Titeket nem zavar az, hogy ma Mo-n szinte minden választás után egyetlen politikai tömb kezében összpontosul a hatalom? Miért nem sok különböző értékrendű kispárt van?
Nekem sokkal szimpatikusabb lenne, ha a parlamentet inkább kispártok töltenék meg, mindegyik más-más politikát képviselne.
pl mandátumok alapján így nézne ki egy jó parlament:
8% MIÉP-Jobbik szerű "nemzeti radikális"
15% egy jobboldali, konzervatív, polgári, pl. 2006-os Fidesz
16% liberálisabb polgári. pl. 2006-os MDF
7% erőteljesen liberális, pl. volt SZDSZ
10% hagyományos szocdem párt, pl. volt MSZP
16% egy modernebb baloldali
5% keményvonalas kommunista, pl. Thürmer pártja
9% zöldpárt, pl LMP
8% "kisgazdapárt-féle
6°% vallásos keresztény párt
Nemrég voltak választások pl. Izraelben, és ott mutattak egy parlamenti patkót, ami így nézett ki:
static1.squarespace.com/static/54871108e4b009dea54b1828/54872dcee4b0b9aa4d6c5c8f/54f0c645e4b0a52edfb8f31f/1425065783683/?format=1000w
Nekem tetszik hogy ilyen sok párt van.
És a Jobbikosok most ne kezdjenek el zsidózni, nem amiatt linkeltem ezt be, hogy a zsidókat pártoljam.
"8% MIÉP-Jobbik szerű "nemzeti radikális" "
szerintem sokan keveselleni fogják azt a 8%ot
egyébként az alapelgondolásban (sok kis párt) nem látok semmi rosszat, legalább nem tudná egyetlen párt összevissza szabdalni a médiát oktatást mert a többi meggátolná
Oké, most nem azon van a hangsúly, hogy a nemzeti radikális hány százalék, mondjuk én alapból nem szeretem ezt a vonalat.
Ez csak egy példa, itt a kispártokon van a lényeg.
Az ideális ez lenne. A sok kis párt mindig konszenzusra kéne hogy törekedjen. De hogy is nézne ez ki a valóságban? Egyik párt sem fogadna el semmit, amit nem ők indítványoztak, így szépen az egész működésképtelen lenne. A pártok szépen elmondanák, hogy melyik nagy ellenfelüket kell okolni, amiért nem működik semmi, még jobban szétválnának, és még kevésbé lenne működőképes az egész. Végül mindegyik kis párt bojkottálná az összes többit, és semmi de semmi nem történne a parlamentben.
Ez Magyarország.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!