Magyarországon a liberalizmus is úgy fog "járni", mint a kommunizmus?
Azért, mert a liberalizmus alatt mást értenek egyes pártvezérek, s mást az emberek.
Az én értelmezésemben a liberalizmus lényege az, hogy az ember kibontakozhat, élheti a saját életét szabadon. Az állam nem korlátozza szükségtelenül. Mindent szabad, amivel nem ártok.
Sokan ebből a mindent szabadig jutnak el, s ártanak. Ez a baj.
Milyen mindent szabadról beszélsz, 4-es? Mindig is érvényben volt Magyarországon (és a legliberálisabb országokban is) egy több száz oldalas büntető törvénykönyv, ami százával sorolja az olyan dolgokat, amiket nem szabad.
Persze ha neked egy füves cigi elszívása, a gruppenszex vagy egy tüntetésen a kormány fennhangon való szidalmazása már elviselhetetlen és betiltandó szabadosságnak számít, akkor nem szóltam.
Hogy sose lett volna... A liberalizmus egy irányvonal. A 19. században azt jelentette hogy küzdünk a sajtószabadságért / vallásszabadságért, stb... A XX. században a nők jogaiért és szabad piacgazdaságért állunk ki, ma már persze jóval messzebb akarja tolni a szabadságot (mai "nagyon fontos" liberális társadalmi témák a marihuána, homoszexuálisok jogai, stb...).
A kommunizmus nem annyira irányvonal, mivel konkrét céljai vannak hogy mit akar elérni. Gyakorlatilag viszont kommunistának nevezték magukat az előző rendszer vezetői, ezért ragadt meg a kommunizmus elnevezés.
A kommunizmust azért tartják rossznak, mivel amikor 50 évig építették az oda vezető utat, addig először egy kőkemény, véres diktatúra volt, majd egy lágyabb diktatúra amibe belebukott a gazdaság.
A liberalizmus mint mondtam irányvonal, az SzDSz pedig olyan messzire ment volna vele hogy a legtöbb ember a liberális szó kapcsán is sajnos dohos ízt érez a szájában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!