Miért a mi adóforintjainkból újítják fel a zsinagógákat? mennyivel szállnak be a zsidók?

"A zsidók is fizetnek adót..."
Méghozzá nem is keveset. Pl. 2014-ben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége számára 42.262.366 Ft-ot ajánlottak fel (--> egyházak részére felajánlható 1%), ami ugyebár 4.226.236.600 Ft befizetett adót jelent. És ez még csak egyetlen év, és csak az SZJA.

Igazából gondolom azért kérdezi a kérdező, mert úgy tudom, hogy Magyarország az államalapítástól számítva keresztény állam. Kutya kötelessége a templomokat felújítani és rendben tartani. Már csak a történelmi értékük miatt is.
Ezzel szemben a zsinagógákkal kapcsolatban nem feltétlenül vagyok ilyen véleményen. Ráadásul nagy százalékukat már nem is használják, hanem üresen állnak.
Persze nyilván a sok liberális nem fogja pozitívan értékelni a véleményemet.

1. Mitől keresztény egy állam?
2. Melyik az "igazi" keresztény vallás?
3. Miért lenne az állam kötelessége a templomok felújítása és rendben tartása? Ha tényleg kötelessége, akkor melyeké? Csak a római katolikusoké? Van még görög katolikus, református, evangélikus, unitárius, pünkösdi, baptista, meg még sok-sok irányzat...
Ha csak a római katolikus, akkor miért? Ha a többi is, akkor a más felekezeteké miért nem?
4. Ha a "történelmi érték" az indok, az mindegyikre vonatkozhat.
5. Lehet, hogy a zsinagógák "nagy százalékát már nem is használják" (nem tudom pontosan, mi a helyzet ezen a területen, én mindösszesen 4 zsinagógát láttam már közelebbről vagy belülről, abból 1 volt használaton kívül, de ez nagyon kicsi szám, országosan lehet teljesen más a helyzet). De mennyivel lenne indokoltabb egy rakás katolikus (vagy más keresztény) templomra költeni, amikor azoknak valóban a jelentős hányada a nagy keresztény ünnepek kivételével szinte kong az ürességtől? Katolikus templom kb. minden kis faluban is van, amelyek lakosainak csak egy része jár rendszeresen oda, párszor tíz ember... Érdemes lenne konkrét adatokat szerezni, hogy hány templom és zsinagóga van az országban, ebből mennyit használnak ténylegesen, és főleg mennyien...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!