Mit gondoltok az iskolázottsághoz kötött szavazásról?
18:54-es vagyok. Tudom, a gyakorlatba semmi ilyet nem lehet átültetni. Mert tény, hogy sajnos ma az iskolázottság nem feltétlen függ össze az értelmi képességekkel.
Pontosabban azt mondanám, hogy bizonyos értelmi képesség alatt - amikor valaki képtelen megalapozott döntést hozni - ne lehessen szavazni. De egy ilyen határt lehetetlen meghúzni. Elvileg valamilyen szinten tükröznie kellene az iskolázottságnak az értelmi képességet, de sajnos a gyakorlatban nem így van.
Erről csak annyit, hogy 2002-ben mikor volt a választás, volt 1 kolléganőm 30 évesen azt mondta, hogy idézem:
- anyukám azt mondta, az mszp-re kell szavazni, mert az régen is kenyeret adott. Ezt egy 30 éves, családos anyuka mondta. Majdnem elájultam és persze minden birkát meggyőzött maga körül. Pedig a 8 általánostól tovább jutott...
Valahogy a műveltség és a munkavállalási hajlam kombinációja lenne a legideálisabb. Mindenkori minimális végzettség (8 ált vagy 6 elemi vagy bármi, ami épp aktuális volt) és az utolsó 5 évből dolgozott-e legalább kettőt-hármat? Az iskolázottság feltételezi hogy valóban felfogja, mit is jelent a szavazás. Ha valaki 5 éve nem dolgozott az tuti nem is akart, hacsak nem volt valami fizikai hátráltató tényező. De nyilván most nem ez a hagsúlyos.
Persze minden idiótát ezzel sem lehet kiszűrni, mint olvashattuk feljebb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!