Csak engem lep meg a Magyar filmipar erőlködése?
" ha jól tudom már alig vagyunk 7-8
millióan egy ilyen apró országban,"
Szerintem tanulj inkább gyerek mert nem az eszedért szerethetnek!
Kérdező, én látom a problémát, sőt elég közelről látom, de azért arra kíváncsi lennék, hogy te az utóbbi évben hány és melyik magyar filmet nézted meg.
Szerintem a problémát, amúgy kétfelé kellene választani. Egyszer van a financiális oldal. Ha egy magyar film csúcsra járatja a nézőszám mérőt, akkor hoz a teljes lakosság körében 1.5%-t. Ez mondjuk akárhol máshol 8-10%. De nálunk a külföldi filmek sem hoznak sokkal többet. Hogy miért, azt persze lehetne elemezni, hogy drága-e a mozi (persze hogy az, hiszen Németországban is alig drágább, ahol a keresetek a többszöröse), hogy szeretünk letölteni stb... Ilyen környezetben rentábilisan filmeket készíteni lehetetlen. Egy mozijegy árából a gyártóhoz 300-400 Ft kerül vissza. Legjobb esetben is a film 50milliót tud visszahozni. Ennyiből viszont nem lehet filmet készíteni.
És itt össze is fonódik a művészeti és pénzügyi oldal.
Az állam finanszírozza a filmeket, és bele is szól elég erőteljesen, hogy mi és hogyan foroghat le. Innentől meg ennyi a művészetnek. Meg persze az alkotók sem ártatlanok. Anno mikor a Vadászatot néztem, végig azon járt a fejem, hogy nálunk ilyen film miért nem tud készülni. Mert hatalmas történelmi historikus drámákat vagy scifiket butaság várni 300-400 milliós költségvetésekből. De a Vadászatban pl semmi sincs, ami drága lenne, ami nálunk ne lenne meg. Talán kivéve az alkotókat és az alkotói környezetet.
# 14/14 Időpont ma 11:43
A 14-15 millió a túlzás, nem is kicsi. A Magyar Királyság területén lehetett a lakosság ~17-18 millió körül, és nem volt 80-90%-os a magyarság aránya akkor...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!