Paks2: Ti melyik részben nem értetek egyet?
Van aki:
a) Egész atomenergiával nem ért egyet.
b) Hogy a kormány az előkészületeket és közbeszerzéseket titkosítja "nemzetbiztonsági kockázatra"-ra hivatkozva. Közben hogy milyen kerítés és ki építi az nem nemzetbiztonsági kérdés.
c) Hogy Orosz hitelből épül és durván 50 év múlva jár le és nem tudjuk addig mi történik a valuta árfolyam mozgást sem és azt sem hogy a szerződésben mi van leírva de egy biztos vissza kell fizetni minden áron.
Fejtsétek ki ha még valaki másnak más a problémája vagy felvetése.
Nekem speciel az általad felsoroltak közül egyikkel sincs problémám.
A. Az atomenergia még mindig a legkisebb rossz, amivel nagyléptékben tudunk villamosenergiát előállítani
B. Az atomerőmű-szerződések sehol a világon nem publikusak. Több mint 400 atomerőmű blokk van szerte a világon, egynek a szerződését sem találod meg az interneten. És ez jól van így.
C. Az orosz hitel a legkedvezőbb finanszírozás, amit csak elérhettünk. Nyugati gyártók pont azért nem rúgtak labdába, mert ők nem tudnak pénzt is adni az atomerőmű mellé. A piacról viszont nem tudnánk egy ekkora projektet finanszírozni.
Amivel problémám van, azt viszont nem említetted.
2 dolog.
D.
Jelen külpolitikai körülmények között nem volna szabad Oroszországgal ezt az üzletet megkötni. Oroszország lassan de biztosan halad a totális elszigetelődés irányába tart, és ahogy telik az idő Magyarország számára egyre inkább vállalhatatlanná válik az oroszokkal történő együttműködés. Szvsz ez komolyan veszélyezteti, hogy az atomerőmű tényleg elkészüljön, mert ha tovább fajul a helyzet, akkor később esetleg a saját elszigetelődésünket kockáztatjuk. Szerintem nagyon nagy a kockázata, hogy a nyakunkon marad egy fékész, üzemképtelen atomerőmű, és ha ez megtörténik, akkor sose fogja a belefektetett rengeteg pénzt visszatermelni.
E.
Biztosra vehető, hogy a jelen kormányzat szét fogja lopni a projektet, sok-sok milliárdot fognak az adófizetőktől lenyúlni. Egyelőre nem tudom hogyan. Elvileg kulcsrakész szerződést kötöttek, az esetleges költségtúllépés úgy tudom csak az orosz felet terheli. Ez nagyon jól hangzik, csak sajnos nem hiszem el.
3: Hát ez viszont no komment... Amellett hogy ezzel magadat minősíted, ilyen hozzáállással valóban nincs az ég világon semmi értelme Paksról vitatkozni. Gyakorlatilag azt állítod, hogy mivel a kormány beosztottja, így nyilvánvalóan hazudik. (Amúgy minden dián látható a forrás...)
Aszódi Attila egyetemi tanár, a BME Atomenergetikai Tanszékének volt vezetője. Volt egyébként már miniszteri biztos a Medgyessy-kormány alatt is. Gyakorlatilag nála hitelesebb szakember a témában ma nem létezik az országban. Ha te még csak meghallgatni sem vagy hajlandó az érveit, akkor komolyan felesleges minden.
4: A "b" pontom nem arról szól most hogy az atomerőmű mint adott reaktor milyen titkos. Hanem azt titkolja a kormány hogy pont mint írtad szét fogja lopni az egészet. Abban szerintem mindenki egyetért hogy titkosítani kell bizonyos dolgokat (pl. miből mennyi urán kell, meg hogy hogy van építve tervrajzilag, meg stb.)
De a kormány azokat titkosítja hogy mennyi cement kell és kitől veszik és ki az az alvállalkozó aki odaviszi és beépíti.
#6: 2Amellett hogy ezzel magadat minősíted, ilyen hozzáállással valóban nincs az ég világon semmi értelme Paksról vitatkozni. " Szerintem még ott tartunk hogy azt hallgatok meg akit szeretnék nem te határozod meg! És engem te ne minősíts.
Nem tudok egy számodra "hiteles" embert nézni se komolyan venni akiről tudom egy politikához köthető és mint látod havi fizetésért megvehető ember.
Van rajta kívül sok más elismert ember (nem mondom nem elismert ő sem) aki egyik oldal politikájához sem áll csak kifejti a véleményét! PÁRTATLANUL, KORMÁNYHOZ- ELLENZÉKHEZ KÖTŐDÉS NÉLKÜL!
Itt elsődlegesen az a probléma, hogy nem a miniszterelnöknek kell majd visszafizetni azt a rengeteg pénzt, amit felvettek erre a projektre, hanem NEKÜNK, és egy szó beleszólási jogunk nem volt abba, hogy mi akarjuk-e ezt vagy nem. Többször volt róla szó, hogy írjanak ki népszavazást az ügyben, de nem történt semmi, inkább csak a hülyeségekkel meg a hazugságokkal traktáltak minket, meg a Vida Ildikóval (hogy most a figyelmet melyikről melyikre akarták átterelni, már én sem tudom). Most már ott tartunk, hogy megkötötték a szerződést, a franc tudja, hogy mennyi pénzt vettek fel rá, mikor kezdik az építkezést, mikor lesz vége (ha egyáltalán befejezik), és persze mindez a legnagyobb titokban zajlik, és egyértelmű, hogy azért kell a titkosítás, hogy senki ne tudja, hogy melyik csókos milyen munkát kapott és mennyi pénzért (meg még amit kilopnak belőle).
Én elhiszem, hogy az atomenergia jó, meg azt is, hogy nem, mivel mindenki mindent mond, aztán az "egyszerű" ember döntse el, hogy ki tud jobban hazudni. Itt az elsődleges probléma az, hogy a drága jó vezetőink a mi zsebünkben turkálnak, és a sajátjaikat tömik meg, amikor meg gond lesz, ők majd angolosan távoznak (vagy koporsóban, ez majd a jövő zenéje lesz).
8: Te minősíted saját magadat azzal, hogy személyeskedsz, másokat alaptalanul hazugnak, sőt, egyenesen megvesztegethetőnek titulálsz. Ennek így az égvilágon semmi értelme, és sajnálatos módon ilyen mederben folyik az egész Paks-vita. Fröcsögés, Orbánozás, Putyinozás, Fukusimázás megy, de ha felkerül egy-két szám, akkor az nyilvánvalóan hazugság.
Akit érdekel, és van türelme, annak itt egy másik videó. Aszódi vs. a Greenpeace (ha jól tudom) bölcsész képviselője között. Ez körülbelül jól tükrözi az állapotokat, a közönség soraiból elhangzik az is, hogy "de hisz ön csak egy tudós!". Itt tartunk kérem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!