Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Trianon jogos volt vagy sem?

Trianon jogos volt vagy sem?

Figyelt kérdés

Az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként a háborúban vesztes Magyarország (mint az Osztrák–Magyar Monarchia egyik utódállama).

A szerződésben a győztes felek kijelentik, hogy Magyarország felelős a háborúban győztes államoknak okozott károkért (161. cikk)

2015. júl. 4. 10:17
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
10: "Igazságtalan, s a második világháborús Magyarország elcsatolt Földjein most is a magukat Magyarnak vallók vannak többségben!" Második világháború??????
2015. júl. 4. 11:55
 12/14 anonim ***** válasza:
20%

Hát... Magyarország nem volt szerintem semmiért felelős, mivel a külpolitikát egyes egyedül az osztrák trónörökös irányította. Mi azt csináltuk, amit ők mondtak. Ennek ellenére mi velünk bactak ki a legjobban talán az összes utódállam közül, még Ausztria sem szívta meg ennyire.

Amit jogosnak tartok, az talán Horvátország függetlenedése (bár röhejes a dolog, mert utána akkor miért kellett őket beolvasztani Jugoszláviába?), mert ők mindig is különálló országként voltak jelen a Magyar Királyságon belül. Megszűnt a királyság, így megszűnt a jogalap is arra, hogy a részünk legyenek.

Mura vidéke, Erdély, Őrvidék (lol még tőlünk kaptak az osztrákok területet), Délvidék és Kárpátalja elcsatolása szimpla lopás volt, a Felvidék pedig so-so. Én maximum autonómiát adtam volna a szlovákoknak egy bizonyos szintig, de nem hagytam volna, hogy teljesen kiváljanak.

2015. júl. 4. 12:05
 13/14 anonim ***** válasza:
A világon ilyen se volt még egy, köszönhetjük ezt a csigusz zabáló franciáknak, magyar részről meg Károlyi Mihálynak.
2015. júl. 4. 14:45
 14/14 progizo ***** válasza:
#12.: Nagyon jó és helyes, amit írtál. A szlovákok alapítsanak Csehországban saját államot, ha úgyis az ő rokon népük, és ne a magyar Felvidéken élősködjenek.
2015. júl. 4. 15:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!