Miért tartják rasszistának a Magyar Gárdát?
Nagyon markáns véleményem van a témáról, de a kérdező kérésének megfelelően megpróbálok objektív maradni.
A Magyar Gárda célja (saját bevallásuk szerint) egy olyan szervezet, ami a saját eszközeivel önkéntes alapon segíti a magyarságot. Ha tetszik ha nem, de hozzátartozik az igazsághoz hogy ennek jegyében újítottak fel emlékműveket, árvizeknél és a vörösiszap-katasztrófánál is segítettek (és igen, a cigánysor előtt is pakoltak homokzsákokat!).
Viszont ugye talán nem kell bemutatnom, de nagy gond (főleg kisvárosokba és falvakban) a bűnözés, amit általában cigányok szoktak elkövetni. A Magyar Gárda ennek érdekében "bevonult" több településre, és sétákat tartott a cigánysorokon. Ezt (főleg baloldali körök, de később azért a fideszesek is) a cigányok megfélemlítésének és önbíráskodásnak tartották, és mindig azzal riogattal, hogy ha elmegy a gárda, akkor a feszültség csak még nagyobb lesz. Erre jött a támadás a másik oldalról hogy "na ja, de amikor a magyarok voltak megfélemlítve az meg senkit se érdekelt".
Aztán a gárdát betiltották, majd újból létrehozták "Új Magyar Gárda", meg "Magyar Gárda Mozgalom" néven. Na de nem akartak belemenni ilyen macska-egér harcba, ezért a "megfélemlítő" ruházatbna való csoportos vonulást tiltották be, ami acélbetétes bakancsból, fekete nadrágból és fekete mellényből állt. Erre fel kitalálták, hogy akkor zöld pólóban vonulnak... Majd a Gárda helyett létrejött a "Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület", meg stb... Ez utóbbi szervezet "szállta meg" Gyöngyöspatát 2011-ben pár hónapra, ami talán a csúcspontja volt az egész történetnek. Más, radikálisabb szervezek is csatlakoztak ekkor a Gárdához, mint a Betyársereg, vagy Eszes Tamás szervezete (nem jut eszembe a neve). A céljaik mások voltak, de rövidtávon egyetértettek...
Lényeg a lényeg, mára már "lecsengett" a történet, jobbikos rendezvényeken néha feltűnnek gárdaruhás emberek, de csak mutatóba.
Aha, értem. Alapvetően magának a gárdának a célját sem értettem, hogy miért volt, bennem valami olyasmi volt, hogy ők egyfajta tartalékos katonaként vannak számon tartva, de így már tiszta. Az első válaszolónak válaszolva őszintén: nem tudom hogy mi a különbség a kettő között, én ezt a magyar gárdáról hallottam ismerősöktől meg a jó médiából stb.. speciálisan a csendőrségről nem.
Zöldek mentek!
Hány éves vagy? Ha más nem, majd történelemórán hallasz a csendőrségről...
Az 1800-as évek végétől a II. világháborúig létezett Magyarországon. Egyfajta "falusi rendőrség" volt. Kevesebb feladata volt mint egy rendőrnek, csak a saját jól ismert településén kellett tartania a rendet kisebb, pitiánerebb bűncselekmények esetén. Az emberek féltek is tőlük mint a tűztől, mert képesek voltak először ütni, és csak utána kérdezni. Biztos láttad már régi filmekben: Szuronyos puska + kakastollas kalap.
Csendőrség létezik amúgy ma is Szlovákiában, Olaszországban, Franciaországban (csak ennyit tudok fejből). Persze más formában, mint amit fent írtam.
Szerintem is kevered, de ha már szóba került a MG, néhány adalék, vélemény nélkül, hírek, utódaik, hasonlók olodalai:
A MG honlapja a betiltás után egy ideig még elérhetõ volt, de ma már tiltott ( "Forbidden" ).
Viszont van egy Magyar Gárda Klub nevû oldal:
egy öt év elõtti anyaguk a "hírek" rovatban:
[link] blog/magyar_garda_klub_hirei/esti-mese-csak-magyaroknak
A hasonlók között említett Betyársereg honlapja:
Egy sokatmondó protré és interjú:
Ezekbõl asszem választ kapsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!