Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért tartják rasszistának a...

Miért tartják rasszistának a Magyar Gárdát?

Figyelt kérdés
Nem szeretnék semmi feszültséget szítani, egy objektív véleményre lennék kíváncsi, hogy az ország miért szakadt ketté amikor arról volt szó, hogy legyen vagy ne legyen az említett intézmény. Mivel én még túl fiatal voltam ahhoz hogy megértsem mi az amikor volt, ezért érdeklődöm most.

2015. febr. 14. 18:23
 1/5 anonim ***** válasza:
63%
Te biztos a magyar gárdára és nem a csendőrségre gondolsz?
2015. febr. 14. 18:34
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon markáns véleményem van a témáról, de a kérdező kérésének megfelelően megpróbálok objektív maradni.

A Magyar Gárda célja (saját bevallásuk szerint) egy olyan szervezet, ami a saját eszközeivel önkéntes alapon segíti a magyarságot. Ha tetszik ha nem, de hozzátartozik az igazsághoz hogy ennek jegyében újítottak fel emlékműveket, árvizeknél és a vörösiszap-katasztrófánál is segítettek (és igen, a cigánysor előtt is pakoltak homokzsákokat!).

Viszont ugye talán nem kell bemutatnom, de nagy gond (főleg kisvárosokba és falvakban) a bűnözés, amit általában cigányok szoktak elkövetni. A Magyar Gárda ennek érdekében "bevonult" több településre, és sétákat tartott a cigánysorokon. Ezt (főleg baloldali körök, de később azért a fideszesek is) a cigányok megfélemlítésének és önbíráskodásnak tartották, és mindig azzal riogattal, hogy ha elmegy a gárda, akkor a feszültség csak még nagyobb lesz. Erre jött a támadás a másik oldalról hogy "na ja, de amikor a magyarok voltak megfélemlítve az meg senkit se érdekelt".

Aztán a gárdát betiltották, majd újból létrehozták "Új Magyar Gárda", meg "Magyar Gárda Mozgalom" néven. Na de nem akartak belemenni ilyen macska-egér harcba, ezért a "megfélemlítő" ruházatbna való csoportos vonulást tiltották be, ami acélbetétes bakancsból, fekete nadrágból és fekete mellényből állt. Erre fel kitalálták, hogy akkor zöld pólóban vonulnak... Majd a Gárda helyett létrejött a "Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület", meg stb... Ez utóbbi szervezet "szállta meg" Gyöngyöspatát 2011-ben pár hónapra, ami talán a csúcspontja volt az egész történetnek. Más, radikálisabb szervezek is csatlakoztak ekkor a Gárdához, mint a Betyársereg, vagy Eszes Tamás szervezete (nem jut eszembe a neve). A céljaik mások voltak, de rövidtávon egyetértettek...

Lényeg a lényeg, mára már "lecsengett" a történet, jobbikos rendezvényeken néha feltűnnek gárdaruhás emberek, de csak mutatóba.

2015. febr. 14. 18:47
 3/5 A kérdező kommentje:

Aha, értem. Alapvetően magának a gárdának a célját sem értettem, hogy miért volt, bennem valami olyasmi volt, hogy ők egyfajta tartalékos katonaként vannak számon tartva, de így már tiszta. Az első válaszolónak válaszolva őszintén: nem tudom hogy mi a különbség a kettő között, én ezt a magyar gárdáról hallottam ismerősöktől meg a jó médiából stb.. speciálisan a csendőrségről nem.

Zöldek mentek!

2015. febr. 14. 19:17
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Hány éves vagy? Ha más nem, majd történelemórán hallasz a csendőrségről...

Az 1800-as évek végétől a II. világháborúig létezett Magyarországon. Egyfajta "falusi rendőrség" volt. Kevesebb feladata volt mint egy rendőrnek, csak a saját jól ismert településén kellett tartania a rendet kisebb, pitiánerebb bűncselekmények esetén. Az emberek féltek is tőlük mint a tűztől, mert képesek voltak először ütni, és csak utána kérdezni. Biztos láttad már régi filmekben: Szuronyos puska + kakastollas kalap.

Csendőrség létezik amúgy ma is Szlovákiában, Olaszországban, Franciaországban (csak ennyit tudok fejből). Persze más formában, mint amit fent írtam.

2015. febr. 14. 19:23
 5/5 anonim ***** válasza:
42%

Szerintem is kevered, de ha már szóba került a MG, néhány adalék, vélemény nélkül, hírek, utódaik, hasonlók olodalai:

[link]

A MG honlapja a betiltás után egy ideig még elérhetõ volt, de ma már tiltott ( "Forbidden" ).

Viszont van egy Magyar Gárda Klub nevû oldal:

[link]

egy öt év elõtti anyaguk a "hírek" rovatban:

[link] blog/magyar_garda_klub_hirei/esti-mese-csak-magyaroknak

A hasonlók között említett Betyársereg honlapja:

[link]

Egy sokatmondó protré és interjú:

[link]

[link]

Ezekbõl asszem választ kapsz.

2015. febr. 15. 18:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!