Miért gondolják sokan rossznak a szocializmust?
Akkoriban sokkal jobb volt minden.
A munkásemberekért sokkal jobban kiállt az állam.
Akkoriban nem dolgoztatták félholtra az embereket a gyárakban, mint most a "versenyszférában", illetve az orvoshiány sem volt olyan súlyos, mivel nem nagyon tudtak kivándorolni.
Egy orvosnak esküje van, nem azért lesz orvos, hogy milliomos legyen, hanem azért, hogy életeket mentsen.
A szocializmusban simán tudott az ember házat építeni, könnyen összerakta rá a pénzt, felvett egy kis hitelt is, amit vissza is tudott fizetni és lett egy otthona.
Manapság mi van?Az állam túl hosszúra engedte a bankok pórázát, gyakorlatilag átverik az embereket, félretájékoztatnak.
A másik ami még jobb volt a nyugalom.
Régen engedély , beleegyezés kellett, hogyha valaki olyan dáridót akar tartani, ami késő estig tart.
Meg, manapság nem büntetik meg azokat, akik elkezdik a falat vésni hajnali 4 órakor a 3. emeleten, ezzel felébresztve mindenkit a lakásban.
Nekik is külön engedély kellene.
Egyáltalán nem jó dolog ez a demokratikus baromság, hogy "mindenki csináljon, amit akar"
Legyen minden szabályozva, kelljen engedély az olyan tevékenységekhez, mely a többség nyugalmát megzavarja.
Kipróbáltuk és működött.
Teljesen jól működött.
Azért omlott össze, mert a szovjet politikusok ügyetlenek voltak.
Nem volt verseny, ez olyan jó szerinted? Igen, tényleg milyen remek dolog, hogy egy adott termékszférában gyakorlatilag egy cég dominálta a piacot, konkurencia híján pedig elég volt egyfajta dolog kidobnia a piacra, ezáltal pedig olyan limitált volt a választék országszerte, mint egy falusi éjjelnappaliban.
Gondolom nem vagy egyetemista, mert akkor a tanáraid elmesélték volna, hogy az ő idejükben a hallgatók csaknem fele a káderek kölyke volt, akiket a párt hátszelével küldtek be, ezzel pedig elvették a helyet azoktól, akik a tudásukkal sokkal inkább megérdemeltek volna egy helyet, arról nem is beszélve, hogy valamilyen pártszervezet tagjának kellett lenned, hogy egyáltalán bekerülhess.
Az építkezésekről csak annyit, hogy a statisztikák ugyan úgy ábrázolják, hogy hetvenes, nyolcvanas években nagyobb volt az építőipar teljesítménye, de ezalatt nem azt kell érteni, hogy a magánépítkezések voltak ennek a mozgatórugói, hanem az állami megrendelések szaporodtak meg. Akkortájt épültek azok a rendkívül ízléses lakótelepek, amik kifejezetten egy célt szolgáltak: olcsó munkaerő tárolása.
A rendszerváltás előtt is voltak bankok, minő meglepetés, és képzeld, akkor is átßbaszták az emberek fejét. A bankok célja lényegében a hülye emberek rászedése, azokból meg sosem volt hiány, ha az emberek legalább fele elolvasná rendesen a hitelnyilatkozatot állítom csődbe mennének a bankok, mert senki nem venne fel tőlük hitelt. A bankok mindig is csak lazán kötődtek az adott államhoz, nem az állam irányította őket. Ez most sincs máshogy és akkor se volt.
"A másik ami még jobb volt a nyugalom.
Régen engedély , beleegyezés kellett, hogyha valaki olyan dáridót akar tartani, ami késő estig tart.
Meg, manapság nem büntetik meg azokat, akik elkezdik a falat vésni hajnali 4 órakor a 3. emeleten, ezzel felébresztve mindenkit a lakásban.
Nekik is külön engedély kellene. "
Mintha egy nyugger írta volt ezt, de komolyan. A Szomszédokban hallottam utoljára ilyen panaszt. Igen, szégyellem magam, hogy néztem, már vezekeltem is érte.
A szocializmussal az volt a legnagyobb baj, hogy az állam ész nélkül vette fel a nemzetközi kölcsönöket, hogy fenntartson egy aránylag jó életszínvonalat. Az akkori államvezetés tudta, hogy mire ki kell fizetni a kölcsönöket, ők már valószínűleg halottak lesznek, így a gond le van tudva. Ezeket a kölcsönöket a mai napig fizetjük- Kádár meg a többiek ezekkel a kölcsönökkel vették meg a magyar népet kilóra, ezzel tették őket kezesbáránnyá és ezeknek a birkáéknak a kölkei, azaz mi fizetünk az ő hibáikért.
ennyit a csodás szocializmusról, ha van még egyéb álmod róla szívesen összetöröm azokat is.
"Egyetlen viszont kérdés: ha így igaz, ide miért nem disszidált senki nyugatról? Mert innen oda mentek sokan, ide ők mégsem jöttek, holott velünk szemben ők szabadon utazhattak. Ezt az ellentmondást oldd fel."
Ez a nyilas fattyú már nagyon sokszor jött a fenti variációjával de megnyugtatom, hogy semmit nem bizonyít ugyanis mindig is voltak nyughatatlan, kóbor, bajkeverők(stb.)akiknek büdös volt a munka és naná hogy ezek jobban szerettek volna nyugaton lébecolni mint itthon dolgozni és rendezett, fegyelmezett életet élni.
Ha szerinted aranyapám(ennek a fattyúnak"ugatok")az hogy a link csavargó kiszökött nyugatra és ezért jobb a kapitalizmus hááát...körberöhöglek ba*dmeg.
A nyugati link csavargók meg jó hogy nem akartak ide disszidálni...a kapát se lopják el soha mert azzal dolgozni kell.
8: Végigolvastam aranyapám az irományodat hááát...aki élt már a szocializmusban tehát nem holmi hozzádhasonló huszonéves értelmiségi az nem is tudja hogy röhögjön-e vagy sírjon.
Én apám 61-es vagyok tehát 89-ben voltam 28 és semmi nem igaz abból amit írtál! Semmi.
De ma megteheted hogy hazugságot leírj nem történik semmi. 89 előtt ezért elvittünk volna...a karhatalomnál dolgoztam a leszerelés után apám és 89-ig sok hozzádhasonlót fogtunk be.
Na csak nem sikerült feloldani - mondjuk sokat nem is vártam Szamuelly - től.
Innen elmentek - elég sokan, még a '80 - as években is volt osztálytársam akik disszidáltak - de ide SENKI nem jött. Miért? Megtehették volna.
Amúgy én is éltem már akkor, a szocializmust a silányság jellemezte, egy rendes autót nem tudta összerakni, többségében levetett nyugati modellek koppintásaira kellett várni éveket.
Ja, és még egy észkombájn: az ugye megvan, hogy gazdaságilag ment tönkre a keleti blokk?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!