Szerintetek miért ilyen a magyar politika?
Számomra olykor unalmassá válnak azok a belpolitikai "gumicsontok" amin vitatkoznak. Persze értem én a terelést, de mindig arról vitatkoznak ami "aránylag" nem annyira fontos.
Nem is tudom utoljára mikor hallottam az adórendszer megreformálásáról, a nyugdíjrendszer problémáinak kiküszöböléséről. Vagy arról hogy csak a GDP 10-20% megy el magára a bürokráciára. (ez egy irdatlan nagy pénzösszeg). Helyette van rezsiharc, meg cigánykérdés, meg zsidózás. Nem állítom hogy ezek nem fontosak, viszont a prioritást nem ezekben a kérdésekben érzem.
A másik a kommunikáció: Néha egy kocsmában normálisabban nyilatkozik "józsi" mint a magyar politikusok 99%. Uszító-Demagóg-mellébeszélés.
Ezen szerintetek hogyan lehetne változtatni?
# 4-es
Ok értem, viszont azt már nem, hogy strukturálisan kéne megváltoztatni az egészet. Mert ami most megy az toldozgatás.
(egyébként érdekes de én azt vettem észre, hogy pl kialakították a járási rendszert, meg az 5000 fő alatti faluk összevonását, aztán mégis annyi képviselő meg polgármester van, +tetejébe még egy szintet ékeltek)
"Te meg a szélsőlibbant elvtársaidat véded, szóval az vagy, ugye, egy frusztrált magyarellenes. :)"
Természetesen magyarellenes vagyok, de nem vagyok liberális, legalábbis nem olyan, amit te liberálisnak tartasz.
Nem, kérdező, a struktúra következmény. Minden pártnak van valamilyen célrendszere, amit meg akar valósítani. Ennek érdekében cselekszik ellenzékben és kormányon is. És ezzel el is dőlt minden.
Ha egy párt feltétlen és korlátlan hatalmat akar, mindent eszerint tesz. Ez nem minden lépésében rossz, hiszen figyelembe kell venni a környezeti hatásokat is. De zömében akár az ország kárára is a saját hatalmát építi. Ez viszont nem mondható, tehát ki kell találni többértelmű szöveget, ami, ha eléggé elvakítottak, jónak is hangozhat, de a hazugság mindig legyen kimagyarázható. Ha már elég erősek vagyunk, ekkor el is taposható.
Ha egy párt egyszerre akar hatalmat és az ország jobbítását, akkor eszerint építi ki az intézményrendszerét (struktúráját). Hatalmat mindig akar, különben meg se alakulna. De lehetséges, hogy valami nagy elhivatottság okán - ha a hatalmát nem csorbítja - valami jót is akar tenni. Mondjuk, hogy fennmaradjon a neve (az csak nagyon ritka kivétel, nagyon kivételes alkalmakkor, hogy teljes egészében az ország jobbításárnak szenteli idejét). Ekkor a ténykedés eredményességét erősen befolyásolja a környezet. Ugyanis a szükséges intézkedések (főleg, ha az valamiknek a rendbeszedését jelenti) általában nem népszerűek, és ezt a mindenkori ellenzék meglovagolja, a tömeg meg elhiszi. És máris nem kivitelezhető, bármilyen jó is.
Lehetséges még az is, hogy egy párt többé kevésbé jót akar, de nem ért hozzá. Ez azért rossz, mert ekkor is létrejön egy struktúra, de ekkora méretekben, mint egy ország, csak sokára derül ki, hogy rossz lett az intézményrendszer. Gyakran azért marad mégis úgy, mert azt mondják az átalakítás drága, nem éri meg. Csakhogy éppen a hozzá nem értés miatt ez nem igaz (rövid távon igaz, de később megtérül - ha viszont úgy marad, később még drágább).
Ma a magyar politika végletesen abszolutisztikus hatalmat akar. Ez nem jó, ezért muszáj hazudni. Szükséges olyan hamis mítoszokat, körülményeket teremteni, amik látszólag magyarázzák a rossz közérzetet. A legjobb mítosz az oszd meg és uralkodj elve. Ellenség vagy, ha nem úgy gondolkodsz, mint én. Nemzetietlen, sőt hazaáruló vagy, ha az ország kormányát kritizálod. Utálnod kell a szomszédod, a szegénynek a gazdagot és fordítva, a munkásnak a hivatalnokot és fordítva, és a tudomány embereit mindenkinek. Különben megmondja, hogy a király meztelen. És a tudomány embereit is meg lehet osztani. elvonjuk a pénzt a működésképtelenségig, majd valamennyit visszaadunk, de csak a "barátainknak". És amikor már mindenki hazudik, önszántából vagy kényszerből, akkor jön az unalmas formalizmus. Abba nem lehet belekötni. Barátok megkérdezik, hogy vagy, de a válasz nem érdekli őket. Lassan már az időjárás is pártfüggő. De ez jó - a hatalmat akaró politikusnak. A tömeg megcsömörlik, befelé fordul, mindentől elzárkózik, mi pedig azt teszünk amit akarunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!