se biztos, hogy többet kaptak, mert szépen szétrohasztotta a Fidesz-kormány a megtakarítást:
A kötvényeket lejárat előtt "széttépte", így kamatot nem kaptál, max törzstőkét, (de legalább villoghattak, hogy csökkent a zállamadósság még a válság idejében is) a részvények értékei éppen a válság miatt padlón voltak, így amikor azokat értékesítették, alig kaptak valamit. Mellesleg, amikor valaki kényszerből vagy önként nyugdíjbiztosítót vált, akkor a kötvényeket és részvényeket abban a pillanatban pénzzé teszik, átutalják, és az új helyen ismét befektetik, vagyis emiatt óriási bukta lehet.
Az is érdekes húzás, hogy amikor egy manyup-t tönkrevágnak, akkor kap egy levélkét az emberke, hogy 30 napon belül nyilatkozzon, hogy mit is akar tenni (váltás, felvevés), ha a hozam és az önként befizetett összeg, valamint a cég által befizetett részfelvétele mellett dönt, akkor később megint kap egy levelet, hogy ugyan, hova is szeretnéd, hogy utaljuk a pénzed, mintha nem tudnák a címet, vagy nem tudnák az adószámot. A törvény szerint erre a levélre harminc napon belül válaszolni kell, mert ha nem válaszolsz, akkor jogvesztő hatállyal elveszted a pénzt: az állam a "nyugdíjreformkeretbe" valamint államadósság csökkentésére fordítja. Pedig ismert az adószám, lehetne egy hatalmas vagy valamekkora többlet az adóegyenlegen, és nem veszne el a pénze az embernek. Ezt a pénzt következő májusban visszakaphatta volna, ha úgy nyilatkozik rutinból, hogy az egyenlegen szereplő többletet utalják ki a számlájára, vagy hozza ki a postás. Ugye mondanom se kell, hogy ez a levél nem tértivevényes, se nem ajánlott, hanem szimpla közönséges levél, amit minden további nélkül elkallódhat egy postán.
Ugye egy kicsit se tolvaj a Fidesz-kormány. Ezt a trükköt vajon miért nem hirdetik óriásplakátokon mint kormányinformációt? Lehet, hogy félholtan is hazamegy valaki a kórházból, hogy megnézze a postaládáját, vagy ilyesmi. (Hogy az analfabétákról vagy más hátrányos emberekről, akik nem tudják értelmezni a levél alsó részében lévő apróbetűs figyelmeztetést, ne is beszéljünk!)
24-es
2007-ben mentem nyugdíjba, ill. vettem fel a manyup-os "megtakarításaimat", azaz ehhez még semmi köze nem volt a fidesznek, illetve Selmeczi Gabikának.
26-hoz:
Azaz én majdnem 9 évig, nejem kb. 4 évig fizette a manyupot. 2007 végén 100 valahány ezer forintot "kaptam vissza".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!