Hogy éltek meg a Munkásőrök és más "külső" párttagok 1989-ben a kommunizmusból kapitalizmusba való átmenetelt?
Jó gyorsan.
Tartották a markukat.
Volt amelyikből miniszterelnök is lett.
Nem tudom, hogy mikor írta, de nagyon igaza volt:
"A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt!"
/Márai Sándor/
Azt hittem, hogy a kérdést mindenki fogja érteni, de a #6-os válaszoló kivételével "értelmetlenül" válaszolták meg, de elismerem, hogy szűkszavúan, magyarázat nélkül írtam ki a kérdésemet. Munkásőrök és más külső párttagok alatt az egyszerű, semmivel nem rendelkező, fanatizált párttagokat értettem, a "külső párttag" kifejezést Orwell 1984-éből vettem, ott is a "külső párttag" az egyszerű, semmivel nem rendelkező, fanatizált szerencsétleneket jelentette, míg a belső párttag meg a gazdag, tehetős, befolyásos, eszmének csak külső látszatát megtartó, de elutasító tag.
Akik hittek a kommunizmusban egyszerű munkásőrként vagy más párttagként, nagyon bele voltak "mélyülve", hogy élték meg imádott rendszerük összeomlását ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!